Miért baj, ha "elkényeztetjük"? Egy kisbabát hogy lehet elrontani?
Első babás, fiatal szülők vagyunk.
Már a kisfiúnk születése előtt megvolt minden, a legjobbat akartam neki még a takaróból is, mikor anyukám meglátta a bevásárlólistát, szinte rosszul lett. De akkor úgy voltam vele, hogy nekem is érdekem, hogy jó babakocsit vegyünk és hogy ne csak "alap" dolgaink legyenek. Már akkor többen megjegyezték, hogy ez a baba még meg sem született, de már látják, mennyire el lesz kényeztetve.
De egy kisbabát mégis hogy lehetne elkényeztetni?
Elég egyértelmű hogy a szüleid nem úgy êrtették, hogy a kisbabát fogjátok elkényeztetni, hanem arra utaltak, hogyha a szereteteteket később is úgy fogjátok kifejezni, hogy mindig mindent az első nyekkenésére megvesztek, annak nem lesz jó vége.
Egyébként most még marhára mindegy a babának hogy mennyit költötök rá. Nem a drága takaró teszi boldoggá, hanem ha szeretitek, babusgatjátok, gondoskodtok róla.
Valószínüleg arra értették,hogy el lesz kényeztetve,mert olyan dolgokat vesztek "neki",amire igazából nincs szüksége! Neked van rá szükséged,mert egy baba ebből semmit nem fog érzékelni!
Nem most lesz elkényeztetve,hanem később, majd a "mindenből a legjobbat kell venni" lesz az alap.
Egy kisbabát sehogy nem lehet elkényeztetni. Te érezni fogod, h hol a határ, ne aggódj.
Sztem minden szülő igyekszik a gyerekének a tőle telhető legjobbat adni mindenből. A huhogással ne foglalkozz. Menet közben ki fogod tapasztalni, h mi az, amiből esetleg a gyengébb minőségű is épp olyan jó. Én amúgy úgy értelmezem, hha a gyerek elnyikkantja magát a 20. barbibaba-kisautóért, akkor azonnal meg lesz neki véve.
A takaró, a babakocsi neked kell. Neki teljesen mindegy. De szerintem ezzel minden szülő így van, a legjobbat akarja a gyerekének.
Mondjuk én ezt nem tárgyi dolgokra értem, hanem lehetőségekre. Elviszem babaúszásra, kerekítőre, angolra, magánbölcsibe fog járni, a legjobb ovit fogjuk neki választani, mindent, ami a fejlődéséhez a legjobb.
Csak 3 hetes, szóval a babás programok még csak eztán jönnek, eddig "felnőtt" programokon volt (reggelizés, éttermezés, szülinapi buli).
Később is a legjobbat szeretnénk neki adni, nem az lesz, hogy magunknak megvesszük azt, ami tetszik, ő meg majd megkapja a silány minőséget.
Egy kisbabát nem lehet elrontani, legalábbis nem úgy, ahogy azt az átlagember gondolja, de a mélylélektani fejtegetésbe most nem mennék bele.
Az elkényeztetés sem baj, amíg az a valódi igényeinek a kielégítéséről szól. A baj majd akkor kezdődik, amikor minden szirszart megvesztek neki, akár fontos, akár nem, és a gyereknek előbb-utóbb nem lesz mire vágynia. A vágyakozás nélküli élet pedig az unalmas és boldogtalan élet.
Az nem baj, ha mindenből a legjobb minőséget kapja, pláne, ha megtehetitek, a lényeg, hogy szeretetből és odafigyelésből is minőséget kapjon. Ugyanis éppen ezek hiányában lehet leginkább elrontani egy kisgyereket (a szó mélylélektani értelmében).
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2025, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!