Kezdőoldal » Gyerekvállalás, nevelés » Babák » Van itt olyan, akinek röntgene...

Van itt olyan, akinek röntgenezték 1 év alatti gyermekét és nem lett tőle semmi baja?

Figyelt kérdés
3 hónapos babámat röntgenezték meg az ügyeleten, utólag már tudom, hogy csak a saját maguk védelmére. A baba feje csak koppant, nem esett le sehonnan, nem törhetett el a koponya. Mint utólag megtudtam, pusztán ezt tudta volna kimutatnia röntgen. De én annyira megijedtem, csak orvos szájából akartam hallani, hogy nincs a gyereknek agyrázkódása. Teljesen kikészültem, mert utólag ébredtem rá, hogy mit tettem a kisbabámmal. Kezdve ott, hogy miattam koppant a feje, mert játszottunk a padlón a plédjén és görgettem őt egy törülközővel, egy könyv tanácsai szerint és valahogy én id..ióta túlgörgettem a parkettára és hanyatt érkezett szegénykém. Elkerekedett a szeme, majd 2 másodperc után torkaszakadtából felüvöltött. Amikor felkaptam, hamar abbahagyta, de a pelenkázásnál újra behergelte magát és nagyon sírt, majd elaludt. Teljesen vidáman ébredt. Nem mertem elmondani a hazatérő férjemnek, meg arra gondoltam, ha elvisszük az ügyeletre, mit szólnak, milyen anya vagyok...A gyerek ébredés után vidám volt, elolvastam az agyrázkódás összes tünetét és egyet se produkálta. Illetve az nyugtalanított, hogy kb. 2 másodpercig nem sírt fel. Mit tudom én, szerintem a pupillája is rendben volt, de egy orvos jobban tudja...Csak marcangoltam magam. Végül azt mondtam, nem érdekel, ha a férjem megutál is, amiért nem vigyáztam jóla picire, nem érdekel mit szólnak az ügyeleten, a gyerekem fontosabb. Bevallottam a férjemnek, aki nem úgy reagált, ahogy vártam, hanem azt mondta, semmi gond, fog az a buksi még koppanni eleget. De addigra elolvastam mindent a megrázott baba szindrómáról és iszonyatosan rettegtem, hiszen az ő kis kobakjában is ütődött az agya a koponyához, igaz csak egyszer. Nem tűnik vészes dolognak, de a megrázott babák is úgy halnak meg, hogy a szülőnek fogalma sincs róla, hogy agyrázkódást okozott a picinek, akár játékból is. Olyan szinten elkezdtem rettegni, el sem tudom mondani. Férjem mondta, hogy vigyük a helyi ügyeletre, de én olyan helyre akartam vinni, ahol akár röntgennel vagy valamilyen műszerrel kizárhatják az agyrázkódást. Férjem azt mondta, hogy röntgent egy ilyen pici babánál...Meg se hallottam, addigra már úgy rettegtem az agyrázkódástól, aminek állítólag nincs is mindig tünete. Azt írta a cikk, hogy pár másodperces rázás is végzetes lehet. Akkor egy koppanás a padlón? Kaptam én is már millió röntgent, veszélyes, oké, de azt mondják, olyan kicsi a sugárdózis...Eszemben se jutott utánanézni. Férjem eddigre már megtört és elvitt minket az ügyeletre. Ott bíztam benne, hogy csak a szükséges vizsgálatokat fogják elvégezni. De az orvoshoz be se jutottam, először a röntgenszobába küldtek. Pedig kiemeltem, hogy a baba nem esett le sehonnan. De még itt is bíztam benne, hogy ez a vizsgálat szükséges. Férjem elsápadt, megkérdezte még, hogy nem káros-e a babára, mire azt felelték, hogy mindenkire káros a röntgen. Én igazából a röntgenszobában tértem magamhoz, de már késő volt. Lefektettem a gyönyörű kicsi lányomat, rátették az ólomlemezt, megfogtam a két kezét - és elkezdtem félni. Olyan tisztán, annyi bizalommal nézett a szemembe. Máskor mindig hisztizik,ha vízszintesbe teszem, most miért nem tette???? Ekkor kezdtem ráébredni, hogy mit teszek...De már késő volt. Nem féltem a röntgentől addig a pontig. Túl voltunk rajta, csak ezután fogadott a doktor, aki teljesen