Ez igaz lenne? Megrémültem ettől a feltevéstől. Anyukák, akik kaptatok terhesség elején progeszteron készítményt hogy ne menjen el a baba, most egészséges a babáitok?
Jesszusom...
A progeszteron a beteg embrión nem segít,, tehát ő sajnos így is, úgy is elmegy, kizárólag egy vetélési okot, a sárgatest elégtelenséget lehet vele kiküszöbölni, azaz azt a szituációt, amikor az embrió egészségesen fejlődik, de a szervezet magát a terhességet elégtelen hormonműködés okán nem tudja fenntartani.
És csak igen kicsit kell gondolkozni - mind az utrogestanban, mind a duphastonban ugyanaz a progeszteron van mikronizált formában, amit a szervezet amúgy is ezerrel terhel terhesség alatt. Akkor?
Én is szedtem a 13. hét végéig. Nem vagyok szakidani a témában, de józan paraszti ésszel végig gondolva a következőre jutottam: nem azért kellett szednem, mert beteg volt a babám, hanem mert az alacsony hormonszint miatt nem maradt volna meg. És ez nagy különbség. A természet valóban szelektál, ha baj lett volna vele, tök mindegy, hogy Utrogestant szedek, vagy sem.
De szerencsére egészséges, okos, vidám 19 hónapos kiskrapek!! :) Úgyhogy nyugi, ez a feltevés szerintem badarság!
Sajnos, ha valaminek hatása van a későbbi dolgokra, az a mesterséges megtermékenyítés, amikor nem a természet szelektál, hanem az ember... Több az autista, hiperaktív stb gyerek köztük, mint a természetesen fogant gyerkek között.
A progeszteron pótlás csak az anyai szövődményeket hátráltatja, tehát ha a magzat életképes, akkor meg tud tapadni a méh nyálkahártyáján. Ha az anyának valamilyen oknál fogva gyengébb a progeszteron termelése, akkor nem tud megtapadni a baba. A nem életképes magzat nem marad meg hormon pótlással sem.
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!