Régen a babákat tényleg sírni hagyták vagy ez csak amolyan legenda?
Nekem anyukám a mai napig büszke rá, hogy amikor hazahoztak minket a kórházból, és nem esett le nekünk rögtön, hogy éjjel aludni kéne, akkor hagytak minket órákig sírni (az ő szóhasználatában hisztizni meg ordítani) éjjel. Kicsit idegesítette, de hát az orvos azt tanácsolta, hogy eszébe ne jusson ringatáshoz vagy ne adj' Isten éjjeli szoptatáshoz szoktatni minket.
Olvastam régebbi nevelési könyveket, azok ugyanezt tanácsolták. Szóval annyi változott az anyákban, hogy noha a többségüket eléggé zavarta, mert hát melyik anya szereti a gyereke sírását hallgatni, követték az akkori divatot, az orvosok, védőnők, "hozzáértők" tanácsait, és elnyomva magukban minden anyai ösztönt, megkeményítették a szívüket. Mert az okosok szerint néha azt is kell.
De azt azért tudni kell, hogy ezt a nevelési módszert az ötvenes években kezdték terjeszteni, mert amíg nem voltak nevelési könyvek, addig az anyák maguktól is tudták, mit és hogyan kell csinálni.
Ismét én, aztán ígérem befejezem. :) Csak arra szeretnék reagálni, hogy régen másra is kellett időt szakítani, nem csak a gyerekre.
Szerintem ma is kell. És többek között pont az a szép az anyaságban, hogy kihozza az emberből a benne szunnyadó kreativitást és szervezőkészséget, és talál olyan megoldást, ami mindenkinek megfelel.
Az első gyermekemnél én is elkövettem azt a hibát, hogy az ébrenléte alatt csak vele foglalkoztam. Néha sírni is hagytam, de ez nem hozta meg a várt eredményt, 2 éves koráig egy percre sem volt meg magában. A másodiknál már odafigyeltem, hogy ha nem igényel, akkor ne bolygassam, illetve, ha nyűgös, de nem érek rá aktívan vele foglalkozni, bevetem a csatos hordozónkat, amit az elsőnél még csak tömegközlekedéshez használtunk. A legszuperebb találmány! Ma reggel kiteregettem és egy komplett ebédet megfőztem, amíg ő a hátamon nézegetett, majd elaludt. A híreszteléssel ellentétben ez nem azt jelenti, hogy egész nap a hátamon van, mert remekül elvan egyedül is, matat, röhögcsél, de ha igényli a társaságomat - ami várhatóan most már egyre gyakrabban elő fog fordulni, mert közeledik a hírhedt 8 hónapos kor :) -, akkor nem áll meg az élet, hanem úgy oldjuk meg, ami neki is jó, nekem is, és mindenki másnak is. Karban ritkán tartom, azt nem is igazán szereti.
Nálunk a vacsi előtti egy óra a közös játék ideje. Egyébként nem az ő szórakoztatásukkal telik el a nap.
régebben apuka eltartotta az egész családot a nő takarított és gyereket nevelt! ez így volt a szokás. Ha apuka hazaért rend és vacsora fogadta. Ez volt a női kötelesség és egy nő szégyennek érezte, ha ez nem így volt. Apuka nem vett részt igazáb a gyerek ellátásában. Manapság anyuka babázik, apuka dolgozik míg anya gyeden van a munkája után és apa megebédel a munkahelyén és mikor hazajön akkor besegít a házimunkába vagy egy hétvégi takarításba, vagy lefoglalja a gyereket amíg a nő ráncba szedi a lakást. Sőt! Nálunk pl mind a ketten itthonról dolgozunk és a házimunka és a gyereknevelés épp úgy közös meló mint bármi más. Régebben vér ciki volt ha egy pali főzött, vagy takarított... egy nőnek meg ha dolgozott és munkahelyre járt... Változott a világ. Nagymamám mesélte: ,,A 4. lány testvéremet a 3.-ról nevezték el, mert akkoriban az VOLT A SZOKÁS, hogy ha meghalt egy kisbaba ugyan azt a nevet kapta a következő"
Nem tudtak úgy védekezni. Párom nagymamája: ,,Régebben néha még örültünk is, ha elment mielőtt megszületett volna mert annyi baba volt, hogy nem győztük etetni, nem rosszindulat, mindenki szerette a gyerekeit, csak hát sajnos tényleg megkönnyebbülés volt"
Manapság pedig sokkal ,,rizikósabb" egy terhesség. Ha veszélyben van a magzat még kórházba is fektetnek. Tudjátok... kevés a ,,magyar" mert nem születik gyerek. Az emberek jobb életminőségre törekednek nyugati mintára és manapság nem elég, szántani-vetni aztán majd lesz a gyerek akinek megtermeled otthon az ennivalót, felöltözteted a nagyobbik ruhájába vagy megkötöd neki... nem! Manapság pénz kell, hogy egyen, a pénzhez dolgozz! A szülésért is sokat fizess... a játékokért... a GYÓGYSZEREKÉRT... Már nem elég egy kanál barack ha szorulása van a gyereknek... már egy 5e ft-os szirupot kell rá vegyél... arról nem is beszélve, hogy amíg régebben elég volt, hogy ,,ne fázzon" ma már kiközösítik a kisgyereket aki ,,rongyos" mert a tv-ben meg szülőktől azt látja, hogy minden a divat körül forog és azt se tudja még mi az, de a ,,nike cipőt" bárhol felismeri. Nem tudja valójában mit jelent gazdag és szegény, de már tudja, hogy a szegény az valami rossz dolog. Más lett minden! Nem mondom, hogy jobb volt a régi hiszen sok kisbaba meghalt vagy betegségben vagy meg sem született... de a mostani erkölcsi világ sincs a helyén. A régi szokások megbuktak, az új előnyeit viszont a mostani hátrányokkal együtt kell elfogadnunk.
Szerintem pedig az a szánalmas, ha valaki lepontozza a másikat csak azért, mert nem egyezik a véleményük.
Tudtommal ez egy fórum, méghozzá direkt arra való, hogy véleményeket cseréljünk.
Vagy tévednék??
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2025, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!