Kezdőoldal » Gyerekvállalás, nevelés » Babák » Hogyan "fejleszthetném" a babám?

Hogyan "fejleszthetném" a babám?

Figyelt kérdés

7,5 hós a kicsim, es hát mit mondjak, semmit nem kapkod el...foga még sehol, 6 hósan kezdett forogni, most már tolat hátrafele, de ülni még nem tud. beszédbe mondja hogy dada baba stb.

és dobol. kb ennyi az össz tudomány. a férjem mindig mondja h szerinte le van maradva mert h mar ulnie kellene meg puszit adnia maszni stb..tudom h minden gyerek mas, de ugy erzem az en hibam h ezeket még nem csinalja. őszintén nem is tudom mit játszhatnék vele, délelőtt házimunkázok, de olyankor is kint ül velem a hintába, beszélek hozzá, énekelek, játék van a kezébe. aztán séta után 16.00-20.00ig már nem alszik és ilyenkor játszunk hosszabban, amiket az internetrôl néztem: kukucsolas, duploval epitek neki, mesekony, mondoka, dobozbol ki be pakolas de aztan egy ora utan megunja es el kezd nyuglodni nekem pedig elfogy a tudomany...meg vacsizunk utana még cipelem a lakásba amig.tudom majd megint jatek de ilyenkorra már un mindent...nem tudom mit tegyek úgy érzem nem teszek meg mindent érte....furdal a lelliismeret hogy délelőtt a lakással foglalkozom nem vele, de olyan pici még egyszerùen nem tudom a jatszo szőnyegén/habtapiján tartani 10 oran at...

2015. márc. 4. 06:18
1 2 3 4
 11/38 A kérdező kommentje:

mint írtam a környezetemben előrébb vannak a babák, egyébként én is olvasok internetet, tudom nagyjából mit mikortól kell el kezdenie. A normális válaszokat köszönöm, igyekszem mérlegelni mennyit is kellene tudnia.

ui. azért foglalkozok vele egész délután, mert nem szeretem hallgatni ha sír. ezen nem tudom mit nem lehet érteni.

2015. márc. 4. 09:10
 12/38 A kérdező kommentje:
egyébként a férjemet meg nem kell minősíteni. Nagyon jó apa. Teljesítmény centrikus igen, ezt hozta otthonról. Ez vitte őt fel jó beosztásba, ennek köszönhetően jó munkája van, élvezi, és el tudja tartani a családját jó színvonalon. Nekem is nagyon sokat segített, egy link, trehány, céltalan tinédzserből szorgos kis háziasszony lettem, ő hozta ki belőlem, és én is nagyon sokat változtattam rajta pozitív irányba... nagyon jól meg vagyunk, nem gondolom azt, hogy boldogtalan lesz a gyerekünk, mivel első baba, érdeklődöm mint mindenki más, nem értem hogy ezért miért kell támadni.
2015. márc. 4. 09:39
 13/38 anonim ***** válasza:
100%

most így végigolvasva a válaszokat és a kommentedet, nem tudom milyen válaszokat vártál. Hogy tényleg állatira le van maradva a babád, és minimum napi 3 órát fejleszd így és így, mert különben sosem fog ülni és puszit dobni és még 10 évesen is majd csak dobolni fog meg hátra tolatni?

Ha előrébb vannak a környezetedben a babák, akkor előrébb vannak. Nem verseny. Az egyik baba ekkor tanulja meg ugyan azt a dolgot, a másik akkor. Ha nincs aggasztóan lemaradva (mondjuk még nem is forogna), akkor ne csinálj problémát. Azért az egyért furdalhat a lelkiismeret, hogy ilyeneket írsz, hogy "nem kapkod el semmit", meg hogy "ennyi az össz tudomány". A férjedet meg pláne.. Hogy tudna már egy 7 és fél hós baba puszit adni?? Te magad is írod, hogy elunja a "fejlesztést" szegény gyerek. Nem csoda.

2015. márc. 4. 09:44
 14/38 anonim ***** válasza:
100%

Azért a dorgáló stílus, mert egy babának még nem teljesítmény elvárásra van szüksége, hanem szeretetre és elfogadásra. Pláne, ha normál ütemben fejlődik! Majd ha iskolás lesz, akkor lehetnek elvárások a teljesítés terén. Akkor van itt az ideje. Ha a férjed állandóan stresszel az elvárásaival, akkor egy szorongás és görcs lesz az életetek, ami pont az ellenkező irányba viszi a fejlődést.

Azt is hallottad már, hogy nem szabad összehasonlítani a szomszéd gyerekével a tiédet, mert mindenki különböző ütemben érik, de attól még a végeredmény ugyanaz! Van egy fejlődési üteme mindenkinek, amit nem lehet megerőszakolni. Természetesen a kóros dolgokat észre kell venni, de ha bármi gyanúd van, akkor a háziorvos, neurológus szakorvos, korai fejlesztő szakember a mérvadó, nem a többi képzetlen anyuka. A neten is sok a hülyeség, ez sem szentírás. Ha kételyek merülnek fel, akkor szakember és ha ő azt mondja, hogy rendben van, akkor tessék ezt elfogadnia a párodnak is.