képben se volt, újra el kellett ismételnem, hogy a baba nem esett le sehonnan. Megnézte a röntgenképet, majd közölte, hogy nincs koponyatörés. Vártam további infót, de nem volt. Akkor jöttem rá, hogy az agyrázkódáshoz semmi köze nem volt a röntgennek. Nagyon jól látszott, hogy a baba jól van, nyugodt, vidám, nem zavart, a kutacs behorpadt, pupilla rendben, ezt meg is kaptam a leleten, de csak itthon, a netet böngészve jöttem rá, hogy a koponyaröntgen teljesen felesleges volt. És akkor elkezdtem olvasgatni arról, milyen hatása lehet a gyerekekre a röntgen, különösen az anyaméhben vagy születés utáni első 3 hónapban. És hogy kutatások támasztják alá, hogy növeli a rák kockázatát, ha ilyen korú gyerekeket ér röntgensugár. Azóta nem tudok aludni. Férjem sem úgy félt a röntgentől, hogy ezeket tudta volna. Itt vádolja magát, amiért hallgatott rám és elmentünk az ügyeletre. Én is vádolom magam, mert a legnagyobb hibás én vagyok. Tudnom kellett volna, hogy nem a baba érdekeit fogják elsősorban nézni, a lényeg az lesz, hogy a doki ne legyen támadható. A cseppet sem valószínű koponyatörés pici lehetősége miatt féltette az állását, ezért küldött a biztos röntgenre, pedig ha a röntgen előtt hajlandó lett volna megnézni a babát, láthatta volna, hogy semmi baja. Egy orvosnak látnia kellett volna ebben az esetben röntgen nélkül is. Miért nem tájékoztattak arról, hogy a röntgen nem mindenkire egyformán ártalmas és az első 3 hónapban nem ugyanolyan, mintha később röntgenzik a babákat???? Én miért felejtettem el, hogy terhesen még a közelébe se mehettem röntgenszobának? Miért nem gondoltam magamtól arra, hogy egy kisbabára ártalmasabb lehet, mint egy felnőtt szervezetre??? A férjem nem egy depressziós típus, de tegnap este azt mondta, ha a babának baja lesz, megyünk mind a ketten...Nem vádként mondta, főleg magát vádolja szegény. Azóta ha a kisbabám rám néz, rám mosolyog azzal a végtelen bizalommal, mindig elsírom magam. Néha nem tudom, hogyan nézzek a szemébe, hogyan fogadjam el ezt a végtelen bizalmat. És hogyan éljem túl azt, hogy jót akartam neki és azzal ártottam valami borzalmasan nagyot Neki. Pont 3 hónapos volt a röntgen idején. Jó volan tudni, hogy más babáját is röntgenezték és nem lett daganatos évek múlva. De igazából nem tudom, mikor fogom tudni azt mondani, hogy már nem félek a következményétől. Valaminek változnia kell, mert a babának ártok a legtöbbet. Van amin már nem tudok változtatni, de túl kéne lennem az állandó rettegésen, mert ezt ő is megsínyli. Én már annyit gyászoltam, annyi mindenkim meghalt. De nem tudom, hogy éreztem-e valaha ennyire szakadék peremén az életemet. Nem tudom, mit csináljak. Böngészem a statisztikákat, de nem fog az agyam...Évente 300-400 új daganatos gyerek Magyarországon. Évente 90.000 újszülött. Nem találom, évente hány röntgenvizsgálat készülhet, különösen 0-3 hónapos korig. Kérem, azok írjanak, akik valamennyire képben vannak a témában, akár anyaként, akár röntgenesként, orvosként. Most nem hiányoznak a rosszindulatú megjegyzések. Tudom, hogy van aki szerint túlaggódom a dolgot, van aki szerint rossz anya vagyok vagy nem normális. Én csak azt nem tudom, miért nem kaptam felvilágosítást róla, hogy az első 3 hónapban különösen veszélyeztettek a kicsik röntgen szempontjából??? Sose fogom megbocsájtani magamnak amit tettem. Azt a rettegést, amit okoztam a férjemnek és magamnak, azt sem lehet megbocsájtani, de hogy a kisbabámat veszélybe sodortam...Nem tudom, hogy ezzel a tudattal hogyan lehet együtt élni.

