Tévénézés! Engedjem vagy ne? Bővebben lent!
"Semmiképpen ne nézzen tévét az 1 év alatti gyermek,
- 1 éves kor felett naponta 4-5 alkalommal rövid 6-8 perces meséket lehet nézni, de együtt, a szülővel közösen,
- 2-3 éves korban ez már kicsit emelkedhet, de 3 éves korig legyen túlsúlyban a rövid, legfeljebb 10 perces mesék aránya és a közös mesenézés,
- 3 éves kor felett se nézzen napi 1-2 óránál hosszabban mesét a gyermek, részesítsük előnyben az egyéb önálló elfoglaltságokat a gyermek lefoglalására, és minden nap legyen mozgásos program valamint közös játék a gyermek napirendjében."
Forrás: [link]
ne legyen háttérzajként bekapcsolva a tévé egész nap, mert megszokja, könnyen hozzá tudnak szokni
nálunk is csak a gyerekek fektetése után megy a tévé, a gyerekek ritkán néznek mesét, akkor is dvd-ről, tehát irányítottan
Sajnos mi beleestünk abba a hibába, hogy hagytuk a kisfiunkat kontrollálatlanul tévét nézni. Sok bajunk volt vele, túlmozgásos volt és agresszív, de nem gondoltuk, hogy a tévé miatt. Sőt, amikor nagyon pörgött, inkább betettünk neki egy mesét, hogy addig is nyugi legyen, persze utána csak még kezelhetetlenebbé vált. Már elmúlt 3 éves, amikor utánaolvastam, hogy a mértéktelen tévézésnek könnyen lehet ilyen hatása. Akkor drasztikusan csökkentettük a mesenézés időtartamát, hétköznap maximum fél óra (de ezt sem mindig tölti már ki), hétvégén 2-szer fél óra a limit. Pár nap(!) alatt érezhető lett a változás, nyugodtabb, kreatívabban játszik, a tesóját sem veri azóta.
Úgyhogy saját tapasztalatom alapján én inkább óvatosságra intenélek a tévével kapcsolatban. Ne menjen otthon háttérzajnak semmiképp, és egy fél évesnek egyébként sincs szüksége az ilyen fajta ingerekre. 2-3 éves kortól néhány rövid, gondosan megválogatott mese mehet, de nem evés közben (mondjuk ilyen még nálunk sem volt soha szerencsére), és nem egész nap. A legcélszerűbb a napnak egy bizonyos időszakában, mondjuk vacsora után engedélyezni pár mesét, akkor a többi időben eszébe sem fog jutni hisztizni miatta. De ezt sem fél évesen.
Szerintem itt most nem az a lényeg, hogy mit néz és milyen káros hatásai vannak, meg milyen szenny folyik a tvből...Egy ilyen kicsi gyerek még fel se fogja mit lát, neki csak tetszik, hogy mozog a kép meg villog stb. Én inkább csak a szemére nézve gondolnám károsnak a sok tv nézést. Természetesen később muszáj lesz szelektálni mind tartalomban, mind időben.
Ha kicsit nézi a tv-t szerintem nem gond, utána egyszerűen kapcsold ki és kösd le a figyelmét mással.
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2025, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!