2015. márc. 4. 09:45
 15/38 anonim ***** válasza:

Anya taníts engem c könyv

pdf-ben letölthető

2015. márc. 4. 09:55
 16/38 anonim ***** válasza:
Egy 7 és fél hónapos babával szemben nem kell teljesítmény centrikusnak lenni.
2015. márc. 4. 09:56
 17/38 A kérdező kommentje:

olyan válaszokat vártam hogy: nincs lemaradva, hogy enyém sem tudja még ezt vagy azt, ne izguljak...hogy amennyit foglalkozok vele az átlagos vagy legalább is elegendő, hogy ezt vagy azt mikor kell tudnia. Aki így válaszolt, annak köszönöm. Aki a férjem személyiségét firtatja, annak nem.

Egyébként én sem szeretném teljesítménybe hajszolni, legalább is most még pici hozzá, így gondoltam én is, a férjem szerint meg nem, ezért is írtam ki a kérdést, hogy tényleg túl kicsi még e ilyesmihez, vagy már kellene több készségfejlesztő játék...

ha erősen fogalmaztam a kérdésben, sajnálom, nem állt szándékomban.

Lehet élni az életet úgy is hogy az embernek épp hogy van kenyérre felvágottra pénze, nézi a tvt egész nap és ettől boldog... lehet élni tanár szülő gyerekeként (mint én) élet cél nélkül - míg férjem meg nem ismertem - azt sem tudtam mi lesz belőlem, anyagilag el voltam, de esélyem sem volt saját lakásra, autóra stb...

meg lehet úgy élni ahogy a férjem családja: orvosok, mérnökök, és jól élnek. Ehhez kell hogy teljesítmény centrikusak legyenek, igen. szerintem ez nem baj, nekem nagyon is tetszik hogy agilisek, célokkal, tervekkel. (és itt nem csak a diplomára gondolok, apósom két kezi szakmát tanult és nagyon jól megél mert szorgalmas és teljesítmény centrikus).

Tehát bennem nem kérdés, hogy a férjem jót akar és hogy igaza is van valamilyen szinten. Bennem az a kérdés, hogy ilyen korban érdemes e már ezen rágódni vagy még felesleges...de ezt már irtam fentebb. Természetesen nem azt várom hogy deriváljon egy évesen, és azt sem akarom hogy szuper zseni legyen. De ha kicsit rásegítünk, készségfejlesztő játékokkal, hogy a korosztályához mérten ugyanolyan, vagy még okosabb legyen, az miért lenne baj??

2015. márc. 4. 09:59
 18/38 anonim ***** válasza:

"ilyenkor játszunk hosszabban, amiket az internetrôl néztem: kukucsolas, duploval epitek neki, mesekony, mondoka, dobozbol ki be pakolas de aztan egy ora utan megunja es el kezd nyuglodni nekem pedig elfogy a tudomany..."

Ez a vérverítékes kínlódás a gáz, amit levágsz a gyerekkel való foglalkozás, játék címén. Hát ez nem játék...Ne akard még tanítani Miért kell ehhez internet? Mért nem tudsz csak úgy spontán játszani vele? Nem kell órákig...a gyerekek megérzik, ha te ezt nem örömből teszed, hanem mert az internet azt írta, h ezt így kell, ezt a mondókát kell, ezt a mesét. Hagyd spontán játszani és beszélj hozzá sokat, de ne nézd meg az interneten, h mit KELL mondani a gyerekenek ilyenkor :D

2015. márc. 4. 10:07
 19/38 anonim ***** válasza:

Azért, mert nem érted meg, hogy ebben a korban ez NEM így működik!!! A fejlődés üteme elsősorban genetika (normális ingergazdag környezet mellett) és nem azon múlik, hogy órákat fejlesztgeted napközben, mialatt halálra szorongod magad, hogy a gyerek le van maradva.

Attól nem félsz, hogy a babád szorongani fog? A pszichés fejlődésről egy szó sem esett eddig!

A befektetett munka egyébként nem vész el, csak lehet, hogy később hoz gyümölcsöt.

Nem akarom a párodat bántani és téged sem, bár van némi elképzelésem erről a családi dinamikáról így a leírtak alapján, de ez a ti dolgotok.

Nekem is többdiplomás családom van, beleértve orvosokat, mérnököket, közgazdászokat, apám elég szigorú ember az elvárások terén, de ekkora babákkal esze ágában nem volt még teljesítményt várni. A gimis fiaitól annál inkább és tőlem is annak idején.

Nem attól lesz egy baba okosabb, hogy állandóan macerálva van. Az okosság is genetika:) A kibontakozáshoz, meg szerető ingergazdag környezet kell, stabil napirend, kiszámíthatóság, és rengeteg szeretet.

Biztos, hogy a párod jót akar, efelől semmi kétség, csak nincsen tisztában a fejlődéslélektannal.

2015. márc. 4. 10:09
 20/38 anonim ***** válasza:

Nem érted h rontod a fejlődését ha erőlteted amit nem tud magától. Magától kell h megtanulja, rájöjjön. Nem is tudod a korosztályához mérni mert minden baba más. Egyik baba tud ilyenkor mászni a másik viszont mond szótagokat, nem lehet összehasonlítani h akkor most melyik az okosabb.

Attól h egész délután lefoglalod kicsit sem lesz okosabb, nem ezen múlik. Ne akard h mindenkinél hamarabb csinálja mert azoknak a babáknak lehet később baja abból h rnnyire gyorsak, akár tanulási, koncentráció hiány stb...

2015. márc. 4. 10:10
1 2 3 4

Kapcsolódó kérdések:

Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu

A weboldalon megjelenő anyagok nem minősülnek szerkesztői tartalomnak, előzetes ellenőrzésen nem esnek át, az üzemeltető véleményét nem tükrözik.
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!