Lehet, hogy mindenben a sor végén kullog majd?
Kislányom 3 hónapos és közel sem tart ott a mozgásfejlődése, mint a vele egykorú babáknak. Benne vagyok egy csoportba, ahol vele egyidős gyerekek szülei vannak. Sorra teszik fel a képeket és videókat, hogy már milyen ügyes a babájuk, az enyém viszont nagyon le van maradva.
Ebből következhet, hogy később sem lesz olyan ügyes, mint az átlag? Félre értés ne essék, akkor is imádnám és nem is felvágni akarok vele, csak nem szeretném, ha nehéz lenne majd neki emiatt.
Csak a csoportban 50 babából legalább 40 már gyönyörűen kinyomja magát hason és már 6-an írták, hogy hátról hasra fordult a babájuk (az egyiknek pedig ma hasról hátra).
Barátnőm kislánya 3 héttel idősebb, ő sem nyomta ki magát hason fekve és most gyógytornára járatják emiatt. Plusz kiderült, hogy a lábával is van valami és az ortopédorvos azt mondta, hogy hónapokig kell a babának térdig érő gipszet hordania. Szóval kedves 8-as, ha egy mód van rá, örülnék, ha az én kislányomnak erre nem lenne szüksége!
A védőnő szerint nincs nagy baj, mert ülésbe húzva megtartotta a fejét (de ugye csak másodpercekig nézte)
Egyedül a csípőjére mondta, hogy picit feszes, azt tornáztatni kell. De amiatt is aggódom, hogy rendben lesz-e vagy csak a védőnő nem akart nagyon rámijeszteni.
Nyugodt lehetsz, hogy a védőnő leszarja, hogy te mennyire ijedsz meg. Ha komoly a baja a babádnak, akkor megmondja. Nem a te lelkedet ápolgatja, hanem a babád érdekeit nézi.
Az én lányom az összes létező mozgással el volt maradva, és nem kúszott!
Az oviban másodiknak tanult meg masnit kötni, elsőre megtanult 5,5 évesen magyar szürke marhát rajzolni (konkrétan felismerhető) és 6 év 2 hónaposan iskolába megy (nevelési tanácsadó ajánlotta, hogy menjen suliba). Szóval okos, ügyes gyerek (de azért nem kivételes tehetség!), és elég rendesen "el volt maradva".
Nyugodt lehetsz, hogy majd találkozol olyan babával, aki 6 hónaposan már járt, 12 hónaposan kerek mondatokban elmesél egy mesét, 3 évesen ír-olvas, 8 évesen meg derivál. Ilyenek mindig vannak :)
Semmi baja a babádnak!
Én biztosan megnézetném Dévényessel és ortopéd orvossal is a kicsit, nálunk négy hónapos korban kell is vinni (mármint ortopédiára :)) a gyerekeket.
Tutira nincs baj, de egy aggódó anyai szívet nehéz megnyugtatni. Vidd csak el a kicsidet, hogy megnyugodj :)
Nyugodj meg. Minden első babás anyuka is beleesik ebbe a hibába, ahogy én is.
A kislányom 6 hónapos múlt mire elkezdett forogni!
Persze én is irigykedve néztem, hogy mindenkinek a babája, már milyen ügyes, volt aki 8 hónaposan már elindult.
Most 11 hónapos és kapaszkodva megy, néha már megáll a saját lábán, szóval behozta a "lemaradást".
Az első hónapokból ne vonj le messzemenő következtetéseket. Egyáltalán nem biztos, hogy lassú lesz, egyik pillanatról a másikra tudnak újdonságokat mutatni. Még bőven nem kell forognia, tárgyakat megfogni is ráér még.
Fiam az elején gyors volt, 1 hetesen már átfordította a fejét hasonfekvésben, 3 hetesen alkarra támaszkodva nézelődött. Azt hittük, hű de gyors lesz, aztán a forgással kivárta az utolsó utáni pillanatot (6 hónaposan fordult meg, utána hetekig hanyagolta, aztán elkezdett rendesen forgolódni), 8 hónapos, most kezd csak előre haladni valamicskét, de még nem kúszik igazán. Barátnőm lánya sokkal lassabb volt az elején, de 6 hónaposan már mászott.
Olyan különbözően fejlődnek, jobb, ha meg se nézed azokat a videókat. :)
Ne viccelj már. 3 hónapos. Nekem a legidősebb lányom 7 hónapos koráig csak hasról hátra tudott fordulni, majd az első szülinapján egyedül elindult. Nem hagyott ki semmit, megvolt az összes mozgásfejlődési lépés, csak gyorsabban. Azon nevettünk, hogy fejben rákészült. így volt a beszéddel is, azt is az utolsó pillanatra hagyta, aztán egész mondatokban kezdett el beszélni. A középső lányom még kényelmesebb volt.
Ne izgulj! Nem fejlődnek egyformán, és ez nem verseny a látszat ellenére.
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2025, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!