Szeretnénk megkeresztelni a kis fiúnkat. A keresztapa jelőlt viszont nincs megkeresztelve. Ez baj vagy is lehet? És 1 hónappal előtte elég szólni a templomban?
Figyelt kérdés
2008. szept. 8. 11:36
1/8 anonim válasza:
A pap fogja kiírni az időpontot.Nem gond ha nincs megkeresztelve,beírják,hogy kereszteletlen.
2/8 anonim válasza:
Szia.Cáfolnám az első válaszolót.KÖTELEZŐ megkereszteltnek lennie,akár a keresztlevelét is kérheti,amivel bizonyítja a keresztelést.És ha szőrös szívű a pap-megteheti erre nincs szabály,h mit kérhet és mit nem-számon kérhet,h volt-e elsőáldozó és bérmálkozó.Nekünk 3 hete volt a keresztelőnk.Mivel keresztanya is van,egyházi házasságkötésüknek is kellett,h legyen.Kaptok egy űrlapot,azon kell kitölteni egy csomó mindent.Persze mi is "vetítettünk"pár dologban,pl.milyen rendszeresen járunk templomba stb.Azt azért ne felejtsük el,h régen nem divatból kereszteltek,hanem valóban a hit átadását tartották fontosnak.Hogyan kivitelezhető ez,ha a ker.szülő még keresztelve sincs???Menjetek el a paphoz és kérdezzétek meg,h ő milyen feltételekkel vállalja.Ha számotokra az teljesíthetetlen keresni kell másik templomot.De a leendő keresztszülő keresztsége alól nincs kibúvó!
3/8 anonim válasza:
Szerintem attól is függ, hogy milyen vallásúra keresztelnétek. A katolikusok macerásabbak. Mi reformátusra kereszteltük a lányunkat(6 éve), akkor csak azt kérdezték milyen vallásúak a keresztszülők, és mi. Nálunk mindenki katolikus volt, csak én nem, de nem szóltak érte semmit. Mindenképpen a pappal kell megbeszélnetek, hogy mik az "elvárások".
4/8 anonim válasza:
Az első válaszoló vagyok.
A papíron a szülők neve és vallása után(rk) a keresztszülők neve és vallásánál az van írva,hogy kereszteletlen.
Lehet,hogy papfüggő,de manapság szerintem nem kötözködnek,mert a sekrestyében megkapja az "adományt" a pap!
5/8 anonim válasza:
Az nem igaz, hogy a keresztanyának és a keresztapának házasnak kell lennie. Viszont tényleg elméletileg meg kell hogy legyenek keresztelve. Bár nálunk nem kért a lelkész semmi papírt, de valószínűleg azért, mert az egész családot ismeri, én is hozzá jártam hittanra, meg anyukám is, és a nagymamámék minden vasárnap ott vannak istentiszteleten. Így még az sem zavarta igazán, hogy a fiamnak úgymond nincs apukája. Anélkül is meg lett keresztelve, és tényleg semmi papírt nem kért. Egyszer be kellett mennem hozzá beszélgetni, akkor kérdezte a keresztszülők nevét és vallását, illetve foglalkozását. Mondtam, hogy a keresztanya a legjobb barátnőm, ő katolikus, és diák, egyetemista, a keresztapa pedig tesóm, ő evangélikus, és ő is tanul még. Ennyi volt amit kérdezett, de papírt nem kért. Persze ha a papot nem ismeritek, akkor el fogja kérni a keresztleveleket, a tiéteket is, meg a keresztszülőkét is.
6/8 A kérdező kommentje:
köszönöm a válaszokat. azért remélem meggyőzhető, mert hugom lenne a keresztanya és a párja a keresztapa (ő nincs megkeresztelve). A párom hugánál és párjánál ugyanez lenne a felállás. De ez a kövi gyerkőcnél lesz esedékes.
2008. szept. 8. 13:51
7/8 anonim válasza:
Én is pont most voltam a lelkészi hivatalba, hogy is működik ez. Mi evangélikusak vagyunk és azt mondták, hogy csak annyi a kikötés, hogy a szülőknek és a keresztszülőknek is meg kell, hogy legyenek keresztelve. Nálunk ezzel szerencsére minden rendben, de hogy házasok legyenek a keriszülők az nem kötelező.
8/8 anonim válasza:
A2.válaszoló vagyok.Nem kell,h házasok legyenek,csak mivel nálunk házasok voltak,ezért kérte a pap az egyházi házasságkötésről a "levelet".De hangsúlyozom,papja válogatja.A mienk eléggé ragaszkodott minden hitet bizonyító dologhoz.
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
A weboldalon megjelenő anyagok nem minősülnek szerkesztői tartalomnak, előzetes ellenőrzésen nem esnek át, az üzemeltető véleményét nem tükrözik.
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!