Hogyan "fejleszthetném" a babám?
7,5 hós a kicsim, es hát mit mondjak, semmit nem kapkod el...foga még sehol, 6 hósan kezdett forogni, most már tolat hátrafele, de ülni még nem tud. beszédbe mondja hogy dada baba stb.
és dobol. kb ennyi az össz tudomány. a férjem mindig mondja h szerinte le van maradva mert h mar ulnie kellene meg puszit adnia maszni stb..tudom h minden gyerek mas, de ugy erzem az en hibam h ezeket még nem csinalja. őszintén nem is tudom mit játszhatnék vele, délelőtt házimunkázok, de olyankor is kint ül velem a hintába, beszélek hozzá, énekelek, játék van a kezébe. aztán séta után 16.00-20.00ig már nem alszik és ilyenkor játszunk hosszabban, amiket az internetrôl néztem: kukucsolas, duploval epitek neki, mesekony, mondoka, dobozbol ki be pakolas de aztan egy ora utan megunja es el kezd nyuglodni nekem pedig elfogy a tudomany...meg vacsizunk utana még cipelem a lakásba amig.tudom majd megint jatek de ilyenkorra már un mindent...nem tudom mit tegyek úgy érzem nem teszek meg mindent érte....furdal a lelliismeret hogy délelőtt a lakással foglalkozom nem vele, de olyan pici még egyszerùen nem tudom a jatszo szőnyegén/habtapiján tartani 10 oran at...
nekem a spontán játék nem megy, úgy látszik nem vagyok elég kreatív, ha a netről nézem mit kellene játszani és nem magamtól találom ki, szaralak vagyok tudom...vagy lehet hogy őt nem elégíti ki ha tapsikolok neki meg éneklek, teljesen mindegy...nem látok abban kivetni valót ha utána olvasok, milyen játékokat lehet játszani egy ilyen pici babával.
minden esetre az tény, hogy nem tudom őt lekötni 30-40 percnél tovább, utána el kezd nyüszíteni, nem jó neki tovább a játék.
Mint írtam, a teljesítményt nem diplomában mérem, számomra a kitűzött cél és annak megvalósítása a lényeg, és ezt valóban el is fogom várni mindig is a gyerekemtől, mert nem szeretném, ha 30 évesen még a nyakunkon ülne otthon, és nyomkodná a gépet, párkapcsolat és munka nélkül, mint a mai fiatalok (pl. a korosztályom - 28 - jó része) Elfogadom, hogy ehhez még kicsi, ha azt mondja a többség, hogy iskolás korában vagy akár ovódában ráérek a magasabb teljesítményre ösztönözni, akkor köszönöm a tanácsot, megfogadom, és a férjemet is erről győzöm meg.
Nos, a kérdésemre választ kaptam, mi szerint kicsi még a különösebb készségfejlesztéshez, így nekem hasznos volt feltenni a kérdést, míg másoknak csak egy újabb ok a kötekedésre és a feszkó levezetésére. De ezt már megszoktam a gyiken. A könyv tippet köszönöm, el fogom olvasni.
Én sajnálom a gyereked. A jövőjét nézve is. Szegényke 7 hónapos, de már most beosztod az idejét, mikor mit tanuljon, legyen zseni, meg hasonlók. Szegényke. A gyereked teljesen normális tempóban halad, simán benne van az átlagban és ezt te is tudod, a férjed is tudja, csak nektek nem jó az átlag, mert úgy gondoljátok, hogy akkor nem lesz orvos v. mérnök, mert 7 hónaposan még nem ül? Ne viccelj már, rossz volt olvasni az utolsó kommented Kérdező.
Még annyit tehetsz, hogy elviszed a korai fejlesztőbe v. nevelési tanácsadóba, de a gyermekedről való leírás alapján szerintem azt fogják mondani, hogy anyuka, semmi baja a gyereknek.
Építőkockáztok, mondókáztok, pakolgat a gyerek mindenfele, anyanyelvi hangzókészlettel mondogat, hogy baba, mama hasonlók. Ennyi, nem kell több 7 hónaposan. Gondolom próbál felülni is, jézus mit akarsz szegénytől? Lehet jövőhét kedden felül egyedül. Sose tudhatod. Ami a legfontosabb, ha kúszik, felülni próbál v. mászni próbál, akkor ne segíts neki, hagyd, hogy egyedül próbálja, akkor is, ha nem sikerül neki. Ha segítesz neki felülni, akkor megszokja, elvárja hogy segíts neki és sose fog egyedül felülni, annál lassabban tanulja.
