Anyukáktól kérdeznék, akik kereszteltették a gyerekeiket? Bővebben lent.
na most ledöbbentem. hittanár vagyok. a keresztelés ingyenes. a nagy adósság mit takarhat? az előző pap szórta a pénzt és üres a házipénztár, vagy a ti papotok könyvel hamisan? (mert a püspök helyezgeti büntetésből azokat, akik a maguk javára sikkasztanak.) az oké, h kevesen fizetik az eh-i adót, de ez most mindenhol így van. és nem szép dolog fűt-fát lehúzni alkalmanként. mondom ezt 3 gyerekes anyukaként.
a pap kezébe ne adjátok, mert zsebre teheti. vagy misén, vagy szobor alá perselybe tegyétek. akkor az az eh.községé lesz, tehát közös. eszem megáll...
Hát nem tudom. Mert sajnos a mi közösségünknek is van adóssága. Mert van egy közösségi házunk, ami tavaly csőtörés miatt tönkrement, és a felújításra hitelt vett fel a közösség. Nem az egyháznak, hanem az adott közösségnek lehet adóssága. De valószínű, ha járnátok a közösségbe, akkor tudnátok, hogy mire gondolt a pap.
A másik, hogy a szentség kiszolgálása ingyenes, de a miséknek meghatározott tarifájuk van (stóladíj), attól függően, hogy van-e orgona vagy sem stb.
Amúgy nálunk a keresztszülők szoktak ilyenkor adományt felajánlani, nem a szülők.
Nekünk azt mondta a pap, hogy várja a tanukat és a keresztszülőket hátul a borítékkal.
Mi egyben tartottuk az esküvőnket és a kislányunk keresztelőjét, és 5-5 ezer Forintot adtunk a papnak.
Ezért a pénzért gyönyörűen fel volt virágozva a templom.:)
Ha mi csináltuk volna, jóval többe került volna, én nem sajnáltam azt a 10 ezer Ft-ot.
Nálunk nem mondta a pap hogy mennyit kér.
A templom gondnoka mondta, 5000 Ft- öt szoktak adni a papnak, és egy tortát, valamint ilyenkor nekünk kell virággal dîszíteni a templomot.
A gondnoknak egy tortát adtunk.
Én még nem hallottam ingyenes keresztelőről, ugyanis "illik" adni valamennyit.
Nálunk az a szokás, hogy a keresztszülők állják ezt a költséget. A fiam keresztelője után 10.000.- kapott a pap és vittünk neki sütit.
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!