Akik külföldön élnek, és nincs rokon a közelben, hogyan oldják meg, mikor az oviban szünet van, vagy minden héten beteg a gyerek, és nem mehet oviba heteken keresztül, ki van otthon ilyenkor a gyerekkel?
Kérsz a munkahelyeden Elternteilzeit-ot, amit kötelező nekik biztosítani, és máris védett vagy kirúgás ellen 4 évig. Elég rossz munkahelyet fogtál ki, nálunk még sosem szólt senki, ha beteg voltam, vagy a gyerek az volt.
De Elternteilzeit alatt tudtommal nem rúghatnak ki.
"szoval neked a munkahelyeden ha beteg a gyerek elmehetsz táppénzre és nem szólnak érte semmit?"
A felesegem es az en munkahelyemen se szolnak. A nejem valaszthat hogy fizetetlen szabit vesz ki (ha nem akar a gyerekkel orvoshoz rohangalni, sok esetben felesleges) vagy visz igazolast es akkor tappenzen van. En is mehetek tappenze amennyit csak akarok.
Te fogtal ki egy xar munkahelyet.
Igen, az Elternteilzeit azt jelenti, hogy részmunkaidős munkát kell engedniük neked, és te választhatod meg, hogy mennyit akarsz dolgozni. Ha te napi 7 órát választasz, az is működik, akkor nem vesztesz sokat a fizetésedből, de ha heti kétszer 3 órát akarsz dolgozni, az is a te döntésed. Ha pontosak az ismereteim, a gyerek 4 éves koráig védett vagy a kirúgás ellen, és a részidő a gyerek 7 éves koráig jár.
Nem tudom, milyen területen dolgozol, ahol ennyire komolyan veszik a szabadságot vagy a betegséget, de ez törvény, követniük kell. Ilyenkor nincs túlóra kötelezettség sem.
Én napi 5 órában dolgozom, az 5 óra elteltével felállok és hazamegyek.
Ha gondod van ezzel, keress meg valakit az AK-nál, biztosan szívesen segítenek tanáccsal.
Nem hiszem, hogy az én munkahelyem olyan különleges lenne. Egyszerűen ez a törvény, meg ha van az emberekben egy kis értelem, felfogják, hogy az ember nem szórakozásból marad otthon, ha egyszer beteg a gyerek. Vigyél mindig orvosi igazolást, hogy lássák, nem poénkodsz a hiányzással.
"azert mernek igy banni az alkalmazottakkal mert nagyon sokan vagynak egy ilyen munkahelyre tehat azonnal talalnak mast,mert nagyon jo a fizetes"
Ez nem magyarazat, en is nagyon jol keresek es a felesegem is. Keress egy normalisabb munkahelyet.
Én közgazdász vagyok, irodai munka, Bécsben.
Ez nem magyarázat, mert ha a törvény ezt kimondja, akkor egyszerűen nem tehetnek mást. Különben simán megnyered ellenük a munkaügyi pert. Tényleg beszélj az AK-nál valakivel, felvilágosítanak a lehetőségekről.
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!