Igaz a következő összefüggés?
Amelyik baba hamarabb mászik, ül, áll, megy, az jobb logikával is rendelkezik?
Amelyik baba kihagyja a fázisokat a mozgásfejlődésben, az tanulási problémával is számolhat?
Bár én még nem hallottam ezt a mondást, én úgy érzem, hogy a kisfiam példa rá.
7 hónaposan mászott, 7,5 hónaposa felült és 10 hónapos alig múlt el amikor elindult egyedül. Most 15,5 hónapos, a formakirakót egyedül kirakja.
Az igaz hogy a mászás kimaradása okozhat tanulási nehézségeket,hiszen azt mondják,hogy a mászás összehangolása az agy jobb és a bal féltekéjét "dolgoztatják"ami az íráshoz és olvasáshoz is kell!
De az,hogy mennyi idősen kezd el mászni az végül is mindegy,a fontos,hogy másszon.Egy példa:A barátnőm fia nem mászott(álítólag lusta volt)rettentő értelmes gyerek,de most 4.osztályos és elkezdődtek nála a tanulási zavarok.Most ajánlottam neki,hogy vigye el kineziológushoz ahol egyértelműen erre vezették vissza a "problémát".Az én fiam most 16 éves ős mászott stb.mindig is jól tanult nem voltak zavarai a lustaságát leszámítva!
Még egy pl:A párom kimondottan okos embernek mondható,vezető beosztásban van diplomás,és amior gyerekünk lett és mesét olvasott kiderült,hogy nem tud folyékonyan olvasni.Az anyósom szerint nem mászott(mert kövér volt).
Szia!
Fiam most 7 éves múlt, másodikos. Annyit kell róla tudni, hogy 15 hónaposan tanult csam meg menni, mert addig mászott.
Szeptemberi születésű, a szeptemberieket el kell vinni pszichológushoz, mindenképpen. Namost én pedagógus vagyok, évekig elsősöket tanítottam, tudtam, mi várna a fiamra, ezért nem akartam a korabeliekkel feladni iskolába. Megvolt a kötelező vizsgálat, a szakvélemény pedig az volt, hogy nagyon ajánlották a sulit. Hadakoztam. Elvittük mégegyszer, speciálisabb tesztre, megint azt ajánlották, hogy menjen, magas az IQ-ja, muszály neki továbbfejlődni. Beadtam a derekam. Ekkor megkérdeztem a szakembert, ez mitől függ. Csinált kórképet, és oda jutottunk, hogy a MÁSZÁS!!!! Ekkor mondta a pszichológus, hogy nagyon nagy hatással van a szellemi fejlődésre a mászás. Annakidején kellemetlen volt, hogy 8 hónapos elmúlt, mikor egyedül ült, 10 hónaposan kezdett el mászni, 15 hónaposan menni. Nem gondoltam volna, hogy ez ilyen hatással lesz rá. Most másodikos, osztályelső.
Nálam ez a tapasztalat, a kisebbik fiam most 7 hónapos, mindenképpen meg fogom tanítani mászni, ha látom, hogy érett rá. Meg lehet tanítani! Szerintem igenis fontosak az egyes mozgásfejlődési szakaszok, de ez az én véleményem.
Előző vagyok.
A továbbfejlődésen szt értettem, hogy a pszichológus szerint az volt a következő lépés, hogy meg kell tanulnia olvasni és írni.
Az óvodapedagógusok is nagyon ajánlották a sulit, tehát több véleményt kikértem, mert én tényleg nem akartam feladni suliba, mert ugye szeptemberi.
Biztosan vannak ellenpéldák: én hiszem, hogy vannak olyan gyerekek, akik nem másztak, mégis kiválló tanulók. Nálunk így alakult.
Szia!
Nálunk sajnos igaz.
Az 5 éves kisfiam nagy súlyú baba volt,először hátrafelé kúszott,a mászás teljesen kimaradt neki,a memóriája szuper,de sok mindent nehezen tanult meg(orrfújás,cipőbekötés,öltözés....)
A pici hamarabb kezdett mindent,7,5 hónaposan felállt,rá 2 napra már lépegetett a kiságyban,most 14 hónapos,kérdezek tőle valamit,pl.hol a lámpa a könyvébe?,odahozza a könyvet és megkeresi benne a lámpát.
Nálunk már most látszik a különbség:(
Köszönöm szépen a válaszokat!
Tehát a mászásnak van jelentősége egyedül...
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!