Nem eszi a tápszert. Erőltessem?
A kislányom 10 hónapos. A kezdetektől fogva vontatott a súlyfejlődése. Most 7200 gramm. A védőnő szerint legalább napi 4 deci tápszert meg kell innia. A szoptatást mostanában hagyom abba, mert már szinte napi 20 gramm tejnél nincs több. A 4 deci tápszert a következőképpen osztjuk el:
reggel 130 gramm (ebből 80 gramm cumisüvegből, 50 gramm kanalazva)
ebéd 130 főzelék, 20 tápszer kanalazva
uzsonna 120 gyümi vagy joghurt, 20 tápszer kanalazva
vacsora 130 tápszer, ebből 100 gramm kanállal...
éjszaka felkeltem enni, kb 100 grammot kiszív
Alapból keveset eszik, alig tudom ezt a kis mennyiséget is belekönyörögni. Etetés közben mindenféle játékot, fakanalat, habverőt, telefontöltőt kell a kezébe adni, hogy a figyelmét le tudjam kötni, és belecsempésszek a szájába egy falatot.
Ma reggel besokalltam, elfogyott a türelmem. A cumisüvegből könyörgés árán 60 grammot kiszívott, utána ordított, hogy nem kér többet. Úgy döntöttem, hogy elég volt a 45 percig tartó kanalazgatásokból, közben többszöri átöltöztetésből, és nem adok neki többet. Ennyit evett, kész. Próbáltam már így "bekeményíteni", így a napi másfél deci sem jön össze. Mellette pár kanál főzelék, gyümi és újra kezdődik a fogyás...
Volt már valaki hasonló cipőben? Ti mit tennétek? Kínlódjak továbbra is a kanállal? 10 féle cumisüveget kipróbáltunk, egyikből sem eszi jobban. Vagy sz.rjam le, eszik, amennyit akar? Akkor is, ha az napi 1-2 decinél nem több? Főzelékből, gyümölcsből 70-80 gramm, amit könyörgés nélkül megeszik. Mit tegyek?
Ó, nálam is eltört már a mécses jó párszor, de próbálom magam nyugtatni. Csak nagyon nehéz. Borzasztó nézni, hogy alig eszik. :(
Nem is lenne ezzel gond, mert vannak ilyen rossz evő gyerekek, csak hát nem nagyon akar hízni. Ha szépen hízogatna, akkor nyugodtabb lennék, hogy ennyi az igénye és kész. De most is már 3 hete stagnál a súlya, egy dekát nem hízott azóta. Előző hónapban is csak 300 grammot. A korábbi hónapokban is csak 300-400 g között. 2 hónapos koráig szépen meghízta a havi 800-800 grammot, de azóta nagyon vontatott a súlygyarapodása. Emellett hosszra szépen nő, a mozgásfejlődése megfelelő, szóval nem tudom, mi lehet a gond. Egyszerűen ilyen és kész?? Ez a tanácstalanság az, ami kikészít.
Lehet, hogy lassú az anyagcseréje. Az én fiam meg rengeteget eszik, én meg azon agyalok... :)
Próbáltál már kézbe fogható ételeket adni neki? Banánt (szétnyomja majd, nem baj), brokkolit-karfiolt-répát párolva? Lehet pl. kukoricagrízt olyan sűrűre főzni, hogy vágható, aztán lehet harapni.
Nálunk is hasonló a helyzet, 300 gramm körül van egy hónapban a hízás. De így, hogy kanalazgatom a tápszert, bazári majmot csinálunk magunkból a férjemmel minden etetés közben, hogy eltereljük a figyelmét. És még így is csak ennyit hízik. Ha hagynám, hogy annyit egyen, amennyit szeretne, akkor fogyna is :(
A darabos kajától öklendezni szokott és/vagy hányni :( Úgyhogy mindent pürésítünk mint egy 6 hónaposnak... Pedig 6 foga van! Szerintem amíg jól eszik a babád (sokat), addig nincs min aggódni. ha szépen fejlődik, akkor csak örülj!! :)
Sziasztok. Csatlakoznék Én is hozzátok. Lányom most 15 hónapos és kezdetektől gondok vannak az evéssel. Sok fórumkérdést kiírtam már ide a hónapok alatt. Nagyon idegőrlő ez az egész nemevés. Lányom 4kg-val született most 10,5 kg. Fele annyit evett mindig mint más baba. Doki mindig ráfogta a nemevést a frontra, fogra, melegre, hidegre...stb. Azt hittem idővel megoldódik...de tévedtem mert már nem olyan kicsi a lányom de borzalmasak tudnak lenni a napjaink. Doki mondta, hogy nem foglalkozzak azzal, hogy mennyit eszik, ne az evés legyen a központi téma mert megérzi a gyerek. Na ezt, hogy oldjam meg amikor jó esetben is 45 perc egy etetés...képes egy falatot 5 percig rágni...a hajam égnek áll. Napi 4 étkezés, kaja előkészítés, etetés...ha összeszámoljuk napi 5 óra a kaja körül forog...2-3 órát alszik nappal és egyszerűen semmire nincs így időnk....tök röhej:D
Szóval együtt érzek mindenkivel...ennél rosszabb dolog nincs ha a gyermekünk nem eszik...nagy szívfájdalom tud lenni amikor gondosan előkészíted az ételt és könyörgések árán megeszik 5-6 falatot. Nálam is nem 1x robbant a bomba...és megszámolni sem tudom hányszor sírtam etetés után, és mondtam a férjemnek, hogy ezt nem bírom így tovább. Voltunk vérvételen minden érték jó volt.
Minden lehetséges dolgot kipróbáltam a hónapok alatt...vitamintól kezdve a 4 fogásos ebédig...semmi nem jött be.
Lehet kipróbálom amit az egyik válaszoló írt..ha elkezdi nyammogni az ételt a lányom akkor kiveszem az etetőszékből és nem kap semmit a következő etetésig. Hátha pár nap alatt rájön, hogy ha nem eszik éhes lesz.
Azt még hozzáteszem, hogy csak úgy hajlandó pár falatot enni "Őfelsége", ha közben nézhet valamit vagy játszhat valamivel.
Kitartást mindenkinek!!!
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!