A másik, persze hogy megunja. Most azt várod el, egy 7 hónapostól, hogy üljön nyugton 1 órát, mert épp az ABC akarod megtanítani neki? Vagy mi? Ne hajszold már szegény gyereket!! Egy 3 éves óvodást átlag 15 percig lehet lefoglalni, ezért nem kötelező egy 3 évesnek még részt vennie a fejlesztő foglalkozásokon. Még a kiscsoportosok is javarészt játszanak az oviban. Annál rosszabb nincs, mikor a szülők már ilyen korán, 7 hónaposan azt akarják, hogy a gyerekük zseni legyen. Mi lesz, ha majd egy 3-ast visz haza a gyerek a suliból? Akkor nem lehet mérnök? Vagy mi?
Ha a párod családja állít ilyen követelményeket a gyerek felé 7 hónaposan, akkor nem normálisak, ne haragudj. Nincs, abban semmi rossz, ha valaki céltudatos és vannak tervei és dolgozik is érte, hogy megvalósuljon, de a gyereked még csak 7 hónapos. Lehet, hogy 6 évesen fog csak kiderülni, hogy a te gyereked miben erősebb. Lehet, hogy a te génjeidet örökölte és lesz egy büfészak diplomája, mert ő azt szeretné csinálni, lehet, hogy tanár szeretne majd lenni, nem mérnök. Akkor jön majd a szülői agymosás, vagy mi? Ezzel azt éritek el, hogy majd tinédzserkorától v. korábban menekülni akar majd tőletek, mert lehet, hogy ő nem akar zseni lenni v. épp orvos v. mérnök, hanem egy egyszerű autószerelő vagy hasonló. Vagy ha lány, neki lehet az lesz az álma, hogy fodrász legyen. Neked mi a szakmás? Arról miért nem beszélsz? Lehet, hogy a gyereked is inkább azt a szakmát választja. Akkor majd ti kényszerítitek, hogy az tanulja amit ti akartok neki?
Szegény, hagyd, had fejlődjön a saját ütemében. Ha majd látható rajta, hogy le van maradva, pl. 1 évesen sem ül fel v. nem áll fel, akkor kell szakemberhez vinni, de adj neki időt, ne sürgesd, attól még lehet orvos, ha csak 10 hónaposan ül el esetleg.
1. épp azt írtam nem szeretnék zsenit nevelni
2. épp azt írtam többször is, hogy nekem nem fontos a diploma, nem abban mérik a teljesítményt (nekem sincs, az apósomnak sincs mégis sikeresek vagyunk)
3. nem én osztom be az idejét, hanem napirendje van, ezen belül délután alvás és étkezés után játék idő, én volnék a legboldogabb, ha ezt szabadon, azzal töltené, amivel szeretné, tehát lerakom és játszik, de ő maga igényli hogy ott legyek mellette, és ha már ott kell hogy legyek, értelmesen szeretném tölteni az időt.
4. igen, a férjem és az én kapcsolatunk azért működik jól, mert előbbre visszük a másikat, mindent megtudunk beszélni, és hallgatunk egymás véleményére. És ezért meg fogom tudni győzni őt, mint már sokszor tettem ezt sok kérdésben.
Ja és igen, én minősítem a férjed is és a családját is. Biztos vagyok benne, hogy szereti a gyereketek és jót akar neki, de könyörgöm, hagyjátok majd élni és játszani is majd azt a gyereket. Mert ha majd az ő tervei nem egyeznek a tietekkel, lehet, hogy megunja és nem hogy 30 évesen nem lakik majd veletek, hanem 18 évesen azt mondja viszlát.
Gondolj bele, hogy majd hívják a barátai suli után, ő meg azt mondja nekik, hogy megyek, mert az a hü..lye apám, meg anyám ezt meg ezt akarják, meg, ezt meg ezt várják el és menni kell tanulni még péntek du. is.
Ha a párod családja állít ilyen követelményeket a gyerek felé 7 hónaposan, akkor nem normálisak, ne haragudj.
szóval nem írtam ilyet, nem ők mondják hogy le van maradva..
nekem úgy tűnik már el sem olvassátok amit írok...aki nem képes rá inkább ne válaszoljon.