#kisbaba #csecsemő #röntgen #3 hónapos #0-3 hó #röntgen veszélyei
2014. júl. 8. 03:41
1 2 3 4 5 6 7
 21/64 anonim ***** válasza:
100%

Huuu végig nem olvastam én se.Lányomnak volt fej röntgene úgy 16hós kora körül azt hiszem.

Elesett séta közben,fenékre ült és hátradőlt,aztán vérzett a feje is.Házidoki mondta hogy a sürgősségire menjünk a vérzés miatt.Egyébként sejtettük,hogy semmi komoly,de biztos,ami biztos...Hát rendkívül rosszul viselte,mert 2-6ig ott voltunk,ennyire lekakilják hogy kisgyermekkel voltunk.Semmi baja nem lett egyébként,a sok röntgen a káros,nem az élet során 4-5.

2014. júl. 8. 11:19
 22/64 A kérdező kommentje:

Tudjuk, hogy baj van a hozzáállásunkkal, mert már szinte csak rettegünk. Az orvos magát védte, mert meg se nézte a gyereket, úgy küldött minket röntgenre. Biztosra ment és nem a gyerek érdekében, hanem maga miatt. Mert azt még én is tudom paramami létemre, hogy egy koppanástól nem lesz koponyatörése a picinek. Ezért aztán kár röntgensugárral bombázni. Én most először érzem azt, hogy igazán baj van. Paráztam már sok minden miatt, de pont a túlaggódás vitt bele a hülyeségbe. Hülyeség volt egy koppanás miatt az egész felhajtás. És hülyeség volt emiatt kitenni a babámat röntgensugárnak. Ez az egy nem hülyeség. A röntgen veszélyes és ok nélkül veszélyes adni. És én ok nélkül, túlaggódásból kitettem ennek a gyereket. Az, hogy itt vannak sokan, akiknek kiskorában röntgenezték a gyereket, az persze megnyugtat, de az sem jó hozzáállás, hogy félvállról vesszük a röntgent. Elolvastam nálam okosabb emberek írásait erről, pl. ezt: [link]

Ugyanazt írja, amit magamtól is gondoltam: indokolatlan felvételeket készítenek az orvosok nagyon sokszor, mégpedig a jogi következményektől tartva, ha mégis tévednének. 30 évvel ezelőtt a gyerekorvosunk hallgatózás alapján megmondta, ha tüdőgyulladásom volt, márpedig sokszor volt, ma a gyerekem minden egyes alkalommal röntgenvizsgálatra lenne küldve. Pedig egy jó szakember anélkül is tudja. De persze nem fog kockáztatni, mert ha mégis tévedne, a szülő bepereli. Az, hogy a gyereknek X év múlva daganata lesz, az valószínű sosem fog kiderülni, hogy a röntgenek miatt lett, és ez a lényeg, mert a doktornéni/bácsi praxisa nem forog veszélyben. Én egyből erre gondoltam, amikor utánaolvasva rájöttem, hogy a röntgen csak koponyatörés kiderítésére lett volna jó, ahhoz meg orvosnak se kell lenni, hogy kizárjam. Aláírom, hazudhat a szülő, és kell az óvatosság. De akkor sem hiszem, hogy mindenféle vizsgálatok nélkül azonnal röntgenre kell küldeni egy beteget. Én felhívtam őket telefonon, de alig álltak velem szóba, pont azt akartam megtudni, a kicsi jelenlegi állapota alapján szükséges-e bemennünk. Korrekt orvos tájékoztatott volna, mire figyeljek a kicsinél. Tájékoztatást nem kaptam, csak hogy menjek be, megnézik. De meg se nézte, azonnal irány a röntgen. Sajnos úgy tűnik, az én dolgom lesz ezentúl megítélni, megéri-e a kockázatot a röntgen, pedig jobb szerettem volna orvosra bízni a döntést. De ők nem a kicsi érdekeit nézik, hanem a magukét. Nyilván minden kis fejkoccanással nem fogom a gyereket többé röntgennek kitenni, mert ha ügyeletre viszem, ők viszont igen. A gyerekek fokozottan érzékenyek a röntgensugárra. Nem kis felnőttek. Nem hihetem, hogy azért mert nekem már volt 10 tüdőröntgenem, őrá sem ártalmas. Pedig ezt hittem, ahogy ti is.

Nem az a baj, hogy ráébredtem, hogy veszélybe sodortam a gyereket. Az a baj, hogy a hülye paráim miatt került veszélybe. Mert ha lazán veszem a koppanást, akkor nem is lett volna röntgen.

[link]

Én tudom, hogy nem vagyok már lassan komplett, annyira féltem a kicsit, de a röntgennel nagy hibát követtem el.

2014. júl. 8. 13:10
 23/64 A kérdező kommentje:

Itt van egy 2011-es cikk: [link]

Valami hatása csak lehetett ennek a kutatásnak, mert csípőszűrést sem csinálnak már 4 hónapos kor előtt röntgennel.

