Kitől "tanultátok meg" hogyan kell megfogni az újszülöttet, pelenkázni, stb?
Első gyerekes anyukáktól/apukáktól kérdezem, akiknek a környezetében korábban nem volt kisbaba, akit előzőleg foghattak. Nálunk nincs védőnői szolgáltatás (épp ezért nem is tudom ha igazából ő foglalkozik-e ezzel), így a fiatal szülők tapasztalatlanul indulnak a nagyvilágba.
Egyik frissen szült barátnőm mesélte, hogy alig merte megfogni a babát, aztán a nővér a kezébe adta. A pelenkázást a szobatársától leste el, akinek már a második gyereke volt. Persze elméletben tudta mit hogyan kell, mert nem egy ismerőstől hallotta, de azért az egészen más, amikor egy törékeny pici babán teszteled élesben az elméletet.
Ti kitől "tanultátok meg" hogyan kell megfogni az újszülöttet, pelenkázni, stb.?
17 évesen nővéremmel laktam, akinek ikrei születtek. Szóval én ott sok mindent tanultam. (3 évesek voltak, amikor elköltöztem).
28 évesen szültem, de sok mindenre emlékeztem. Amit nem tudtam, azt anyósomtól kérdeztem.
2,7 kg volt a fiam, mégsem "tört össze". Tényleg nem kell túlfélteni őket, elég rugalmasak. A fejükre/nyakukra vigyázni kell, amúgy nem porcelánból vannak.
És bátran be lehet vonni a mamákat is. Szívesen segítenek biztosan. Anyukád vagy anyósod, attól függ, kivel vagy jobb viszonyban, és ki van Közelebb.
Semmi tapasztalatom nem volt, nem volt kicsi a családban a kisfiam előtt, így nekem is "szűz" kezem volt. Megfogás jött ösztönből, a pelenázásnál kértem egy nővért, hogy mutassa már meg az első tisztábatevést, onnantól magam csináltam, felöltöztetni egyedül öltöztettem, amikor jöttünk haza a kórházból... hááát :) eltartott egy kis ideig, visszagondolva kicsit böte voltam, de sikerült, aztán nagyon hamar rááll az ember keze. :)
Nekem ami hiányérzetem volt, hogy a szoptatást nem mutatták meg. A kórházban volt egy baba gondozására felkészítő valami a szülés után. Alig vártam a szoptatás részt, mivel nagyon kicsi a mellem és el nem bírtam képzelni, hogy ezt hogy fogom kivitelezni, főleg, hogy a tejem is nehezen indult be. Erre mikor odaértünk, mondta a nővérke, hogy ezen nincs mit magyarázni, ösztönből megy. Na köszi. A rossz technika miatt véresre, sebesre ráncigálta a fiam a mellem, volt, hogy kb csak vért szívott én meg kb sírva szoptattam. Aztán végre megmutatták a helyes technikát és onnantól nem volt probléma :)
Nálunk nem volt a családban baba már régóta.
Jártunk felkészítő tanfolyamra, ott az egyik alkalommal egy műanyag babán bemutatták, de kipróbálni sem lehetett, meg kicsit sok is volt az infó (fürdetés, öltöztetés, szoptatás, büfiztetés, pelenkázás, meg már nem is emlékszem, mik).
Youtube-on néztem videókat a pelenkázásról, fürdetésről, öltöztetésről. Többször is megnéztem egy-egy videót.
Érdekes, hogy nálunk a csecsemős nővérek sem mutatták meg ezeket, bár nem is kértem, lehet, hogy ha szólok, jönnek, és megmutatják. Nem éreztem magam ügyetlennek nagyon, szóval nekifogtam a pelenkázásnak/öltöztetésnek, és ment, csak eleinte lassabban.
Neked is menni fog, saját gyerekét az ember sokkal könnyebben "megtanulja". Én előtte senkiét sem fogtam, és nem is mertem volna.
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!