Kezdőoldal » Gyerekvállalás, nevelés » Babák » Nem eszi a tápszert. Erőltessem?

Nem eszi a tápszert. Erőltessem?

Figyelt kérdés

A kislányom 10 hónapos. A kezdetektől fogva vontatott a súlyfejlődése. Most 7200 gramm. A védőnő szerint legalább napi 4 deci tápszert meg kell innia. A szoptatást mostanában hagyom abba, mert már szinte napi 20 gramm tejnél nincs több. A 4 deci tápszert a következőképpen osztjuk el:

reggel 130 gramm (ebből 80 gramm cumisüvegből, 50 gramm kanalazva)

ebéd 130 főzelék, 20 tápszer kanalazva

uzsonna 120 gyümi vagy joghurt, 20 tápszer kanalazva

vacsora 130 tápszer, ebből 100 gramm kanállal...

éjszaka felkeltem enni, kb 100 grammot kiszív

Alapból keveset eszik, alig tudom ezt a kis mennyiséget is belekönyörögni. Etetés közben mindenféle játékot, fakanalat, habverőt, telefontöltőt kell a kezébe adni, hogy a figyelmét le tudjam kötni, és belecsempésszek a szájába egy falatot.

Ma reggel besokalltam, elfogyott a türelmem. A cumisüvegből könyörgés árán 60 grammot kiszívott, utána ordított, hogy nem kér többet. Úgy döntöttem, hogy elég volt a 45 percig tartó kanalazgatásokból, közben többszöri átöltöztetésből, és nem adok neki többet. Ennyit evett, kész. Próbáltam már így "bekeményíteni", így a napi másfél deci sem jön össze. Mellette pár kanál főzelék, gyümi és újra kezdődik a fogyás...

Volt már valaki hasonló cipőben? Ti mit tennétek? Kínlódjak továbbra is a kanállal? 10 féle cumisüveget kipróbáltunk, egyikből sem eszi jobban. Vagy sz.rjam le, eszik, amennyit akar? Akkor is, ha az napi 1-2 decinél nem több? Főzelékből, gyümölcsből 70-80 gramm, amit könyörgés nélkül megeszik. Mit tegyek?

2013. jún. 30. 09:17
1 2 3 4 5
 31/45 A kérdező kommentje:
Csak náluk is az a gond, hogy nem akar enni. valószínűleg elég neki ennyi. Mint mindanyiunk babájának. Olyan jó lenne azt nézni, hogy valamit habzsolva eszik :)
2013. jún. 30. 15:58
 32/45 anonim ***** válasza:
Kedves utolsó! Sajnos a problémánk nem csupán annyi, hogy x vagy y kg, hanem hogy hogy tudod azt elérni (abban igazad van, hogy a fenti anyuka még így is szerencsés, hogy nagyjából súlyánál van a pici a korához képest; mert nálunk nem így van). Ahogy a másik anyuka is írta, nem mindegy, hogy ebédidő - megeteted, megeszi - vagy ebédidő - + 2-3 óra görcsölés, imádkozás, bohóckodás, és eszik valamennyit. Nagyon idegörlő tud lenni, ha egész nap azzal szöszölsz, hogy a nap végére annyit egyen, ami kb fedezi a napi szükségleteit.
2013. jún. 30. 16:10
 33/45 anonim ***** válasza:

kedves Ran,

mivel a gyerek nem gép és nem hal éhen, ha időről időre kínálják, így felesleges itt idegőrlésről beszélni. Volt már olyan, hogy magától megéhezett? ha igen, akkor még lesz is ilyen az életben. várd meg, hidd el, nem kell sokat várnod. Van olyan gyerek, aki 4-5 óránként éhezik meg, nem 3. van, aki naponta csak 1x eszik egy normális adagot, mégis fejlődik. szóval az idegőrlés csak az anya hülyesége, a gyereknek erre nincs szüksége, mert úgyis eszik, ha éhes.ha csak bohóckodással, figyelemeltereléssel etethető, akkor nem éhes. ennyi. ezt csak te bonyolítod túl.

2013. jún. 30. 17:22
 34/45 anonim ***** válasza:
Lehet hogy igazad van és én bonyolítom túl, de amikor már 3. hónapja nem hízik, ne adj Isten fogy a baba, ezért vizsgálatról vizsgálatra jársz, nem hinném hogy bárki is a nyugalom szigete lenne és ne próbálna meg bevetni minden trükköt, hogy egyen (aki egy kicsit is foglalkozik a gyerekével). Én próbáltam úgy is, hogy megvárom, amíg megéhezik, és szól...volt, hogy eltelt kb 7 óra 2 inci-finci adag között (és nem,utána nem evett óránként jó nagy adagokat). Ezt egyik orvos sem tartotta túl jónak. Amíg nincs valaki ilyen helyzetben, nem igazán lehet elhinni, hogy van ilyen probléma (is).
2013. jún. 30. 18:04
 35/45 A kérdező kommentje:

Persze, igazad van, de feltételezem, hogy neked nincs ilyen problémád, különben átéreznéd. Nálunk a mai uzsonna úgy nézett ki, hogy kimagvaltam a cseresznyéket, kiszenvedtem a héjából, tápszerrel összeturmixoltam, cumisüvegbe beletöltöttem. Kínlódtam vele 20 percet azért, hogy már az első falatot se kérje. 5 órája evett. Hiszti és sírás után sikerült pár kortyot meginnia. Ekkor átöntöttem pohárba, hátha abból megissza. Nem így lett. Sírt, kiköpte.

Eredmény: egy halom mosatlan, egy garnitúra összekent ruha, egy ordító gyerek, és egy frusztrált anyuka. És ezt képzeld el naponta ötször! Várjam meg, míg megéhezik? A rekordom 11 óra volt. Utána sem kért semmit. Még vizet sem. Utána hallgatom a védőnőt, hogy megint fogyott. Az orvos pedig rendszeresen kivizsgálásra, vérvételre küld bennünket. Úgyhogy bocsásd meg nekünk, akiknek hasonló gondjaink vannak, hogy itt próbáljuk a tapasztalatainkat megbeszélni, és egymásba lelket önteni!

2013. jún. 30. 18:05
 36/45 anonim ***** válasza:
10,5 kg baba anyukája vagyok. Lányom súlya tényleg nem olyan rossz (persze ahhoz képest, hogy nagy súllyal született és sosem hízott havonta 500g-nál többet nem túl jó. ) Itt inkább a lelki oldala a kimerítő ahogy Ran78 is írta...mert ha letojtam volna, hogy lányom akár 10 órán át sem enne akkor most nem 10,5kg lenne hanem 8...se. Vért izzadok hónapok óta, hogy egyen a lányom. Megvan a gyümölcse kilóban na de milyen áron?? Nem kívánom senkinek ezt a szenvedést..
2013. júl. 3. 10:52
 37/45 anonim ***** válasza:
hát már bocs, de egy cseresznyés kotyvalékot én sem innék meg, hisz az borzalmas. egy ekkora gyereknek magozd ki, felezd el (NEM KELL LESZEDNI A HÉJÁT) és tedd elé. Valószínűleg a cumisüvegből elege van, nem akar még egyéb dolgokat is abból inni. Jól látszik a leírásodból, hogy szerencsétlen gyerek utálja a cumisüveget. adj neki rendes kaját és ne erőltesd folyton az üveget. tedd ki elé, hadd egye egyedül.
2013. júl. 3. 16:17
 38/45 A kérdező kommentje:

Pont azt írtam, hogy a darabost nem tudja megenni, öklendezik és hányni is szokott tőle. Szerinted miért pépesítek mindent? Mert olyan jó kanállal a folyadékot adni egy babának? Ezért kellene a cumisüveg!!

Tudom, hogy a babák legnagyobb része ilyenkor 2 pofára eszi a cseresznyét. Az enyémnek vagy pürésítem, vagy nem kell sehogy. Azért köszönöm az épületes megjegyzést!!!!

2013. júl. 4. 08:12
 39/45 anonim ***** válasza:

10,5 kg baba anyukája vagyok.

Az Én lányom 13 hónapos koráig öklendezett ha darabos főzeléket vagy ilyesmit adtam neki. Volt, hogy naponta összehányt mindent. Én is pürésítettem neki mindig. Persze heti 1x bepróbálkoztam darabossal...egyik napról a másikra már nem öklendezett/ hányt.

Türelem kedves kérdező ez biztos, hogy változni fog és kinövi a kislányod:)

2013. júl. 4. 09:54
 40/45 anonim ***** válasza:

Szia!

Még az elején írtam neked.

Közben gondolkodtam. Milyen tápszereket próbáltatok eddig? Lehet, hogy az ízével van a gondja. Lehet kapni ízesített tápszereket, amolyan dobozos úti tápszereket, vagy a Hipp-nek is vannak ízes tápszerei.

Ámbár ezért kapok hideget-meleget, de én lehet, megpróbálkoznék egy kis tehéntejjel. Van a Nestlének gabona alapú vaníliás és kakaós itala, azzal akár még a tápszer is lehet ízesíteni.

[link]

Ezekre gondoltam, hátha bejönne.

2013. júl. 4. 10:15
1 2 3 4 5

Kapcsolódó kérdések:

Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu

A weboldalon megjelenő anyagok nem minősülnek szerkesztői tartalomnak, előzetes ellenőrzésen nem esnek át, az üzemeltető véleményét nem tükrözik.
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!