"Kockázati tényező a leukémia okai között a szervezetet érő mindenféle ionizáló sugárzás. Azon gyermekek körében például, akiket az anyaméhben röntgensugárzás ért, gyakrabban alakul ki leukémia. Ugyanígy azon gyermekek körében is nagyobb a leukémia kialakulásának a kockázata, akiket valamely más tumoros megbetegedés kezeléseképpen sugárterápiában részesítettek."

2014. júl. 8. 13:19
 24/64 A kérdező kommentje:

A gyermek nem kis felnőtt – közhelynek tűnik, de alapvető igazság. A gyermekek és serdülők más betegségekben szenvednek, mint a felnőttek, más a betegségek terápiája és mindez a betegségek képalkotására is igaz. Más a diagnosztikai stratégia, bár az eszközök azonosak, vagy hasonlóak a felnőtteknél használatos képalkotó eszközökkel. Más a vizsgálómódszerek sorrendje, más a vizsgálatok technikája, más a betegségek követésének módja.

A különbségek között első helyen áll a sugárvédelem. A gyermekek fokozottan érzékenyek az ionizáló sugárzásra. Az éretlen szövet nagyon sugárérzékeny, nem ismert az a dózis, amely biztosan nem okoz károsodást. A növekedésben lévő szövetek és a csontvelő nagy részét kitevő vörös csontvelő fokozottan sugárérzékeny. A kis méretek miatt a gonádok a vizsgált szervhez közel vannak Gyermekekben a hosszabb várható élettartam miatt a kumulálódó természetes és mesterséges sugárzás magasabb kockázatot jelent malignus betegségek kialakulására.

A legjobb sugárvédelem az ionizáló sugárzással járó vizsgálatok csökkentése, lehetőleg kerülése.

[link]

2014. júl. 8. 13:20
 25/64 anonim ***** válasza:
100%
Nézd, a röntgennél sokkal nagyobb hiba az, hogy ennyire görcsösen állsz hozzá a gyerekneveléshez. Az még rosszabb, hogy a férjed sem tud visszafogni. Fog ez a kicsi még sokat koppanni, lesz beteg, fog sírni, lesz tele a lába sebekkel, horzsolásokkal. Akkor is ilyen drámát fogsz csinálni, mint most? Ne haragudj, hogy ezt mondom, nem bántani akarlak, de nem ezzel az egyszeri röntgennel ártasz a gyerekednek, hanem a hozzáállásoddal. Tönkre fogod tenni a gyerekkorát az ilyen hisztériákkal. Nagyon komolyan mondom, hogy a férjeddel együtt keressetek egy szakembert és kezeljétek ezt a problémát, mert baj lesz.
2014. júl. 8. 13:22
 26/64 anonim ***** válasza:
100%

Úgy beszélsz, mintha minimum a vonat előtt hagytad volna a gyereked.

Egy röntgenbe nem fog belehalni, rákos sem lesz. Nyugodj meg végre, mert beteges az, amit csinálsz.

Vagy mondjuk azt, hogy korbácsold meg magad? Vagy mondj el 20 miatyánkot a bűnöd miatt? Majd máskor okosabb leszel, ennyi. Ne pörögj már rajta!!!

2014. júl. 8. 13:23
 27/64 A kérdező kommentje:

Férjem külföldi oldalakon is olvasgatott, ott is egyértelműen írták, hogy 3 hónapos korig kerülni kell a röntgent a gyerekeknél. Természetesen van, amikor muszáj, de a mi esetünk nem ez volt. És a kisbabám 3 hónapos volt.

Valószínűleg nem lesz semmi baja, nekem is volt 6 és 8 hónapos koromban csípőröntgenem, és sok ismerősömnek, de honnan tudhatom, hogy 50 évesen nem emiatt visz-e el egy csontvelői leukémia? Sose fog kiderülni.

Én azt nem tudom megbocsájtani, hogy feleslegesen tettem ki őt ennek a kockázatnak. Mégpedig igen, pont azért, mert már lassan begolyózok, nem tudom megítélni józanul az állapotát és hülyeségből rohangászok vele orvoshoz.

2014. júl. 8. 13:35
 28/64 A kérdező kommentje:

Változtatni akarunk, tudjuk hogy kell. (Pl. a férjem fél óránként kelt időnként a kicsihez, főleg miután néhányszor légzéslassulást jelzett a légzésfigyelő. Úgy, hogy közben 2 légzésfigyelő is figyeli őt, egy a pelusán, egy meg alatta.)