Szerintem csak szimplán hagyjátok abba a hasonlítgatást, mert nincs értelme. Ha tudod, hogy a "nagykönyv" szerint mit mikor kellene csinálnia, akkor arra figyelj, hogy ahhoz képest ne maradjon el, de ennyi. Egy 7 hónapos baba még azt sem tudja, hogy a világon van, te meg már fejleszteni akarod. Játsszál vele. Az én fiam legtöbbször olyasmikkel játszott el a legjobban, mint egy üres asványvizes palack, egy üres csokis zasckó, ami csörgött a kezében, fakanál. Teljesen hétköznapi dolgok. Nem kell neki állandóan mese meg mondóka. Csak úgy beszélj hozzá, mondd, hogy mi micsoda, mit csinálsz. Nem nagy tudomány ez. Ha azt akarja, hogy ott legyél, akkor is hagyd egyedül is matatni. Ülj mellé, lássa, hogy ott vagy, de attól nem kell minden percben szórakoztatni. Lapozz neki egy színes újságot, ilyesmi.
Az én fiam is lassabb volt az átlagnál, de ez sosem érdekelt. Néha izgultam azon, nincs-e valami fizikai baja, de aztán mindig megcsinált mindent, csak kicsit később. De az sosem érdekelt, hogy a szomszéd gyereke már miket csinál. Van egy ismerősünk, az ő fiuk már 10 hónaposan járt, az enyém meg csak 18 hónaposan. Most ugyanúgy járnak mind a ketten. Az övé izgága, rohangálós, minden csak 2 másodpercig érdekli, az enyém nyugodtabb, megfontolt, elvan egy dologgal több ideig is. Ennyi. Ettől még egyikük sem okosabb vagy kevésbé okos.
Elég, ha az iskolában kezdődik a teljesítményelvárás, addig hagyjátok békén szegényt, sőt, ott sem kell túlzásokba esni, mert lehet, hogy ő felnőttként nem attól lesz boldog, amitől ti.
"minden esetre az tény, hogy nem tudom őt lekötni 30-40 percnél tovább, utána el kezd nyüszíteni, nem jó neki tovább a játék. "
Azért nem tudod tovább lekötni, mert elfárad! Az idegrendszere ennyit bír egyenlőre. Hallgass az anyai megérzéseidre! Egy apának ilyen nincs, te jobban érzed hol a határ. Nagyon picike még. A vele való játék a szeretetteli mondókázás, éneklés, dögönyözés, höcögtetés kell, hogy legyen ebben az életkorban.
Legyen sokat a földön, hogy fejlődjön a mozgása. Legyen sokat hason. Ülnie még nem kell és erőltetni is tilos, mert túlterheled a gerincét. A következő mozgásforma a kúszás. Ha hasra teszed és elé teszel tárgyakat, amit el akar érni, akkor ösztönzöd a kúszásra.
Délelőtt se legyen egész végig a hintában, inkább tedd a földre szintén hasra. Nem tudom milyen a konyhátok, a lényeg, hogy lásson téged lehetőleg.
Fontos, hogy a közös játék ne 40 percig tartson egyszerre, hanem játsszál vele 10 percet, utána egyedül játsszon. Majd ha nyűglődik, megint 10 perc közös játék, majd megint egyedül.
Ha nagyon nyűgös, akkor azt jelenti, hogy elfáradt. Lehet, hogy alvásra van szüksége. Elég egy 20 perces is . Ezt te érzed. Ilyenkor még egy kinti rövid séta is jót tesz babakocsiban. 4 órát fent lenni és aktívnak lenni nagyon hosszú idő még neki!
Én délelőtt vinném ki egy órára, majd 6 körül, ha elfáradt a délutáni alvás után már. Ilyenkor csináltam a bevásárlásokat. Addig picikét szundít.
És még egy fontos dolog: a baba született a ti családotokba, neki is meg kell tanulnia alkalmazkodni, mert ez az élet! Neked van házimunka is, amit meg kell csinálni. Nincs e miatt semmi szégyellnivaló. Nem attól lesz okos felnőtt, ha egész nap szórakoztatod.
Ha elkezd kúszni, mászni, akkor már jobban el lesz egyedül is, mert hirtelen rengeteg felfedezni való lesz a lakásban.
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!