Rossz anya lennék azért, mert fontos, hogy csinos legyen a babám? Ez komolyan ekkora "bűn"?
Komolyan kérdezem, mert egyszerűen már belefáradtam az anyámmal való 'csatákba'. Folyton azzal jön, hogy a kislányom (4 hónapos) feszeng a szép ruhákba, minek kínozom ilyenekkel, amikor a rugdalózó is tökéletes neki. De szerintem az úgy néz ki, mint egy pizsama és mi csak alvásnál adjuk rá, már születése óta. Én azt látom a környezetemben, hogy minden anyuka próbálja szépen, csinosan öltöztetni a babáit és a gyerekeit, az ismeretségi körünkben is kérdeztem pár anyukát, akinek hasonló korú kisgyereke van és ők is mondták, hogy a rugdalózót csak alvásnál használták.
Külföldön élünk, itt sokkal nagyobb a választék gyerekruhákból is és az egyik kedvenc "hobbim" a vásárlás, így a kislányunk szekrénye is hamar megtelt ruhákkal, plusz a hasonló hóbortú barátnőimtől is zsákszámra kapjuk a ruhákat, mert nekik már nem kell.
18-as vagyok
még valami....mostanság figyeltem fel rá, h a csinosan felöltözni kifejezés újabban a szoknyát-ruhát jelenti. Mintha nadrágban nem lehetne valaki csinos. Sőt szerintem ey melegítőben is lehet. A csinos nekem még mindig azt jelenti, h jól néz ki a teste, arányos, függetlenül attól, mi van rajta. Egy kövér nő ruhában, a legtrendibb szoknyában, a legelegánsabb nagyestélyiben sem lesz soha csinos számomra, egy sportos valaki meg a egy otthoni rövidnadrágban-pólóban is lehet csinos.
Nem ettől lesz valaki rossz anya, de azért érdemes a gyerek kényelmét szem előtt tartani.
Én azt mondom, hogy mindennek megvan a helye és az ideje. Otthon kényelmeset veszek fel, akár kinyúlt pólót, a fiam is olyasmiben van (melegítő télen, kisgyatya nyáron), ha kimegyünk az utcára adok rá normális ruhákat, én is veszek fel mást. Ha alkalom van, akkor megint mást. Szerintem fontos, hogy el tudja különíteni, mikor mit kell felvenni.
Van neki nyakkendős inge is (ő már 2,5 éves, nem néhány hónapos baba), amiben nagyon aranyos, de értelemszerűen nem fogom ezt ráadni hétköznap, mert milyen cuki benne.
Biztos, hogy valóban ez a vita tárgya anyukáddal?
Amellett, hogy megvan a véleményem azokról az emberekről, akik nem képesek a koruknak megfelelően öltöztetni és kezelni gyerekeket (elvesznek a külsőségekben, a saját nárcizmusokat a gyerekükön élik ki, nem ismerik fel a valódi értékeket, túlkompenzálnak stb) most úgy gondolom, anyukád nem tartja tiszteletben azt, hogy szerepváltás történt. Te vagy az anya, ő pedig a nagyszülő. Az anya dönt a gyerekével kapcsolatban, a nagyszülő tehet javaslatot, de nem erőszakolhatja rá az anyára a saját elképzeléseit.
Ő a te kislányod, nem az övé. Ezt nehéz elfogadni sok nagyszülőnek, nehezen adják át az irányítást a következő generációnak.
A jó anyaságot pedig nem ez dönti el. Hanem a a minőségi idő, amit a gyermekeddel töltesz, a szeretet, amit kimutatsz felé, a határok felállításának a képessége, a valódi emberi értékek közvetítése, ami messze túlmegy az öltözködésen.
Ne érts félre, fontos a ruha és a külsőség is, de túlzásba nem kellene azért esni a több zsák ruhával... Egy babának, kisgyermeknek a szükségletei még mások.. Elsődleges szempont az, hogy a ruhája legyen kényelmes és tiszta. Lesz még bőven alkalmad öltöztetni, mikor picit nagyobb lesz.
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!