Miket adtok enni 2 év körüli kisgyereketeknek?
Úgy érzem nem eszik elég változatosan. :-(
Légyszi részletesen írjátok!
2 évesen ez volt:
reggeli: anyatej
tízórai: kenyér, vaj, felvágott, májkrém, kolbász, zöldhagyma, sajt
ebéd: leves és második (főzelék, vagy rizs, vagy tészta hússal)
uzsonna: zöldség
vacsora: ami az ebéd volt, vagy hideg + anyatej
Tehéntejen kívül mindent adtam már neki, amit mi ettünk! Ehelyett volt neki az anyatej, amit meg mi nem ittunk, ugye. :)
Én még nem hallottam, hogy egy ekkora gyereket külön koszton kellene tartani. Nyilván nem csiliszószos ráklevessel kínálom, de ilyet mi sem eszünk.
Legyél bátor és kínáld a saját tányérodból. Az enyémek ki sem bírták volna, ha nem ehetnek abból, amiből mi. Ha nincs bizonyított ételintoleranciája, mindent ehet, ihat.
Nálunk is kb. ugyanazt eszi mint mi, kivéve, ha gombásat, vagy csípőset eszünk (olyankor van, hogy üveges főzeléket adok neki).
Nálunk elég sokszor van főzelék, szerencsére szereti mindet, bár van amelyiket csak turmixolva eszi meg (pl. kelkáposzta főzelék, paradicsomos káposzta, zöldborsó főzelék, sárgarépa főzelék, krumpli főzelék, stb.), feltétként néha sült virsli, fasírt, pörkölt, vagy csak üresen.
Sokszor van leves is, amiben szintén sok zöldség van (pl. húsleves, gulyás leves, legényfogó leves, paradicsom leves, borsóleves, karfiol leves, stb.). Ezen kívül néha rakott dolgok (rakott kel, rakott krumpli, stb.), paprikás krumpli, töltött karalábé, tészták (pl. sajtos, bolognai spagetti, cukkinis tészta, túrós csusza, stb.).
Néha pörkölt is szokott lenni, de abból csak kevés húst szoktam neki apróra belevágni, és inkább a szaftját szereti, ezt esszük pl. tésztával vagy nokedlival, és ha marad másnapra, akkor főzelékre tesszük, úgy is nagyon szereti.
Eszik még tojás rántottát, tejbegrízt, meleg szendvicset, néha pizzát is.
Reggelire mézes kenyeret, néha ilyen Rio Mare halkrémes kenyeret, bár azt mostanában nem vettem mert nagyon drága és már kezdte unni is, tojásos kenyeret (keményre főtt tojás sárgáját kenem neki a vajas kenyérre), tojás rántottát, néha eszik felvágottasat is, de arról mindig csak le akarja enni a felvágottat.
Reggel kakaót vagy maci kávét iszik, sajna a tejet simán nem issza meg, a joghurtot sem szereti, bár két évesen még ő is szopizott (mos 2 és fél).
A húsokért nem annyira van oda, mert valahogy nem szereti rágni őket, csak ha picire összedarabolom (ezért pl. a rántotthúsért sincs oda).
Gyömölcsöt nap közben eszeget hol délelőtt, hol délután, de egyébként eszik néha édességet is, vagy sós kekszet, kölesgolyót, vagy amit szeretne.
A reggelihez, vacsihoz szokott enni paprikát, paradicsomot, retket, vagy ami éppen van.
Utolsó vagyok, még kifelejtettem, hogy ma pl. rizses hús volt, de köretnek pl. a kukoricás rizst is nagyon szereti
Remélem sikerült néhány ötletet merítened :).
1. válaszoló vagyok
Nem kioktatni akartalak, csak a saját családomból indultam ki. És úgy látom, rajtam kívül vannak még mások is, akik így csinálják.
Köszönöm szépen a válaszokat!
Még egy kérdésem lenne:
Hogyan főztök ennyi félét egy 2 éves gyerek mellett?
Pl: rántott húst ami időigényesebb, az én gyerekem nem bírná, hogy egész délelőtt a konyhában legyek, Ti hogy csináljátok?
Én úgy csinálom,hogy jön velem a konyhába és játszik ott.
Van hogy ő is főz,kap egy fakanalat,meg egy műanyag tálkát,és ő is kavar.De van,hogy kihozza a mesés,dalos könyveket leül,és énekelgetjük a mondókákat.
Vagy hozunk ki zsírkrétát és lapot,és ő addig rajzol.
De főzhetsz akkor is ha alszik.Bár nálunk ez nem működik,mert egyszer alszik csak ebéd után,tehát addigra kész kell,hogy legyen a kaja,mire alvás jön.
Ha csak a 2 évesem volt itthon, akkor azért tudtam főzni, ha mindkettő itthon volt (2 év van köztük), akkor már esélytelenebb volt a dolog.
Sokszor olyanokat főzök, ami mellett nem kell sokáig ott állni, csak időnként megkeverni.
Pl. rizsfelfújt. A rizsre figyelni kell, gyakran megkeverni, de közben a kicsi tud rajzolni stb, te meg keversz egyet-egyet rajta. Amikor meg már sül, akkor elvan magában :)
Főzelékek ugyanigy, felteszed, hagyod főni :)
Ilyen szempontból teljesen jó a pörkölt is tésztával stb.
Rakott kajákat is egyszerre felteszem főni (káposzta, hús, rizs), a hús elvan egy darabig, a végén meg 10-15 perc alatt max összerakom egy jénaiba, elpakolok és bedobom a sütőbe, utána megint 40-45 percig semmi dolgom vele.
A túrófánk vagy a gofri az, ami nagyon gyorsan kész van, ezt 2 gyerek mellett is megcsinálom, ha hazaesünk az oviból és gyorsan kell valami. Csak összekeverem és már sütöm is, fél óra alatt evéssel együtt megvan :D
Mi az, amiből túl sokat eszik? Ha úgy érzed, hogy nem változatos, valamiből túl sok van. Kenyérféle, tejtermék?
Főzeléket eszik sokat, hússal_tojással, mert mint írtad hamar kész.
Pl tésztafélékből nem eszi meg az adagját ( bár lehet az jobban eltelíti hirtelen). A többi étkezéssel nincs baj csak az ebéddel, de szerintem az lenne a legfontosabb!
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!