Kezdőoldal » Gyerekvállalás, nevelés » Babák » Leírnátok a tapasztalataitokat...

Leírnátok a tapasztalataitokat? Tejtermék bevezetéssel kapcsolatban.

Figyelt kérdés
Babám 8 hónapos. Eddig kapott natúr joghurtot, túrót, sajtot, tejfölt. Ezektől semmi baja nem lett. Én a tejet szeretném hamarabb bevezetni egyrészt mert szerintem a tehéntej ( amit kimérve adnak ) jobb lenne a tápszer miatt- árban meg minőségben is-. Szerintem ha ezeket már megette akkor lassan adhatnék neki tehéntejet, nem ? Ismertek olyan konkrét esetet hogy egy babának ezektől nem lett baja de a tejtől allergiás lett ? És most kérem ne írjanak olyanok hogy 1-2 évig nem adjak mert ilyen meg olyan allergizáló. Én úgy gondolom ha mi kaphattuk már 3-4 hónaposan akkor 8 hónapos kor után én szeretném már adni.
2010. márc. 15. 18:13
 1/6 A kérdező kommentje:
bocsánat, konkrétan a tehéntejjel kapcsolatban...
2010. márc. 15. 18:37
 2/6 anonim ***** válasza:

Bocsi, off lesz, de épp' most emeltem ki egy "tehéntejes" kérdést :)

Lassan én is szeretnék adni, a babám 9 hónapos lesz :)

2010. márc. 15. 19:16
 3/6 anonim ***** válasza:
Igaz, hogy én 13 hósan adtam a gyerekemnek tehéntejet, de egyszerűen megkínáltam vele. Nem vacakoltam, hogy felhigítom, forralom, stb. Tartós tejet kóstoltattam vele, nem ízlett neki, napokig nem kóstolta újra, de hamarosan megszerette. Nem tudom, hogy a kimért (gondolom házitej) tejet hogy kell kezelni, de forralni érdemes. Ha a tejföltől nem lett baja, hát a tejtől szinte biztos, hogy nem.
2010. márc. 15. 20:43
 4/6 anonim ***** válasza:

Idézem egy orvos válaszát:

"A tehéntej adása vagy nem adása igen népszerű kérdés. Az elmúlt kb. 10 évben "divatos" ez a kérdés. Ez azért van, mert Magyarországon csak ezen időszak alatt vált gyakorlattá az allergiák széleskörű kimutathatósága. Higgye el, hogy az ezt megelőző időszakban is problémát okozott a tehén tejének allergizáló ténye, de nem tudtunk igazán gyakorlati megoldást felmutatni. A tudomány fejlődik! Pont ezen 10 évben erősödött meg világszerte az anyatej kihangsúlyozása és csak ekkortól tudtunk felmutatni igazán egészséges étrendi alternatívát a tehéntej helyett. Roppant nagy erőfeszítéseknek köszönhetően szinte megduplázódott a szoptatási időszak. Szennyezett világunkban a növekvő légúti és bélrendszeri betegségek gyógyításának sarkalatos kérdése a már csecsemőkorban elkezdett prevenció. Ennek egyik feltétele, hogy fajidegen fehérjéket amíg csak lehet ne vigyünk be a szervezetbe. Fontos tudni, hogy nem csak az allergiák megelőzése az elsőrendű szempont. Az anyatej a legoptimálisabb tápláléka a csecsemőnek. A tehén teje szinte minden anyagában és paraméterében eltér a női tejtől. Pl: a tehéntejben több a fehérje és a káros só, kevesebb a cukor, stb. Újszülött korban a vesék sókiválasztó képessége csökkent. A tehéntej sótartalma magas, így a sóterhelés nagy és veszélyes a babákra nézve.

A tápszergyárak a "legolcsóbb" tejet felhasználva (vagyis a tehéntejet) próbálnak meg előállítani az anyatejhez leginkább hasonló "tejet", melyet a tárolás biztonságossága végett por alakban hoznak forgalomba, mint tápszert.

A gyógytápszerek adott betegségben vagy betegség gyanúban (megelőzésben) használandók. A hypoallergén tápszerek módosított (hydrolizált, stb.) tehéntej fehérjét tartalmaznak, vagy egyáltalán nem tartalmaznak tehéntej fehérjét.

Összegezve: egyéves korig tápszer formájában adjuk a tehéntejet egészséges csecsemő esetén is. A gyakorlatban persze sokszor teszünk engedményt, pl. anyagi okok miatt, stb.

A gyógytápszerek szükségességében csak gyermekgyógyászati szakvizsgával is rendelkező orvos dönthet.

Dr. Varga László"

Erről az oldalról idéztem egyébként, még elég sok tehéntej vs. tápszer kérdés-válasz található itt:

[link]

2010. márc. 15. 21:26
 5/6 anonim ***** válasza:

Itt is van pár érdekesség (konkrétan azt írja, hogy akár szív- és érrendszeri megbetegedést is okozhat, ha túl korán adunk a babáknak tejtermékeket):

[link]

2010. márc. 15. 21:29
 6/6 anonim ***** válasza:

Ez pedig egy teljes tanulmány a témában:

[link]

2010. márc. 15. 21:31

Kapcsolódó kérdések:

Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu

A weboldalon megjelenő anyagok nem minősülnek szerkesztői tartalomnak, előzetes ellenőrzésen nem esnek át, az üzemeltető véleményét nem tükrözik.
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!