Hogy kaphatok tgyást 2. baba után? 152000 a bruttóm,13hós most a kisfiam. Bővebben lent
Szia!
Butaságot hallottál.
Mivel a biztosítotti jogviszonyod nem szűnik meg, ezért jogosult leszel 2. is tgyásra, gyedre. Az összegekben lesz eltérés ha visszamész ill. ha nem mész vissza dolgozni.
Ha visszamész kell, hogy kapj fizetésemelést. Ha legalább 180 napot dolgozol, akkor az új béred 70%-át kapod tgyásnak, gyednek.
Ha visszamész, de nincs 180 napod, akkor az emelt fizus szerződésed szerinti bér 70%, max. a mindenkori minimálbér *2*0,7 a tgyás maximuma (ennyi a gyedé is).
Ha nem mész vissza, akkor a mostani szerződésed 70%-a, maximalizálva a tgyás és gyed összege.
Nem lesz ugyanannyi, mert a tgyásból csak szja-t, a gyedből pedig szja-t és nyugdíjjárulékot is vonnak.
A gyedet 2 évig fogod kapni (hacsak megint meg nem variálják).
Szerintem nem érdemes visszamenned.
A két kicsi lesz nehéz (első év), utána viszont könnyebb.
Nálunk 18 hónap van a két kicsi között. Egy rossz szavam sincs, a "nagy" nagyon jó fej, a kicsi mégjobb fej. Nekem igazán az volt a nehéz, hogy már 3 éve itthon vagyok, 3 éve vagy terhes vagyok vagy szoptatok, már amikor újra kimozdultam volna itthonról, bekaptam a legyet. Félreértés ne essék, imádom a lányomat, egy pillanatig nem gondolkoztunk azon, hogy elvetetjük, csak hát nehéz. De ha meg tudod oldani, hogy el tudjál mászkálni (nekem sajnos még jogsim sincs), akkor nagyon jó. Meg igazából már a télből van elegem, de az gyerektől független :)
A visszamenetelről: nekem nem érte volna meg, hiszen nálunk nagyon rövid idő van a gyerekek között, de egyébként se terveztem, hogy visszamegyek a gyerekek között. Újra belerázódni a melóba, majd újra elmenni szülésire sem nekem nem lett volna jó, se a kollegáimnak.
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2025, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!