Abortusz előadás?
Sziasztok!
Másodéves orvostan hallgató vagy és Keresztanyám egy általános iskola igazgatója és megkért, hogy az ott tanuló 7. illetve 8. osztályos tanulóknak tartsak egy előadást szexuális kapcsolatokról, a védekezésről illetve az abortuszról. És abban kérném a ti segítségeteket, hogy az abortusszal kapcsolatban mik azok amiket egy 14-15 éves gyereknek meg lehet mutatni. Nem tudom, hogy érdem-e videót bele rakni az előadásomba vagy az nagyon felkavarná őket. A szexualitásról illetve a védekezésről tudok bőven beszélni nekik de az abortuszról nem. Ezért abban is segíthetnétek hogy mit mondjak nekik az abortuszról?
A Sikolyban bemutatnak egy abortusz elvégzését. A magzat már elég idős, mert amíg darabolják, sikoltozik.
Hatás vadász film. Valamilyen bigott abortusz ellenes társaság készítette.
Én inkább azt emelném ki, hogy az abortusz nem fogamzásgátlás!
Azt el lehet mondani, hogy hogyan lehet megállapítani a terhességet (terhességi teszt), mi az abortusz menete, ha valaki ilyen helyzetbe kerül, ne habozzon segítséget kérni.
Mindig azt hangsúlyoznám, hogy a szexuális élet felelősséggel jár, hol kapható mindenki számára elérhető óvszer, milyen fogamzásgátlási lehetőségek vannak. Arra is felhívnám a figyelmet, hogy a szexuális élet elkezdése után nem árt felkeresni a nőgyógyászt, évente rákszűrést csináltatni, gyógyszert íratni.
Tény, a mai kiskamaszok már sok mindennel tisztában vannak, talán jobban tudják mi az anális, orális szex, de nem hiszem, hogy mindjárt feldarabolt magzatokat kellene mutogatni nekik.
Szerintem a Néma sikolyt ne nézesd meg velük. 14 éves koromban megnézette velünk az osztályfőnök (persze szülői engedélyek meg hasonlók nélkül). Én előre szóltam, hogy rosszul vagyok a vértől, ha elvágom az ujjam, rögtön elszédülök és ha nem tehetem magam gyorsan vízszintesbe, akkor a természet hamar gondoskodik róla (értsd: elájulok). Persze az osztályfőnök kötötte az ebet a karóhoz, mert "az abortusz Isten ellen való, a Sátán műve" (kicsit fanatikus volt a bácsi). Óra közepén meg csodálkozott, hogy szó szerint kiájultam a padból.
Mellesleg ha beleírod a nyilatkozatba, hogy filmet vetítesz az abortuszról, nem hiszem, hogy sok szülő engedné be oda a gyerekét.
Orvostanhallgató vagyok (negyedéves), és már párszor tartottam ilyen szexuális felvilágosító előadást.
14-15 éveseknek mehet minden (semmiképp se a menzesszel és a betéthasználattal traktáld őket!): védekezés, nemi betegségek, abortusz.
De egy órába (főleg nem 45 percesbe) ez a 3 dolog semmiképpen nem fér bele! Maximum két téma/45 perc, de az is rohanós lesz, felét fel sem fogják.
A néma sikolyt nem javaslom. Propaganda film, aki nem látott méh UH-n babát az csak tippel, hogy mit lát a képen (hiába magyarázza a csávó), így nem is túl hatásos.
Legalábbis belőlem nem sok reakciót váltott ki, pedig nagyon nem vagyok az abortusz híve.
Én így szoktam:
1. Védekezés:
- Egy kis biológiai bevezetővel kezdem: női, férfi nemi szervek, hol mi történik (elképesztő, hogy milyen sötétség uralkodik ilyen téren...), CIKLUS!!! (a lányok nagy része azt sem tudja, honnan számoljuk, fogalmuk sincs, mi az a peteérés). Megemlítem azt, hogy ha a hüvelyükben egy fél diónyi dolgot tapintanak, akkor nem kell koporsót rendelni, mert az a méhszájuk...
- A szűzhártyáról szoktam beszélni kicsit (képpel illusztrálva), mivel ezen az oldalon is sokszor találkozom ezzel kapcsolatos kérdésekkel. Itt fontos megemlíteni, hogy NEM ÓVSZER! Sajnos tényleg azt hiszik, hogy a szűzhártya miatt az első aktusnál nem lehet teherbe esni.
- Pearl index ismertetése! Ez nagyon fontos. Vissza is kérdezek, hogy tutira értsék.
- Minden módszer (gumi, tabi, gyűrű, pesszárium, spirál, spermicid, természetes módszerek) bemutatása képekkel, előnyökkel, hátrányokkal, pearl indexszel együtt! Nyilván fiatalokat mindenképp az óvszer felé terelgetem, a megszakításról meg lebeszélem.
