Megpróbálnom tisztán látni magam kívülről, mert lehet, hogy nem jól csinálom? (bővebben lent)
Az a helyzet,hogy van egy 14 hónapos kis gyönyörűségem.
És egy nagyon jó barátnőm, akinek fél évvel idősebb a kislánya.
A helyzet az, hogy náluk nincsenek szabályok, minden úgy történik, ahogy a kislány akarja, amikor éhes, eszik, amikor álmos alszik, nincs napirend, nincs különösebb tiltás, ha épp szétbontja a lakást, mert ahhoz van kedve, akkor szétbontja, és kész, ha épp fejest ugrik a kanapéról, mert felmászott rá, akkor összeszedik, megvigasztalják, vérzést állítanak el, vagy bármi, és megy tovább minden.
Nálunk szigor van.
Az az igazság, hogy katona családban nőttem fel, és úgy tűnik, hogy hoztam magammal a "batyut", a szigorú következetességet.
Amin elgondolkodtam, és ami miatt kiírtam a kérdést az az, hogy a barátnőm kislánya iszonyú önálló.
Egyedül eszik már jópár hónapja, egyedül fogja magát, és bemegy a szobájába, alszik, már nagyon régóta futva közlekedik, mindenhova fel tud mászni (kanapé, székek, stb).
14 hónaposan már ezeket a dolgokat önállóan tudta.
Az én kislányom viszont - mivel nem akarom, hogy összetörje magát, vagy megsérüljön - nem mászkálhat fel bútorokra, mondjuk nem is nagyon látom rajta, hogy törné magát ezügyben, és nekem ez így jó, de neki vajon jó-e?
Nagyon önállótlannak tűnik, egyedül csak a péksüteményeket, ilyesmiket eszi, amit kézbe tud venni, mostanában kezdett el rendesen falatokat harapva enni, előtte katonákat készítettem neki, úgy vette a kezébe, és tette a szájába, de villával, kanállal nem eszik egyedül, még sokszor bizonytalankodik a járásban is, és úgy altatom, mert nem várom meg, amíg annyira kifárad, hogy már túlpörög, és elájul, hanem viszem altatni, ha látom rajta, hogy már nyűgös és fáradt.
(barátnőméknél van olyan nap, hogy ha a gyerek nem akar aludni, akkor nem alszik egész nap)
Szerintetek csak lassabban fejlődik a kislányom, vagy túlságosan elnyomom a hülye szabályaimmal?
Nem az összehasonlítgatás miatt kérdezem, hanem azért, mert elgondolkodtam azon, hogy lehet, hogy "terrorizálom" a gyereket a sok szabályommal, és a viszonylag szigorú napirendemmel.
Mi a véleményetek?
Próbáljam magam "megerőszakolni", és lazítani kicsit a "hámon", vagy jó ez így nálunk, csak egyszerűen lassabban önállósodik a gyerkőcöm?
Nem beszólogatást várok, bár a negatív kritikát is megpróbálom toleránsan kezelni, hisz kiírtam a kérdést...
Köszönöm neked is a választ!
Igaz, hogy a két gyerek alapjáraton is egészen más.
Mondjuk az a fura, hogy én mindig azt gondoltam magamról, hogy laza szülő leszek, de nem megy.
Ehhez hozzátartozik egy éjjel-nappal dolgozó, gyereknevelésre rá nem érő apa, aki helyett is helyt kell állnom. Talán ezért sem megy.
Fura, hogy az elképzeld elmélet, és a valós gyakorlat mennyire más tud lenni.
Köszönöm mindenkinek, aki válaszolt!
Akkor csinálom tovább úgy, ahogy jónak látom, talán pár dologban kicsit szabadabbra engedve, aztán majd kamasz korában úgyis megmondja, hogy mennyire terrorizálom akár akarom, akár nem... :-)
Szia. Nagyon jó kérdés. Jól állsz hozzá a dolgokhoz, amikor nem a barátnődet szapulod, amiért mások a nevelési elvei, és más típusú a gyereke.
Tényleg nem tud senki kibújni a bőréből. A fontos szerintem az, hogy amit csinálsz, szívvel és lélekkel csináld, a gyerekedre figyelve, és ne azért, hogy másoknak megfelelj. Tisztában kell lenni önmagunkkal is, ha gyereket nevelünk.
Én elég hasonlóan nevelem a fiamat, mint a barátnőd. Nagyon önálló, mászhat, pakolhat, a veszélyes dolgokat kivéve hozzányúlhat mindenhez. Szalad, motorozik, ha elesik, feláll. DE nekem ez jön szívből, érted? A barátnőm azonnal rámozdul a gyerekemre, amikor az elhasal az utcán, én megvárom, míg fölkel magától. A barátnőm mindig odamegy a sajátjához, ha elesik és fölsegíti. Neki ez jön szívből, egyik módszer sem jobb vagy rosszabb, csak más.
Van egy idős néni a házban, mindig ajnározni szokott, hogy milyen szépen beszélek a gyerekkel. Meghallgattam egyszer-kétszer, mert jólesik, ha dicsérnek, de aztán mondtam neki, hogy egyszerűen ilyen a természetem, nem tudok gügyögni, nem mondom soha, hogy "tejci", vagy "bibis", vagy "ne vedd fel, kakás". Nincs bajom azzal, aki így mondja, mert az egy másik típus. Ennyi.
Szóval szerintem nem az a lényeg, hogy ki hogyan csinálja, hanem az, hogy amit csinál, abba beleadja magát, de csakis önmagát. A gyerekek azonnal kiszúrják a nem természetes viselkedést. Hiába mondanád neki, hogy mássz csak nyugodtan, ha fogcsikorgatva állnál ott, és feszülő izmokkal az egész tested azt várná, hogy mikor kell vetődni. Csak megzavarnád. Kicsi dolgokban tehetsz engedményeket, és meg is fogod tenni, ha szükséges, vagy annyira belátó. Hidd el, a gyerek terrorizálása, elnyomása nem ez.
Szapultam volna a barátnőmet?
Bocsánat, nem volt tudatos, nem hiszem, hogy ennek kellett volna lejönnie belőle.
Épp az a lényeg, hogy én is laza szülő akartam lenni, ehhez képest...
Na mindegy.
Biztos igazad van, bocsánat, ha úgy tűnt, hogy ellene beszélek.
Sokkal inkább a saját módszeremet kérdőjeleztem meg...
Visszaolvastam minden kommentemet, nekem nem jön az le sehonnan, hogy a barátnőm módszerét, vagy őt magát bírálnám.
Nem őróla kértem véleményt, hanem saját magamról, szerintem ez nem szapulás.
Véletlenül sem tennék ilyet, nem szoktam a háta mögött senkit sem kibeszélni.
Én irigyelem kicsit azért, hogy ilyen önálló a gyereke.
Ezért is írtam ki a kérdést.
Mert magamban keresem a hibát, az ő példáján keresztül.
Egyébként igazad van, nem fogok tudni kibújni a bőrömből, szóval vagyok, aki vagyok, ezt fogom továbbörökíteni a nevelési módszeremben is.
Csak sajnálom már előre arany kis mimóza lelkű babócámat, mert ugyanazt végig fogja küzdeni, amit én gyerekként, és felnőttként is a mimóza lelkemmel... :-(
Na, akkor jól elbeszéltünk egymás mellett! :-D
Köszönöm a válaszodat, aranyos vagy, hogy írtál!
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!