Hogy érjem el, hogy sétáláskor fogja a kezem?
Kisfiam 14 hónapos, nagyon korán, 10 hónaposan kezdett el menni, majd futni. Egyre inkább igényli az utcán való sétálást, de eddig csak a ház előtti téren, játszótéren, vagy a kocsiig hagytam menni babakocsi nélkül. De sosem engedi, hogy fogjam a kezét! Valahányszor próbálkozom, hisztizik, sőt levágja magát a földre.
Szeretném, ha hozzászokna, hogy ne induljon el a vakvilágba egyedül, pláne hogy a környékünkön nincs is járda.
Hogy taníthatnám meg erre? Nem akarok ebben engedni, de mi a pontos menete? Ha hisztizik, rakjam be a babakocsiba? És csak másik alkalommal vegyem ki újra?
Amúgy nagy felfedező, lazán kisétál "világot látni" egy nyitva kapun.
Szerintem nagyon-nagyon ritka, hogy ilyen pici korban még a gyerek fogja bárki kezét is sétálás közben, az az általános, hogy ilyenkor a gyerekek járják a maguk útját és nem szeretik, ha abban korlátozva vannak.:)
A fiam is ilyen volt.
Aztán később, mikor okosabb lett, akkor már nem volt téma. 3 és fél éves most és olyan gyönyörűen mondás nélkül fogja a kezemet, ha megyünk valahová, pedig 1 és 2 éves körül könyöröghettem neki, hogy fogja meg, akkor sem fogta volna meg.:)
Szóval nyugi, ezt sehogy nem fogod elérni, ha ő nem akarja. Majd kinövi ezt is.:)
Persze, ha valóban olyan forgalmas helyen vagytok, akkor a hiszti ellenére is fogd a kezét szorosan, mert inkább a hiszti, mint egy nagy baj, de ha biztonságosak a körülmények, akkor legyél a nyomába, de nem kell ezt erőltetni.
úgy van ahogy az első írja,egyrészt ez életkori sajátosság másrészt meg sok magyarázással,tanítással meg fogja tanulni idővel!ha meg tényleg nagyon elszalad vagy hisztizik akkor be a babakocsiba,hidd el 1-2 eset után megtanulja!Én ilyenkor már hiperkönnyű esernyőbabakocsit használtam így megtudtam csinálni azt hogy egyik kezemmel toltam a babakocsit,másik kezemmel fogtam az ő kezét!
Viszont ha elértek olyan helyre ahol nincs forgalom pl egy park akkor engedd szabadjára had menjen,had fedezze fel a fűszálakat,bogarakat,bokrokat illetve had fusson kedvére!Illetve csinálj olyan programokat amikor tényleg csak a séta van és megállhat minden kavicsnál,fűszálnál és nem a mindent egy délelött elintézős idő van amikor ezer helyre kéne rohannod gyerekkel és türelmetlenkedsz vel hogy gyerünk már!
Amikor csak lehetőség van rá, sétáljon egyedül. Te meg sétálsz mellette/mögötte, hogy közbe tudj avatkozni, ha szükséges.
Ha forgalmas helyen mentek, megoldás lehet, hogy ha nem fogja meg a kezedet, beteszed a babakocsiba, úgy tolod egy kicsit, aztán megint megpróbálod. Közben mondd Neki, hogy akkor sétálhat csak, ha fogja a kezedet.
Az én gyerekeim is így kezdtek el sétálni, most a legkisebb 16 hónapos, ő is elmenne a világ végére is egyedül egy kutya után. Hagyom, hogy menjen egyedül, ahol csak lehet. Ha például úttesten megyünk át, azt mondom: "úttesten kézenfogva megyünk át", és megfogom a kezét, ha akarja, ha nem - általában sír amíg át nem érünk, és el nem engedem. A nővéreivel is így volt, aztán egyszer csak megszokták, és már ők is mondták, hogy "kézenfogva megyünk át az úttesten".
Huh, köszönöm, most megnyugtattatok! :)
Anyósom mondta, hogy azért nem fogja a kezem, mert nincs hozzászokva, hisz anno, mikor járni tanult, nem engedtem, hogy kézenfogva "sétáltassák". Úgyhogy kicsit hülyén éreztem magam emiatt ^^'
Köszönöm a jótanácsokat is!
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!