- Itt szoktam arról beszélni, hogy mi van akkor, ha mégis megtörténik a baj. Esemény utáni tabi, ill. itt elmagyarázom a terhességi teszt használatát is.
2. Nemi betegségek
- Egy dia egy betegség, így nem terhelem le őket túlzottan. Képekkel illusztrálom, mert úgy hatásosabb. Nyugodtan lehet nekik szifiliszes péniszt mutatni.
- Kórokozó, terjedési mód, tünetek, következmények
3. Abortusz
- Jogszabályok. Nyilván érthetően, csak annyi, hogy milyen esetben hanyadik hétig lehet. Fontos ismertetni, hogy a terhességet az utolsó vérzéstől kell számolni!! Ez nagyon lényeges, sokan nem tudják. És bizony mikor kimarad, már 4 hetes.
- A műtét bemutatása képekkel. Itt persze nem széttrancsírozott abortumokat mutogatok, hanem eszközöket. Hegar-tágító, vákuumszívó, küretkanál..
- Szövődményei
Megerősíteném azt a hozzászólót, aki azt mondja, hogy a mai gyerekek már nem olyanok, mint a 30-40-es korosztály volt annak idején. Elég csak végigsétálni az utcákon, akiket láttok, nehogy azt higgyétek, hogy közel 18 évesek!
És igen, vannak kivételek. Szerencsére.
Én sem voltam olyan lány, kaptunk felvilágosítást 8-ban, de akkor már mindent tudtunk. És az volt 15 éve. Biológia órán már túl voltunk a hogyan is működik részen, mi csajok egytől egyig menstruáltunk már, nem igazán kaptunk új információt.
Kérdező!
Abortusz témában hangsúlyozd, hogy azokban a hetekben a magzat már nem sejtcsomó, 6 hét után már dobog a kis szíve, tehát élőlény.
Mutathatsz képet, akár életnagyságúban nyomtatva, hogy 12 hetesen mekkora egy magzat, hogyan néz ki. (ne abortált baba legyen és ne sima uh-s felvétel, mert abból ők nem sok mindent érzékelnek)
15: Más "mindent tudni" és 30-40 fős közegben beszélni róla, azok közöztt, akik közé DOLGOZNI jársz mindennap, akikkel nem a magánéletedet éled. Én ezt 37 évesen is pont ugyanazért érzem magammal szemben zaklatásnak, mint amiért 12 évesen is annak éreztem. NEM NYILVÁNOS BESZÉDTÉMA! Belegázol a szemérembe.
Árt.
Te mit szólnál, ha a munkahelyi értekezleten kéne erről előadást hallgatnod?
A másik orvostanhallgató nagyon szépen összefoglalta, csak ismételni tudom :)
Annyit még megemlítenék, hogy nálunk a fele évfolyam 14 évesen már NEM volt szűz, pedig 7 éve volt. A szexuális vágy pedig nem akkor kezdődött... A mai gyerekekre (a 7.-8.-osok pedig nem is gyerekek, hanem már kamaszok!) mindenhonnan ömlik a szexualitás, álszentség arra hivatkozni, hogy ezzel megvédjük a lelküket. Ha velem akarnának a munkahelyemen ilyenről beszélgetni, állok elébe, egy percig sem érzem kellemetlenül magam, mert a szex természetes dolog. Viszont a fiatalok borzalmasan tudatlanok, nagyon fontos a felvilágosítás!
A néma sikoly eléggé hatásvadász és elavult film, én nem azt mutogatnám.
Helyette felvázolnám az abortusz veszélyeit, és hogy nem éppen fájdalmatlan beavatkozás, legalábbis a még nem szült nőknél (laminária). Bár nem a fájdalommal kellene elijeszteni őket, de van, akire csak ez hat.
Valamint képeket mutatnék 10-12 hetes magzatokról. Nem széttrancsírozott, ijesztő képeket, hanem valós, de normális képeket ép magzatokról, esetleg 4D-s ultrahang felvételeket, mert sokakban, felnőttekben is az a tévhit él, hogy a 12 hetes magzat csak egy alaktalan sejttcsomó. Szerintem ezt kéne tudatosítani a diákokban, hogy az bizony már egy dobogó szívű, ember formájú, tudatosan mozgó kis lény. Ezzel talán fel lehet ébreszteni a lelkiismeretüket, és rábírni őket a védekezésre.
Az orvostanhallgató vagyok.
Még azt is érdemes elmondani, hogy ha mégis abortuszra szorulnak, akkor mi a menete a dolognak. Orvos --> CSVSZ --> 3 nap gondolkodás --> CSVSZ --> műtét.
És igen, mutass képeket arról, hogy melyik héten mekkora az embrió.
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2025, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!