Sózni vagy nem sózni? Szerintetek?
Hülyeség, hogy nem kell neki... Amíg nem ismeri a sós ízt, addig tökéletesen elfogadja a nem sózott ételt is. Ha már visszautasítja, ott gondok vannak. Nem kell még ezzel is terhelni a szervezetét.
Én nem sóztam a babák ételét, 1 éves koruktól fokozatosan áttértek a mi étrendünkre, nem volt semmi gond. (Nem igaz, hogy azért kell sózni, mert később nem fogadják el. Dehogynem.)
Én is mindig teszek egy kis sót a kajájába, szerintem semmi baja nem lesz tőle. Sőt, ha olyan amibe cukor kell, azt is teszek bele, nem sokat, de pl. egy sóskaszósz sztm ehetetlen cukor nélkül.
A lényeg, hogy mértékkel, ne sokat, de sztm egy keveset mindenképpen lehet bele tenni.
11 hós kislány anyukája
Szia!Csak mértékkel!:) Én sózok,persze nem egy csipetnyire,annál sokkal kevesebbre kell gondolni,amikor a babák ételeiről van szó.
Kisfiam 8 hónapos, ismerkedik a különböző ízekkel,szerintem ideje már.Hamarosan a mi ételeinkből is ehet elméletileg -és bár nem főzök túl fűszeresen-nagy ugrás lenne hirtelen a viszonylag íztelen babakaja után.
Egyébként -nem meglepő- a kicsi fiam az édesebb ízeket favorizálja és minden más kevésbé tetszik neki.
Nem sózni!
Kérdezz egy orvost.
A szervezetük 3 éves korig csak minimális mértékben képes megbirkózni a sóval. Egy szelet kenyérben/egy kifliben lévő sómennyiség már annyi, amennyit el tud egy nap dolgozni. 3 éves korig!
Ezért nem nekik való többek közt a felnőtt kaja.
Nálunk a gyerekorvos még az óvodai konyhával is folyton veszekszik, hogy ne sózzák az ételt a gyerekeknek.
Csecsemő és kisdedkorban a vese só- és vízkiválasztása 3 éves korig még éretlen. 10-12 éves korig „érik” a működése, ezért NEM SZABAD SÓZNI 1,5 éves korig az ételeket, később is csak magnéziummal és káliummal dúsított sókat javasolunk MINIMÁLIS mennyiségben. (Nem főzés közben (!), hanem az elkészítés után, tűzhelyről levéve kell az ételbe vagy tányérba szórni (!), mert egy oldat melegen jóval több sót vesz föl, mint langyosan vagy hidegen [fizikai-kémiai szabály!].) Ha erre ügyelünk, jelentősen csökkenthetjük a magas vérnyomás kialakulásának lehetőségét!
A sok (túlzott) Na bevitel (sózás, tartósítók, margarinok, pácolt húsok stb.) fokozott mennyiségű vizet „köt” meg, a szervezet nem mindig tudja időben ezt kiüríteni (bár erre nagyon ügyel!). Ödémaként (vizenyő) jelenik meg a sejtekben, ezáltal az anyagcseréjük sérül, főleg a vese kiválasztó, vérnyomást szabályozó sejtvonala, de a többi szerv működését is komolyan gátolja (szív, tüdő, agy) az ott pangó ödéma. Ezért nem mindegy, mennyi Na-t fogyasztunk életünk során.
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!