Lehetne? Gyors válaszokat kérek! Lenn a többi!
Szia, én 3 évig dolgoztam és pont akkor rúgtak ki mielőtt megtudtam, hogy 6 hetes terhes vagyok :(
bejelentkeztem a munkaügyi központba így kaptam tgyást, amelyet az előző évi munkaviszonyból származó jövedelemből számoltak ki.
Gyedre nem vagyok jogosult, mert nem voltam biztosított a tgyás alatt, mivel szünetel a munkaügyi járadékom.
Tehát most gyesre kellett mennem a 6 hónapos kisfiammal :(
Sajna ez van, hiába volt munkaviszonyod azt senkit sem érdekel, és az sem, hogy kirúgták és kismama.
Én 10 hetes terhes voltam, mikor kirúgtak, mentem passzív táppénzre, aztán munkanélkülire, onnan szülni, igényeltem tgyást, megkaptam, addig szüneteltettük a munkanélkülit, tgyás lejárta után vissza munkanélkülire 1 hétre, ezalatt megigényeltem a gyedet éls meg is kaptam. 9 hónapos a fiam és gyeden vagyok vele.
Kérdező: pontosabb infok kellenek, mert jogosult lehetsz gyedre, attól függ mikor szülsz.
1. válaszoló: szerintem neked is kapnod kellett volna gyedet. :(
2. vagyok. Ha augusztusban szülnél, akkor is úgy kéne igazítani, hogy munkanélküli alatt legyél, a járadék ideje fél év, tehát aug ebbe a fél évbe essen, úgy, hogy előtte se legyen megszakítás.
Leírom a példámat: 2008 novemberében rúgtak ki, ekkor voltam 10 hetes, nov 14-dec 29ig voltam passzív táppénzen (akkor még 45 nap volt), 2009 januárban mentem munkanélkülire, a járadék júliusig járt volna, de én júniusban megszültem a kisfiam, június 3-án született, bementünk a munkanélkülire, szünet, megigényeltük a tgyást, az járt nov 17-ig, ekkor vissza munkanélkülire, visszavettek egy hétre, ezalatt az egy hét alatt elintéztem a gyedet. Decemberben már kaptam is rész gyedet, 2010 januártól pedig teljes gyedet.
Szóval, ha már elvesztetted a munkád, de még nem vagy terhes, akkor rizikós, az sem járható, hogy most "lógsz a levegőben" és majd csak két hónap múlva mész munkanélkülire, hogy aug-ban biztos legyen mögötted biztosítás. Legalábbis így gondolom.
Érdeklődj munkaügyön, vagy írj többet. Terhes vagy-e már, megszűnt-e a munkahelyed vagy még csak ezután fog... stb.
Esély van a gyedre, csak nem mindegy mikor, milyen feltételekkel rúgnak ki, és szülsz.
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!