Miert ordít napi húsz órát örökbefogadott babám?
Elvonási tünetek nem léteznek. Az orvost kérdezd meg inkább a sok ideírogató ostobaságai helyett!
Valószínűleg túleteted, és valamit elrontasz, ha akkor nyugodt, amikor idegenek ott vannak.
Lehet, hogy rosszul látom a helyzetet, de a fő problémát abban érzem, hogy bizonytalan vagy önmagadban.
Ez érhető is, hiszen bár valószínűleg mindennél jobban vágytál erre a babára, mégis nulláról kellett anyukává válnod, és ez nagyon nehéz.
A legfontosabb az, hogy ne keseredj el, ne add fel, ne legyenek olyan gondolataid, hogy alkalmatlan vagy az anyaságra. Mert nem vagy egyedül, mások, biológiai anyák is járnak hasonló cipőben számosan.
Tudod, hány első gyerekes anyuka érzi úgy az első hetekben, hogy alkalmatlan a feladatra, és biztosan valami baj van a babájával? Hidd el, nagyon sok. Aztán telnek a hetek, és megtanulják egymást.
Engem a NEGYEDIK gyerekem kergetett a kétségbeesésbe, amikor pedig már azt hittem, mindent tudok a babákról. Neki adaptációs nehézségei voltak, korábban kellett születnie, sokáig csak ordított, gondok voltak az evéssel, alvással, mindennel. Hetekbe tellett, mire megtanultam, hogyan kezeljem a helyzetet, végül csak megoldódott minden.
Van néhány alapdolog:
- Ha a baba nem beteg, idővel rendeződnek a kezdeti nehézségek, és bár elismerem, hogy 1-2 hónap most végtelenül hosszúnak tűnhet neked, egyszer vége lesz
- A túletetés valóban rossz, és valóban ördögi kör. Nincs alkalma kiürülni a pocaknak, fájdogál, az evés megnyugtatja, viszont attól még jobban fáj, ha feszül. Még anyatejes babánál is van ilyen. Tápszernél még fontosabb, hogy betartsd az előírt mennyiséget, és jó lenne, ha dokival egyeztetnél a tápszerváltásról.
- Kérj segítséget! Szakmait, mert fel kell dolgoznod a jelen helyzetet (gondolom, örökbefogadásnál van kihez fordulnod), és fizikait, mert egy kimerült anyukánál nincs rosszabb. Meg kell tanulni lepasszolni a babát apunak, hagyni a fenébe a háztartást és legalább 2 órát durmolni egyben. A saját időt amúgy is meg kell tanulnod kihajtani a magad számára.
- Mindenfélét ki kell próbálni. Ringatószék, zaj, friss levegő, bugyolálás (nem pólya, hanem takaró), hordozás.
De csak olyat szabad megszoktatni a babával, amit tartósan is el tudsz képzelni.
- Megeshet, hogy tényleg dohányzott az anya, ez viszont nem okoz ilyen szintű elvonási tüneteket. A drog más lenne, azt viszont már a kórházban észrevették és kezelték volna.
Nem tartom jó ötletnek, hogy nyomozol a szülőanya után, mert ez visszaüthet rád. Ez a baba már a tiéd, ne keverj bele mást, ha már titkos az örökbefogadás.
- Ha úgy érzed, valami egészségügyi baj van a kicsivel, vidd orvoshoz, és ne hagyd magad vizsgálatok nélkül lerázni.
- Természetes érzés, ha időnként legszívesebben visszaadnád. Én az első babámat egy hetesen vissza akartam vinni a kórházba, olyan kimerült voltam. Azon gondolkodtam, hogyan lehetne néhány napra benn hagyni. Nem normális dolog? Egyszer csak elveszíteni a szabadságodat, egy pici "rabszolgájává válni" nem egyszerű, támadnak ilyen gondolatai az embernek. Aztán majd elmúlnak!
A szülőség folyamatos trükközés. És te ugyanolyan szülő vagy, mint bármelyikünk, meg kell tanulnod a saját babádat. Nehogy feladd!
12-es vagyok és lemaradt valami.
Más is írta, hogy a baba érzi a bizonytalanságodat. Ebben lehet valami, a picik ki vannak hegyezve az ilyesmire.
Tudatosítsd magadban, hogy nem teszel rosszat, tanuld meg belül elfogadni, ha most még nem mindig sikeresek a próbálkozásaid.
És ami nagyon fontos: ha azt érzed, ennyi, és nem bírod tovább, legszívesebben megráznád, visszaadnád, akkor tedd be a kiságyba, és MENJ KI a friss levegőre, vagy zárkózz be a füribe. 10 perc alatt nem lesz semmi baja, neked pedig lesz alkalmad kicsit megnyugodni.
Nekem 8 hetes a gyermeke, de ő sem alszik, szinte egész nap sír. Éjszaka alszik. Nappal eszik, ő is bealszik, de ha letesezm megébred, nem tud visszaaludni, csak a kezemben. Addig alszik mig ölben van. 30 percnél többet nem tud aludni, aztán a következő etetésig jön a sírás. Ő is enne állandóan, mert csak arra nyugszik meg. Tea, víz nem kell neki, cumit sem fogadja el.
