Kezdőoldal » Gyerekvállalás, nevelés » Babák » Akik viszonylag hamar,8-9-10hó...

Akik viszonylag hamar,8-9-10hónapos korban bevezették a "bolti tejet", milyen arányban és egyáltalán hogy adták? Kérem nem akarok kioktatást, csak azok írjanak, akik ezt a módszert alkalmazzák!

Figyelt kérdés
2009. júl. 20. 10:21
1 2 3
 11/21 anonim ***** válasza:
45%
Olyan nincs hogy bolti tehéntej. Az a "tej" tejporból van és tehént közelről sem látott. Tudom anyám 20évig dolgozott a tejiparba. Régen nagyanyáink idejében sem volt tápszer és mit ittak? Főleg falun! Tehéntejet! Nem boltit. Semmi bajuk nem volt tőle! Ha tényleg ilyen mumus a tej vajon miért nem irják fel vényre 6hó után a tápszert, egy éves korig? Ha nincs pénz ne igyon tejalapú folyadékot?:-(
2009. júl. 22. 13:34
 12/21 anonim ***** válasza:
64%
Az én lányom 1 éves, 10 hónapos kora óta kapja a sima tejet. Pár hétig fele-fele, aztán 25-75%, majd csak tej, kb 11 hónapos kora óta. Semmi baja, szereti, még jobban is hízik mióta nem tápszert iszik
2009. júl. 22. 13:48
 13/21 anonim ***** válasza:
42%

Bocsi de nincs két egyforma gyermek. A lányom AR/HA BEBát evett 1 évesig és nem volt semmi baja. Tovább nem írják fől,igy mi BEBA AKTIVIÁt vedtünk és hasmenése lett tölle,BEBA Bifidusztol is az lett. Áll. a fehérje miatt van mert több van bennük,igy a sima Bebát kapja és szorulása van. A doki mondta adjunk házitejet higitás nélkül és ne szorakozzunk annyit.16 hónapos és minden rendben van.Igy felvátva kapja mikor BEBA mikor tej és lehet. De a tápszerhez irt cikoria baba kávét. A fiam 25 hónaposan ivott elöször tejet a lányommal is azt szerettük volna de még vissza térhetünk a tápszerhez állandora.

Probáld ki és egy évesig kell higitani,ha bejön akkor igya.Én azért is kedvelem a tápszert jobban mert 1 évesen sem ihat 6 decinél több tejet a joghutot is beleértik.

2009. júl. 22. 13:57
 14/21 anonim ***** válasza:
37%

szia!!

nos én 8 hónapos korától adom a kisfiamnak a tartós 2,8as tejet. találtam laktóz menteset. elfogadta, szépen issza, nincs semmi gond vele. ha tudnád, már miket kaptam!!... de nem kell mások felett ítélkezni, én ezt tartom jónak, más pedig mást.

figyeld a kakit, attól ne ijedj meg ha van 1-2x hígabb az elején. és persze reggel add neki először. én nem hígítottam egyáltalán. amúgy ez a fajta tej ugyan annyiba kerül, mint a tápszer hozzátenném...

sikeres próbálkozást!!

Ági

2009. júl. 22. 14:04
 15/21 anonim ***** válasza:
54%

13:34-es: a tápszert 1 évesig is felirják,de cseszhettem mert 2580-ban került amugy 3000 fölött egy 600 g-os.

Már nagyon vártam az 1 éves kort és a sima tápszere 1890-ben kerül. 16 hónapos.

Anyukád érdekes helyen dolgozott,mert nállunk 4 órakor a tejcis autó a tejiparban vitte a tejet és mivel gyakorlaton voltunk mi is mehettünk vele.Vizet adnak hozzá ezért 2,8 és 1,5%-os.Állateüs vagyok.Este 18 kor is vidte a tejet az üzemben.Bocs hogy nem a kérdésre a válasz,de már egyszer vállaszoltam.

2009. júl. 22. 14:20
 16/21 A kérdező kommentje:

12:54es

abszolút nem az ára miatt nem akarok tápszert adni a babámnak...(bár nem ver föl a pénz.)de ha ilyen "zsugori" lennék,nem egy jó márkás pelust,bébikaját,tejpépet adnák neki!

Pusztán nem nagyon hiszem,hogy a tápszer ennyivel jobb lenne!Hiszen nagyanyáink idejében sem volt tápszer....

de hagyjuk is,mert pont ezt akartam elkerülni.

Nagyon szépen köszönöm a válaszokat.

2009. júl. 22. 14:56
 17/21 anonim ***** válasza:
51%

Elöző: te kérdezted és irtam a higitést 1 évesig. 1963-as kiadású könyvem van az anyumé és ott irja.Tudod amikor még a rizsnyák volt a fő kaja.

1 évesig a nagyanyáink is higitották a tejet.

2009. júl. 22. 15:34
 18/21 anonim ***** válasza:
66%

"A Magyar Gyermekorvosok Társaságának kutatásából kiderül, hogy a hozzátáplálási időszakban a kisbabák nagy része túl korán és túl nagy mennyiségben kap tehéntejet vagy tejterméket. A 9 hónaposnál fiatalabb csecsemőknek közel fele már rendszeresen fogyaszt joghurtot, sajtot, túrót, kefírt, de már a 6-7 hónapos babák közül is minden ötödik túl van első joghurt-kóstolóján. Pedig Dr. Szabó László szerint ezzel megnő az asztmatikus légúti tünetek, hasmenés, fehérjeallergia, ekcéma, majd felnőttkorban a szív- és érrendszeri betegségek kialakulásának kockázata is. Ráadásul az egy évnél fiatalabb babák hatvan százaléka már kétnaponta fogyaszt olyan, hozzáadott cukrot is tartalmazó tejdesszertet, mint a túró rudi vagy a túrókrém.

