Kezdőoldal » Gyerekvállalás, nevelés » Babák » Szerintetek? A babánk az én...

Szerintetek? A babánk az én vezetéknevemet kapta.

Figyelt kérdés
Egyedül vagyunk az országban az én vezetéknevemmel, cseh származású vagyok, de magyar állampolgár. Kislányunkat közös megegyezéssel az én vezetéknevemre anyakönyveztettük, mert különleges, Apa pedig tucat névvel rendelkezik. Neki sem okoz ez problémát, büszke a lányára, kimondottan dallamos neve lett. Szóval volt apasági nyilatkozat, együtt is élünk, a kórházban sem ütköztek meg a választásunkon, az anyakönyvi kivonatban természetesen az apja is szerepel, tehát rendezett a jogállása. Egy ismerősöm nemrégiben mégis lehurogott, hogy milyen dolog ez, hogy nem az apja nevén van. Majd csúfolni fogják, hogy nincs apja, meg ilyenek... Pedig a lehető legjobb apukája van:D Tényleg kiszúrtunk vele??? Eddig ez az ismerős az egyedüli, aki kiakadt, de kiváncsi vagyok a véleményetekre.
2010. febr. 3. 12:57
1 2 3 4
 11/33 anonim ***** válasza:
100%
Miért lenne a gyereknek abból problémája, hogy nem Tóth-nak hívják, hanem valami más, egyedi vezetékneve van? Nem értem, esküszöm.
2010. febr. 3. 13:09
 12/33 anonim ***** válasza:
100%
Ja, ez az utolsó hozzászólónak szólt, ez lemaradt, bocsi.
2010. febr. 3. 13:10
 13/33 anonim ***** válasza:
57%
Ne már! Nem néztem utána. Tuti, hogy házasságon belül nem lehet, mondjuk nem vagyunk házasok? Az elsőnél apasági nyilatkozatunk volt, lesz a másodiknál is, azon kell feltüntetni, hogy mi lesz a gyerkőc vezetékneve. Szerintem engedélyezik, de ha nem akkor kérvényezzük.
2010. febr. 3. 13:10
 14/33 A kérdező kommentje:
Így van kedves 13:08, én is ezzel a különleges névvel élek 32 éve.
2010. febr. 3. 13:13
 15/33 anonim ***** válasza:
100%

13.04 a csjt. szerint a szülők nem adhatnak közös gyermekeiknek eltérő vezetéknevet!

Kérdező: ne foglalkozz az ismerősöddel, mindig lesz akinek nem tetszik, amit csinálsz, ne akadj fenn rajta, ha nektek így tetszik, akkor senkinek semmi köze hozzá. A gyerekek meg mire egymás vezetéknevével kezdenek foglalkozni, addigra meg lehet magyarázni, hogy miért az, ami, és ha valakinek nem tetszik, az tehet egy szívességet:)))

2010. febr. 3. 13:13
 16/33 anonim ***** válasza:
80%
13.10:egy kapcsolatból született gyerekeknek ugyanaz kell hogy legyen a vezetékneve.Az elsőnél lehet választani,de a testvéreknél már nem.
2010. febr. 3. 13:14
 17/33 anonim ***** válasza:
100%
A gyerek viszont kaphatja mindkét szülő vezetéknevét is. Mint pld. Cseke-Kovács Szilvia (ez csak egy példa volt)
2010. febr. 3. 13:15
 18/33 anonim ***** válasza:
60%
utolsó vagyok: nem fogják engedélyezni az eltérő vezetéknevet, elég egyértelmű a törvény. Ha másikat akartok, az első babáét is arra kell változtatni. A lényeg, hogy eltérő nem lehet:(
2010. febr. 3. 13:16
 19/33 anonim ***** válasza:
68%

onnan tudom, hogy esküvő előtt nyilatkozni kell. most példa neveket írok: Kovács Éva és Tóth Sándor házasodik.

ha a nő nem veszi fel a férje nevét, akkor nyilatkozni kell, hogy a gyerekek kinek a nevét kapják. ha fölveszi, így: Tóth-Kovács Éva, akkor is nyilatkozni kell, hogy a gyerekek Tóth-Kovács, vagy Tóth vezetéknevet kapnak. Elvileg egységes nevüknek kell lenni.

de nem hinném, hogy nagyon nagy szigor lenne ezen a téren. kérvénnyel gondolom megoldható

2010. febr. 3. 13:17
 20/33 anonim ***** válasza:
70%
Sztem nem gond, ne foglalkozz az olyan ismerősökkel, lhet csak irigy. de engem érdekelne a vezetékneved,ha nem gond. meg a babád keresztneve.
2010. febr. 3. 13:28
1 2 3 4

Kapcsolódó kérdések:

Minden jog fenntartva © 2025, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu

A weboldalon megjelenő anyagok nem minősülnek szerkesztői tartalomnak, előzetes ellenőrzésen nem esnek át, az üzemeltető véleményét nem tükrözik.
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!