Hordozókendőt is próbáltam, abban is üvölt. Nem tudom mit kellene még próbálni. Ha ölben van akkor nincs semmi baj,.
Kedves 11-es!
Igen is lehetnek elvonási tünetek a babáknál! Sajnos a mi babánknál is volt, mert a szülőanyja cigizet.
Azon kívül, hogy remeg mint egy rossza alkoholista, igen is lehetnek neki fájdalmai!!!!!
Sajnos nem egy és nem két ismerősöm cigizett és a babája iszonyat remegett és 2-3 hónapig ordított mert olyan fájdalmai voltak. Ahogy kiürült belőle a nikotin úgy nyugodott meg a baba is!!!
Kérdező, hidd el, nem veled van a baj, nem az a gond, hogy nem Te szülted azt a babát. Az én kisfiammal 12 hétig tartott ez, amit te leírtál.
Sajnos nála is volt ez a hibás reflex, hogy úgy csinált, mint aki éhes, meg is nyugodott az ételtől, majd még jobban fájt a hasa, amikor emészteni kellett. Pedig neki is volt széklete, gyakran, normális, mégis baj volt. Az a gond, hogy ők még csak azt tudják, hogy valami diszkomfort érzet van a pocakjukban, amit evéssel próbálnának "gyógyítani". Mikor enni kapnak, akkor megnyugszanak, csak eltelik 40-50-60 perc és emészteni kell. Ekkor képződnek a gázok és ezek tekergetik a beleiket, görcsöt okoznak. Az én 3 és fél hónapos több, mint 7 kilós kisfiam eszik 120-130 ml tápszert, 4 hetesnek az rengeteg. A 3 órát valóban tartsd be, mert a baba jelzései néha megtévesztőek. Nekünk tejfehérje allergiás a babánk, mindig fájt a hasa, mindig éhesnek mutatta magát, volt, hogy a kórházban a nővér közölte, hogy anyuka, nem látja, hogy a baba éhes? Hiába mondtam, hogy nem az, most evett, akkor is meg kellett etetnem. Szegény 20 perc múlva még éhesebbnek tűnt és ordított, akkor jött a nővér, hogy gyorsan szélcsövezzük meg, mert tényleg túletettem és feszül a pocak. Hirtelen abbamaradt a sírás.
Az én kis hasfájós üvöltős manómnál ezek működtek:
kevesebb tápszer (tejfehérje mentes) (az anyatejtől hasmenés, hányás, véres széklet, minden baj volt)
pukiztatás, büfiztetés (torna, masszázs, szélcső, lázmérőzés, hajszárítózás)
hordozó kendő
alkaromon hasra fektetés
Biogaia, Lactase Comfort
Ami még nagyon fontos: fogadd el, hogy sír! Ne próbáld mindenáron elcsöndesíteni. Neki ez az egy módszere van kiadni a baját, engedd neki. Tégy meg mindent azért, hogy jól érezze magát, ha ennek ellenére üvölt fogadd el. Sajnos az, ha idegesíted rajta magad, vele sírsz, az csak fokozza a félelmét, aggodalmát. Ezt én is végigcsináltam és mióta nem veszem magamra, azóta nem sír annyit. A hasfájást pedig hamarosan kinövi, ne aggódj.
Esetleg még azt próbáld ki, hogy hajszárítót bekapcsolod és fújod a meleg levegőt a hasára. A meleg lazít, görcsoldó, a hang pedig arra hasonlít, amit a méhben hallott, a véráram monoton zúgása. Ez nagyon megnyugtató nekik.
Én úgy gondolom, kólika áll a háttérben. Eszik sokat, fáj a hasa, hiába tud kakilni, attól még lehet ez a gond.
Nekem 3 gyermekemből 2 kólikás volt, 3 hónapos korukban múlt el. Addig is sok türelem, ringatás, babakocsizás, bebugyolálás, Infacol, ami ideig-óráig segített.
Tutti, hogy hasfájás. Kisfiam ugyan ilyen volt. Infacol használt neki és az édeskömény tea, másfél hét mire elkezd hatni az infacol, vagy bármelyik másik amit választasz.
Most 8 hetes a kislányom, ő is hasfájós de nem annyira mint a kisfiam volt, neki is az Infacol vált be, az édeskömény tea nem mert attól csak jobban fáj a hasa, és amit még nagyon-nagyon ajánlok, vaterán lehet venni Gripe Water, amit magyarországon már nem árulnak, nem a Babulinosat (vagy milyen), sima Gripe Water, azonnal 1 perc alatt megszüntet bármilyen hasgörcsöt, mi ezt csak este adjuk a kislányunknak, azonnal ahogy megeszi a tápszerrel együtt már el is hallgat és alszik egész éjjel.
Sajnállak szegény, biztos nem könnyű lelkileg, hidd el pár hét múlva jobb lesz, nagyon jó anyukája leszel ennek a picinek.
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!