A fogzási fájdalmai miatt nyűgös gyerekemnek mindenféle halálos betegséget képzeltem be, mire sok hét után kiderült, hogy csak az ínye miatt ingerültebb. Ezek miatt aztán orvostól orvosig vittem. Túl vagyunk ultrahangos szűrésen is. És közben a gyerek makkegészséges. A férjem mondta ki a felesleges röntgen után, hogy ezt most fogjuk befejezni. Több orvos látta már a gyereket, mint egy 3 évest, 3 hónapos korára. És közben nyilvánvalóan nekünk, szülőknek van baj az agyunkban. Azt mondta, bárhová elviszi a kicsit, ha baja van, de többé nem megyünk puszta félelemből semmilyen kivizsgálásra. Mert mi magunk tesszük tönkre ezt a szegény kicsit, akár a beteg hozzáállásunkkal, akár kockázatot hordozó felesleges vizsgálatokkal, mint amilyen a röntgen is. Ez a röntgenezés most olyan az életünkben, mint valami felkiáltójel, hogy tényleg be kell fejezni ezt a túlféltést, mert beteggé tesszük a gyereket. Nem tudom, fog-e sikerülni. Mert most meg homeopátiás szer beszerzésén gondolkozom (X-Rays), amivel a röntgen káros hatásait kivédhetném valamennyire. De ez is lehet az agybajom miatt, és lehet, többet ártok vele a kicsinek, mint amennyit használ. És már megint orvosi vizsgálatot jelentene, csak most homeopátiásat. Tényleg kezdek begolyózni. Pl. már azt se tudom, oltassam-e rotavírus ellen. Túlféltésből akartuk beoltatni, de igazából ha nem oltatom, az is túlféltés miatt lesz, félek a védőoltásoktól is.

Úgy érzem magam, mint akinek a vállán olyan felelősség van, amihez nem vagyok elég erős és a tudásom is kevés hozzá.

2014. júl. 8. 13:49
 29/64 anonim ***** válasza:
100%

Az orvos nem azért csinált koponyaröntgent, mert magát védi, és nem azért nem mondta a telefonba hogy ne vidd be. Vegyél már vissza kicsit. Te viselkedsz hisztériásan, de folyamatosan másokat okolsz.

Egy felelős orvos sem mondhatja telefonos infók alapján egy fejsérüléses gyereknél hogy semmi baj, ne vidd be, mert nem volt ott, nem látta a balesetet, nem tudja mekkorát koppant.A koponyaröntgen sem volt felesleges, ugyanezen okból. Mondjuk ha úgy történt ahogy leírod, és csak a takaróról gurult le akkor te vagy hüle hogy ebből ekkora problémát generáltál, és most a röntgennel csinálod ugyanezt.

Az én lányomat 3 hónaposan röntgenezték, az ortopédián, majd 6 hónaposan újra. Van akinek csípőműtétet röntgen alatt végeznek. Persze ők mind leukémiában fognak meghalni ugye? Majd 3 évesen tüdőgyulladást kapott. Atipusost, tehát nem lehetett hallani, két doki is nézte, de a röntgen hálistennek kimutatta, így nem lett nagyobb baj, és kaphatott antibiotikumot, nem úgy mint 20 éve, mikor hasonlóban akár meg is halhatott egy baba. Amúgy nehezen hiszem hogy egy 3 hónapost már több tüdőröntgenre küldtek volna, ahogy nehezményezed. ű

És képzeld, 2 hónapja fejreesett a lányom és akkor is megröntgenezték. Én pedig örülök hogy az orvos gondosan járt el, mert az egyik falubeli kisfiúnál elbagatellizáltak egy kisebb balesetet. Két gyerek összefejelt, nem is túl erősen. Az egyik 6 óra múlva halott volt.

Szóval sürgősen csinálj magaddal valamit, mert beteg vagy. És ha a férjed ehhez partner az még rosszabb. Legalább egyikőtök normális lenne.

2014. júl. 8. 13:57
 30/64 anonim ***** válasza:
100%

A regi vedonom mindig azt mondta, hogy a csecsemok ugy vannak osszerakva, hogy a leghu.yebb szulok is boldoguljanak vele.

Es, hogy ez mennyire igaz. Szerintem meressetek fel egy szakorvost. Mi is (ahogy mindenki mas is) aggodunk a sajat gyerekeink miatt, de amit ti muveltek .. Az mar tulzas.

2014. júl. 8. 14:06
1 2 3 4 5 6 7

Kapcsolódó kérdések:

Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu

A weboldalon megjelenő anyagok nem minősülnek szerkesztői tartalomnak, előzetes ellenőrzésen nem esnek át, az üzemeltető véleményét nem tükrözik.
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!