Egészséges terhesség - egészséges baba?
Egész terhességem alatt és azóta is igyekszem mindenre figyelni. Nem esem túlzásba, de sterilizáltam, van légzésfigyelőnk, bio ételeket veszek a babánknak stb. Szerencsére egészséges a babánk és semmi alergiája nincs!
Közben ismerősi körben van/volt dohányzó/rendszeresen alkoholt ivó kismama, akkor anyuka aki egyszer sem sterilizált, aki csupán mert fáradt volt, inkább tápszert adott a babájának, aki "olcsó" tescos zöldségekkel-gyümölcsökkel kezdte a hozzátáplálást (holott luxusautóra gyűjtenek), de ismerek brutálisan dohányzó családot is. Egyszer egy anyukától meg is kaptam, hogy "jajj istenem fél éves már a babád, a padlót is felnyalhatná!". Aztán meg vannak koraszülött, allergiás, beteges, gyenge immunrendszerű stb babák. Persze egy szülőtől sem hallottam soha, hogy nem kellett volna ezt meg ezt csinálnom, talán akkor nem lenne beteg a gyerekem...persze sokszor nem is bizonyítható az összefüggés.
Van itt olyan, akinek babája betegessége/allergiája visszavezethető korábbi egészségtelen életvitelükre?
Vagy mindez a nagy biománia és egészséges életmód csak felesleges erőfeszítés?
Csak kiságyas légzésfigyelőnk van, bár nagyon keveset aludt a kiságyban így alig használtuk.
Nem hangoztatom, pláne nem verem a mellem arra, hogy mi hogyan csináljuk. Egy valamit már nagyon hamar megtanultam, senkit sem ítélek el a módszere miatt mert minden babánál más válik be. De azért a sterilizálás-nem sterilizálás kérdése teljesen más, mint a dohányzás/rendszeres alkoholfogyasztás terhesen. Én itt erre lennék kíváncsi, az egészségtelen életvitel egészségtelen baba kapcsolatra. Hallottam olyat, hogy dohányzó anyukának beteg (valamilyen légúti betegség, azt hiszem asztma) babája született, ennek ellenére végigdohányozta a második terhességét is.
Nem olvastam végig a kommenteket, csak annyit tennék hozzá, hogy természetesen tudjuk, hogy az egészségtelen életmód hajlamosít a betegségekre, ami egyes esetekben kijön, más esetekben nem. Ezzel szemben kialakulhat allergia bármikor, akár felnőtt korban is. Attól, hogy most nincs allergiája a babádnak, akár már 2 óra múlva is lehet, és ezen a bio ételek sem segítenek. Az allergia egyébként pont az immunrendszer "túlműködése" miatt van. De attól, hogy valaki allergiás, még elkaphatja mellé a náthát is könnyen.
A férjem allergiája 30-on túl alakult ki, senki nem tudja, miért. Az enyém gyerekkori volt, aztán elnőttem. Senki nem tudja, miért.
Ráadásul a biokaja sem életbiztosítás, pár éve az általam is nagyon kedvelt biocsírától néhányan meghaltak Németországban, mert valamilyen baktériummal fertőzött volt a mag, amit használtak, a TV-ben meg volt egy riport, hogy egy kisfiúnak szép nőies mellei nőttek a bioliszttől, ami furmezánnal fertőzött volt, mert nem használtak ellene gombaölőt. (Nem egyszeri furmezános liszttől alakul ki, hanem hosszú évek alatt avatkozik be a homonháztartásba.) Senki nem gondolta, hogy ezek megtörténhetnek.
Az én véleményem az, hogy hiába akarjuk a legjobbat a babánknak vagy a családunknak/magunknak, annyira tönkretettük a környezetünket a levegőszennyezéssel és a rossz minőségű táplálékok termelésével, hogy itt már csak a kisebbik rosszat tudod választani...
A környezetünkben a mai gyerekek nagy része ekcémás, allergiás ilyen-olyan nyavajája van, a szülők meg normálisak. Hány olyan szülő van, aki úgy vigyáz magára, mint a hímestojásra, mikor végre teherbeesik, aztán mégis kisebb-nagyobb baja lesz a gyereknek? És hány olyan van, aki le se szarja a terhességét, aztán semmi baja a gyerekének? Egy rakás dologra a genetika hajlamosít, öröklődik stb. nem attól függ, hogy milyen répát eszel a terhességed alatt.
Neked szerencséd van ennyi. Nem árt, amit csinálsz, de ne hidd, hogy a te gyerekednek azért nincs semmi baja, mert annyival jobb vagy más szülőknél.
Genetikáról még nem nagyon hallottál......tudod annak nagyobb szerepe van az allergia kialakulásában, amiket felsoroltál azok hajlamosító tényezők lehetnek, de önmagukban nem okoznak problémát, max, ha halmozottan terhelik vele a gyerek szervezetét.
Tudod, én egészségesen éltem a terhesség előtt és alatt is, sportoltam, ráadásul friss levegőn lovagoltam, nem egy izzadságszagú fitness teremben, egészséges kajákat ettem a terhesség alatt, főleg saját termesztésű és házi cuccokat, mert agrármérnök vagyok, sajnos tudom, mi minden van a boltok polcain.
