Miért az anyukák végzik otthon a házimunkát, ha gyereket nevelnek? Miért nem közös feladat a férjükkel?
Nem értek valamit, légyszi világosítsatok fel.:)
Itt sok nőtől olvasom, hogy fáradt, mert gyerek+házimunka is van otthon. Nem úgy van, hogy a munkahelyünk/állam azért fizet minket, hogy napközben neveljük és gondozzuk gyerekünket? Ez most a mi "munkahelyünk", míg a férjünké az, amit gyerek előtt is csinált. Persze délután/este a gyerekgondozás is közös.
A háztartás továbbra is közös feladat lenne, nem? Vagy úgy érzik ezek az anyukák, hogy mivel otthon vannak, ezért ez is az ő kötelességük? Vagy ők előtte is egyedül látták el?
Ha férjem otthon dolgozna, akkor ő végezné a házimunkát, mert fizikailag könnyebb "munkaidőben" is mosogatni, meg teregetni, ha otthon vagy...
Nálunk közös volt a háztartás, amikor otthon voltam, kicsit többet csináltam, most újra dolgozok én is (munkahelyen), így van hogy több mindent csinál ő, mert többet van otthon.
Valamivel többet csinálok, mert "kéznél van" és gépesített sok minden. De a heti takarítást felesben csináljuk. Korábban már leosztottuk a feladatokat, mert van, amit ő nem szeret csinálni, van amit én nem, ez alapján szétosztottuk.
Pl. ő porszívózik, én meg felmosok.
Illetve nekem rettentő fejlett szaglásom és gyenge gyomrom van. Így, ha itthon van és pl. rókázik a gyerek, mindig ő takarítja fel. Ha nincs itthon, akkor kényszerből én és igyekszem nem rádobni még egy rókát...
Is-is.
Nekem segít a párom, nem egyedül csinálok mindent, sőt: a nagyobb gyerekek is segítenek.
Másrészt én érezném magam kínosan, ha nem vennék le több terhet a válláról, ha itthon vagyok és ráérek.
Más az élet egy pár hetes babával, amikor két szoptatás között egy pisire sincs idő, és szalad a ház. Meg megint más egy pár hónapossal, aki elgügyös a hintaszékben, amíg gyorsan elmosok pár tányért, vagy bevágom a mosást.
Az se mindegy, hogy a férj jóval többet dolgozik, vagy ugyanannyit mint előtte. Elvégre ha előtte ráért munka után elmosogatni, akkor most is.
A legfontosabb szerintem, hogy néha kicsit beleéljük magunk a másik helyzetébe, ne csak a saját fáradtságunkkal legyünk elfoglalva, és ez mindkét félre érvényes!
Kezdő apukáknak jó "lecke", ha ők is figyelnek néha a babára, pl. amíg az anya elmegy fodrászhoz, vagy bevásárolni. Kicsit nagyobb gyerekkel ők is elmehetnek sétálni, játszóterezni.
Egyből belátják, hogy nem annyira egyszerű lefoglalni egy babát ÉS elmosogatni. Innentől nincs is belőle gond.
az én elsődleges munkám most a gyermeknevelés.
a férjemé a munkakörének a 100%-os ellátása.
Viszont a férjem munkája fárasztóbb. Amikor ő hazaér és fáradt, pihen. Mert ha másnap fáradtan megy dolgozni, akkor nem teljesít 100%-osan. Ha nem teljesít 100%-an, kirúgják (versenyszféra de jó fizetés). Ha én nem teljesítek másnap 100%-osan anyaként, mert elvégzem a házimunkát annak ellenére hogy én is fáradt vagyok, mindössze annyi történik, hogy kevesebbet játszom másnap a gyerekkel és ezt zokon veszi, vagy fáradtan bambulok a sétánál magam elé ahelyett hogy a kislányom kérdéseire válaszolgatnék.
utóbbi eset nyilván nem tragédia. Ha a férjem elveszti az állását, na az tragédia. Hát ezért nem hagyom, hogy a pihenés helyett házimunkát végezzen. A hétvége az más. Hétvégén segít. De a mosogatást, főzést, takarítást inkább hagyja rám. Ha én fáradt vagyok, max bamba vagyok másnap. De nem veszélyeztetem a család megélhetését vele. A GYEDet emiatt nem fogják elvenni :)
Ha a gyerek otthon van, akkor az anyuka, aki vigyáz rá, szintén éppen otthon van. Apuka meg NINCS otthon.
Na? Akkor ki végezze el az otthoni teendőket?
Persze apuka meg pld elintézheti a család hivatalos ügyeit, befizetheti a számlákat, bevásárolhat, hazahozhatja az iskolából a nagytesót, a melóból hazafelé jövet.
Ebből lesz az, 7-es, hogy visszamész dolgozni és ugyanúgy tiéd lesz minden meló otthon, mert a férjed akkor se vehet részt a házimunkában otthon, hisz ugyanazt a "megterhelő, kirúgással fenyegető" munkát fogja végezni továbbra is... te meg szépen besokallsz előbb-utóbb.
Nekem eszem ágában sincs ilyen "balf.ságokkal" kímélni a férjem, és szerencsére olyan jól választottam, hogy nem is kell. Ugyanúgy nem csak besegít, kisegít, hanem elvégzi a saját részét noszogatás nélkül, mint gyerek előtt. Nem csinálom meg helyette, mert az a gyerektől rabolná el az időt. Amikor alszik, akkor a magam feladatai után, bizony pihenek.
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!