Nem eszi a tápszert. Erőltessem?
A kislányom 10 hónapos. A kezdetektől fogva vontatott a súlyfejlődése. Most 7200 gramm. A védőnő szerint legalább napi 4 deci tápszert meg kell innia. A szoptatást mostanában hagyom abba, mert már szinte napi 20 gramm tejnél nincs több. A 4 deci tápszert a következőképpen osztjuk el:
reggel 130 gramm (ebből 80 gramm cumisüvegből, 50 gramm kanalazva)
ebéd 130 főzelék, 20 tápszer kanalazva
uzsonna 120 gyümi vagy joghurt, 20 tápszer kanalazva
vacsora 130 tápszer, ebből 100 gramm kanállal...
éjszaka felkeltem enni, kb 100 grammot kiszív
Alapból keveset eszik, alig tudom ezt a kis mennyiséget is belekönyörögni. Etetés közben mindenféle játékot, fakanalat, habverőt, telefontöltőt kell a kezébe adni, hogy a figyelmét le tudjam kötni, és belecsempésszek a szájába egy falatot.
Ma reggel besokalltam, elfogyott a türelmem. A cumisüvegből könyörgés árán 60 grammot kiszívott, utána ordított, hogy nem kér többet. Úgy döntöttem, hogy elég volt a 45 percig tartó kanalazgatásokból, közben többszöri átöltöztetésből, és nem adok neki többet. Ennyit evett, kész. Próbáltam már így "bekeményíteni", így a napi másfél deci sem jön össze. Mellette pár kanál főzelék, gyümi és újra kezdődik a fogyás...
Volt már valaki hasonló cipőben? Ti mit tennétek? Kínlódjak továbbra is a kanállal? 10 féle cumisüveget kipróbáltunk, egyikből sem eszi jobban. Vagy sz.rjam le, eszik, amennyit akar? Akkor is, ha az napi 1-2 decinél nem több? Főzelékből, gyümölcsből 70-80 gramm, amit könyörgés nélkül megeszik. Mit tegyek?
Kedves kérdező, én is együtt érzek veled, mert az én babám is nagyon rossz evő. 7 hónapos, ő jelenleg 6600 gramm. Hónapok óta megy a huzavona az evéssel. Mi nemrég voltunk gasztroenterológián, ahol nem sokkal lettünk okosabbak.
Egy kérdésem lenne. Több helyen olvastam már a Fantomaltról, a doki nekünk nem is említette, de én hallottam már róla. Ezt a gyerekorvos is felírhatja vagy csak szakorvos/gasztroenterológus? Mindenbe lehet keverni? Tápszerbe, főzelékbe stb.? Van valami jellegzetes íze, állaga, vagy nem változtatja meg az étel/tápszer jellegét, pusztán a kalóriaértékét növeli? Mert pl. ha az én lányom megérzi a tápszerbe, főzelékbe a sinlacot, akkor már nem kell neki, inkább nem eszik egy falatot sem. Nekünk először ezt, mármint a Sinlacot javasolták, hogy tegyem mindenbe, de nem szereti. Ezért jutott eszembe a Fantomalt. De nem tudok róla semmit. Köszönöm, ha leírod a tapasztaltaidat.
Akkor úgy látom, nem vagyunk egyedül ezzel a problémával. Gondolom, a ti babáitok is aranyos, mosolygós, örökmozgó tündérkék, csak ez a kaja dolog...
Kedves Utolsó! A Fantomalt egy gyógyszertárban beszerezhető táplálékkiegészítő. A legtöbb gyógyszertárban nincs, meg kell rendelni, de másnapra hozzák. Nem kell felíratni orvossal. Egy doboz azt hiszem 400 grammos. Fehér por van benne. Egy kanállal kell adni 100 gramm folyadékhoz, főzelékhez, gyümölcshöz. 100 forint körül van az ára, nem vészes. Gondolom, ti is egész vagyonokat költöttetek már a semmire, ami úgyis a kukában landolt utána... Elvileg nincs íze, mindenbe tehető, könnyen oldódik mindenben. Én érzek rajta egy nagyon-nagyon, alig észrevehető édeskés ízt. A finnya babák biztosan megérzik ezt is :( Szerintem próbáld ki, nem veszítesz vele semmit. Egy adagolókanál tápértéke 20 kcal, így valamivel megnöveli az ételek energiatartalmát. Ennyit tudok róla mondani, remélem bejön nektek :)
Köszönöm szépen a válaszokat! Meg fogom említeni a dokinknak ezt a Fantomaltot, hátha beválna nálunk és meglódulna tőle a súlya a lányomnak. Komolyan mondom, most kicsit megnyugodtam, hogy mások is vannak ilyen helyzetben, nem csak mi. Engem is sokszor a sírás kerülget etetés közben. :( Idegőrlő az egész... Minden napunk az evésről szól.
És igen, egyébként az én kislányom is egy nagyon ügyes, mozgékony, aktív, jókedvű, mosolygós baba. Csak ha rajta múlna, elvegetálna a semmiről egész nap.
Irigykedve olvasom én is, hogy más babák mennyit esznek, milyen jó étvágyuk van. Mi meg csak kínlódunk.
De kitartás lányok... reméljük, hogy egyszer jobb lesz.
Amúgy a ti gyereketeknél sem találtak semmit a kivizsgálásokon? Ételallergia, felszívódási zavar, szervi probléma stb.? Mert egyelőre nálunk sincs semmi. Csak ez a nem evés.
Kedves Utolsó! Mintha csak én írtam volna a hozzászólásodat! Nekünk is ugyanígy telnek el a napjaink. Nálunk már olyan is volt, hogy ha egy kicsit erőltettem a kaját, akkor kihányta az egészet. Itt is minden a kajáról szól. Engem nem csak kerülget, de párszor már el is tört a mécses... Legutóbb reggel :(
Mi is voltunk gasztron, semmit sem találtak. Makk egészséges a kislányom !! Ilyenkor mindig azzal nyugatatom magam, hogy ha kövér lenne, az sokkal nagyobb baj lenne!!!!!!
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2025, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!