A fiam bőre atópiás, ekcémás volt (most tünetmentes), tejfehérje és tojásfehérje érzékeny. A családban eddig senki nem volt allergiás kivéve a férjem tesójának a kisfiát, aki szintén ezzel küzd. Szóval ez genetika.
A fenti "problémából" kiindulva semmi különbséget nem vettem észre, sőt!!! amikor agyon mosogattam, fertőtlenítettem mindent rosszabb volt. Le szoktunk menni a munkahelyemre ahol szarvasmarhák vannak és a fiam az irodában szokott mászni ahol más gumicsizmában jár(már jár, szóval múltidő), szokta a cipőket pakolni, megsimogatjuk a cicákat a szüleimnél és az ismerősök kutyáit. De érdekes módon ha hazamegyünk sétából és levetkőztünk 18 hónaposan megy a fürdőbe és nyújtja a kezét: gyakran mosunk kezet.
Anyatejes a mai napig, soha nem kapott tápszert. A mai napig minden címkét elolvasok és ismerőstől vásárolok, kész kajákat nem eszünk.
Szóval hidd el, nem azért tök egészséges a gyereked, mert te olyan nagyon óvod véded mindentől. A fiam eddig 3x volt enyhén náthás, antibiotikumot még nem kapott. Ja és a fiam is nyalogatta a parkettát. Kicsit túl spirázod és megpróbálod az allergiás babák anyukáit felelőtlen, nemtörődöm szülőnek beállítani.
Több orvos is megmondta, hogy ez genetikai hajlam és ki kell iktatni azokat a tényezőket, amik ezt előhozzák. Ez már inkább lehet gond, hogy egyes anyukák ezt nem veszik kellően komolyan.
Nem tudom hol olvastátok, hogy a gyerekem egészséges, nem írtam. Azt sem írtam, hogy jobban csinálom mint mások. Azt sem írtam, hogy annyival jobb szülő lennék másoknál. Elég keményen nekem támadtok, pedig csak nagyon egyszerűen az volt a kérdésem, hogy bizonyíthatóan van-e kapcsolat az egészségtelen életmód és a beteges gyerek között.
És hallottam már genetikáról, és pontosan tudom, hogy ezek csak kockázai tényezők.
A bioétel témát meg hagyjuk már. Mondom hogy majdnem ugyanannyiba kerül, mint a normál kaja. Nincs 5% az árkülönbség. Akkor meg miért ne vennék már biot, ha semmibe sem kerül és ott van a polcon egymás mellett...csak leírtam, hogy bio ételt adok a babámnak. De jellemző itt, hogy belekötnek egy mondatba és teljesen kiforgatják. Meg hogy agyontakarítom a házam mert heti egyszer felporszívózok...hát akkor megnézném én azokat a lakásokat...
Aki csak kötekedni akar, az lapozzon tovább és máshol élje ki anyatigris hajlamát.
"Szerencsére egészséges a babánk és semmi alergiája nincs! "
Kérdésed utáni szöveg 2. sora...
Mellesleg az allergia 2 "l".
Szia!
Mi se dohányoztunk, ittunk meg odafigyeltünk, hogy meglegyen a kellő higiénia, amikor születtek a gyerekek annak idején.Már felnőttek és egyik sem iszik, dohányzik pedig még tíltani sem kellett, ezt látták.
Így az első kérdésedre saját , vagy akár közvetlen családi tapasztalattal nem rendelkezem. Viszont az a véleményem, hogy a gyermekek egészségét nagy mértékben befolyásolja a szülők egészségtelen életvitele.Lehet, hogy mindez csak felnőtt korban jelentkezik és nem is gondolnak az összefüggésre.
Sok esetben a hölgyek szervezetében lévő sok méreganyag okozza, hogy elmarad a fogantatás, vagy vetélés lesz.A szervezet így is védekezik.Nem véletlenül mondják pl, hogy a kismamák megszépülnek, mert egy csomó méreganyag átkerül a baba szervezetébe. Ugyan így pl az allergiás szülők gyermeke is nagy valószínűséggel allergiás lesz, ezt mutatja a statisztika is, ha nem kezelik magukat.És nem gyógyszerekkel hanem természetes megoldásokkal, gyógynövényekkel.
Én úgy gondolom, hogy nagyon helyesen jársz el, ha a gyermeked érdekében ennyire körültekintő vagy. Ez már a saját lelki békéd érdekében is fontos, hogy Te mindent megtettél érte, nehogy pár év, évtized múlva azon kelljen rágódnod, hogy bezzeg ha akkor jobban odafigyelek, másként csinálom .... . A Te és a gyermeked életéről, egészségéről van szó és ez a Te felelősséged, így mindenki csak véleményt, tanácsot adhat minden felelősség nélkül.Szerintem maradj továbbra is ilyen tudatos és ne törődj mások esetleges negatív hozzáállásával.
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2025, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!