Miért várjunk a tejjel?

A hozzátáplálás időszakában a babának naponta minimum 5 dl anyatejre van szüksége. Amíg a baba az anyatej mellett szépen fejlődik és hízik, nincs szükség más tejalapú táplálékra. Ám ha a mamának nincs elég teje, a baba fejlődése megtorpan, lelassul – és ha a tejtermelést sem sikerül felpörgetni -, szükség lehet a baba étrendjének kiegészítésére, hogy elegendő fehérjéhez jusson. Sok mama ilyenkor kezd el tehéntejet vagy tejterméket adni, pedig erre még nem elég érett a kicsi emésztőrendszere.

A bélrendszer érése az első életév végére fejeződik be teljesen. A belek fala addig még tökéletlenül működik, az úgynevezett bélsorompó, amely egy nagyobb gyerek vagy felnőtt esetében megakadályozza a szervezet számára káros anyagok, fehérjék felszívódását, még nem tudja ellátni feladatát. Hasonlóképpen éretlenek még a vesék is, amelyeket a tehéntejben nagy mennyiségben megtalálható kazein és só nagyon megterhel.

Leggyakrabban a tej vagy tápszer dilemmában általában az a döntő, hogy a mamák nem tudják, az utóbbiban mi minden lehet. Pedig a tejet adó tehénről sem rendelkezünk túl sok információval, ellentétben a tápszerrel, ahol a gyártót komoly előírások és szabályok kötik (például fel kell tüntetnie a dobozon a pontos összetételt).

A kisbabák igényeinek anyatej hiányában a tápszer jobban megfelel, mint a tehéntej, vagy a kecsketej. Bár kalória tekintetében nagyjából mindegyik megegyezik, a tehén és kecsketej fehérje és ásványi anyag tartalma sokkal nagyobb, mint az anyatejé vagy a tápszeré, laktóz tartalma viszont jóval alacsonyabb. Ugyanakkor tévhit az is, hogy a tehéntejben sok a vas: nemhogy nem több, de ráadásul rosszabbul is szívódik fel, mint pl. az anyatejből. Az anyatej és a tápszer is tartalmaz élelmi rostokat, ez pedig a tehén és kecsketejből hiányzik.

Hozzátáplálás okosan

Sokan azt gondolják, hogy változatos ízekkel könnyebben felkelthető a babák érdeklődése a hozzátáplálás időszakában, de az igazság az, hogy a kicsik még ragaszkodnak a már jól ismert ízekhez, jobb szeretik a monoton ízvilágot. Ezért nincs szükség cukorral és sóval ízesített tejtermékekre sem. Sőt, egyéves korig a baba igényeit bőségesen kielégíti az a cukor- és sómennyiség, ami a gyümölcsökben, zöldségekben megtalálható. A hozzáadott cukor és só csak feleslegesen terheli szervezetüket, viszont hozzájárulnak ahhoz, hogy később szív- és érrendszeri problémákkal, esetleg cukorbetegséggel küzdjön a gyerek. Ezért a babának egy éves kor előtt semmi szüksége sincs a túródesszertekre, gyümölcsjoghurtra, pudingokra.

A legjobb, ha hat hónapos kor után megfelelő mennyiségű anyatej hiányában a baba tápszeres kiegészítést kap, és elkezdjük gyümölcsökkel, zöldségekkel kínálni. Minden új íz bevezetésénél legyünk türelmesek, nemcsak azért, mert nehéz eltalálni, mit fogad el a baba, hanem azért is, hogy az esetleges allergiás reakciókat okozó ételt is be tudjuk azonosítani. Hat hónapos kortól adhatunk almát, őszibarackot, répát és burgonyát is. Ekkor már adhatunk kis mennyiségű, jó minőségű húst is a baba ételéhez.

Egy éves korig viszont ne adjunk kukoricát, olajos magvakat, tojást és mézet. A Magyar Gyermekorvosok Társasága szerint 9-10 hónapos korban a főzelékeket anyatej vagy tápszer helyett dúsíthatjuk már egy-egy kanál savanyított tejtermékkel, natúr joghurttal vagy kefírrel is, kicsit később pedig kevés sajttal, ám teljes tejet, tejpépet még ekkor se adjunk a babának. Különösen fontos a körültekintő, óvatos bevezetés és az orvossal való konzultáció a tej és a tejtermékek esetében, ha testvérnél vagy szülőknél, nagyszülőknél fennáll a tejfehérje-intolerancia."

2009. júl. 22. 18:53
 19/21 A kérdező kommentje:

Köszönöm ezt a részletes leírást.Elég meggyőző.

tényleg nem kötekedni akarok,de hogy tudják egyértelműen arra fogni egy huszon harminc éves embernél a szív,érrendszeri,allergiás tüneteket,hogy anno mikor mennyi tejet/más kiegészítést fogyasztott?

2009. júl. 22. 19:32
 20/21 anonim ***** válasza:
76%

Szia!

Erre nagyon egyszerű vizsgálatok vannak! Szövettan, hidrogénkilégzés, vér! Ebből kimutatható!

Szülésznő/Védőnő

2009. júl. 23. 06:57
1 2 3

Kapcsolódó kérdések:

Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu

A weboldalon megjelenő anyagok nem minősülnek szerkesztői tartalomnak, előzetes ellenőrzésen nem esnek át, az üzemeltető véleményét nem tükrözik.
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!