Kezdőoldal » Gyerekvállalás, nevelés » Babák » Miért tömik a tápszeres...

Miért tömik a tápszeres babákat az anyukák?

Figyelt kérdés

Nem egy ismerősöm van aki dicsekszik hogy mekkora már a babája,közben tápszeres és a védönő szerint is ha tápszeres baba akkor megvan adva,hogy mennyinek kell lenni-e,ha sokkal több akkor azt már túl etetésnek hívják!

Ezt onnan tudtam meg,hogy amikor 3 hónaposan nézte a védönő a babám súlyát,(éppen elköltöztünk és más lett a védönőnk) akkor kérdezte,hogy ugye anyatejesen mert amúgy ez sok lenne,persze a kisfiam csak szopizik!

Tudom,hogy ők nem tehetnek róla,hogy nincs tejük,de ezt szerintem akkor sem igy kellene csinálni!Csak a verseny miatt (amit ugye sokan annak tekintenek) vagy nem értem,remélem valaki elmagyarázza!!!

Ne vita kérdésnek szántam!

2009. júl. 9. 14:47
1 2 3
 1/23 anonim ***** válasza:
100%
Szerintem nem tömik, te is annyit adsz a babádnak amennyit kér. Amíg anyatejes volt a babám kb 2kg felesleg volt rajta, amióta tápszeres egy deka plusz sincsen. El kellene már felejteni, hogy a tápszer jobban hizlal, a védőnőknek meg pláne nem kellene ezt erősíteni.
2009. júl. 9. 14:53
 2/23 anonim ***** válasza:
100%
Provokál a kérdés! Szerintem senki sem tömi, annyit ad a babának amennyit elfogad. Az én babám amíg szopizott is annyit evett amennyi jól eset neki, most tápszeres, szintén annyit eszik amennyi jól esik neki. Ha nem kell neki, az istenért sem tudnám neki odaadni, mert nem fogadja el. Akkor miért is beszélünk arról, hogy tömjük a babánkat!!!!????
2009. júl. 9. 14:58
 3/23 anonim ***** válasza:
79%

és még azt írod nem vita kérdésnek szántad????

szánalmas vagy.......

2009. júl. 9. 14:59
 4/23 anonim ***** válasza:
100%

Pedig elég vita-szaga van. :)

A védőnővel félig nem értek egyet. Nincs olyan, hogy egy gyereknek (tök mindegy, hogy anyatejes vagy tápos) ennyi idősen ennyi kilónak KELL lennie. Gyerek és gyerek között óriási a különbség. Nekem anyatejes volt a bébim, a születési súlyához képest jó ütemben gyarapodott, de ha bárkivel összehasonlították volna.... Nem tudom, hogy mit mondtak volna, erőszakoljam a szájába a cicimet? Ismerek olyan babát, aki szintén kizárólag anyatejes és az alakja leginkább a gömbhöz hasonlít, majdnem fél évvel fiatalabb, mint az enyém, de másfélszer annyi kiló.

És ugyanez vonatkozik a tápszeres bébikre: ha egyszer ízlik neki a tápszer és sűrűbben kér, akkor ne adjon neki az anyuka? Nem hiszem.

Itt elsősorban nem tömésről van szó. Mint ahogyan te sem tudod megtömni erőszakkal a gyereket, úgy egy tápszeres babát se tud senki akaratán kívül etetni.

2009. júl. 9. 15:02
 5/23 anonim ***** válasza:
100%
Kifejezetten sértő, ne haragudj. Az én fiam az első 3 hónapban szinte semmit nem hízott, pedig anyatejes volt. Hozzá kellett etetnem, és azóta gyönyörűen hízik, mindig annyit, amennyit kell. A tápszeren rajta van, h mennyi kell a babának, sztem senki nem ad az előírtnál többet. Igény szerinti szoptatás után, igény szerinti tápi. És én már láttam sok elhízott anyatejes babát is! Általánosítani poedig teljesen felesleges.
2009. júl. 9. 15:05
 6/23 anonim ***** válasza:
100%

Nem hiszem, hogy bárki is szándékosan tömné a babáját!

Egy baba annyit eszik,amennyit akar! Van olyan napja a fiamnak, hogy nem akar enni, ilyenkor hiába próbálom beletömni a kaját, nem megy. Amúgy nagyon jó evő kisfiú, általában 200ml tápszert bevág egyhuzamra. (7 hós). DE mindezek ellenére, 7,5 kg és 74 cm. És nem hinném hogy kövér lenne. Sőt!

Szerintem ez a bizonyos verseny, amit említesz, nem a kajálásra vonatkozik, hanem inkább arra hogy kinek a babája mit csinál, és mit nem. (ül, mászik, stb)

2009. júl. 9. 15:05
 7/23 anonim ***** válasza:
83%
Ezt a kérdést kár volt feltenni, engem felháborít!!
2009. júl. 9. 15:15
 8/23 anonim ***** válasza:
100%

Bárcsak tömni tudnám! Kezdetektől rosszul evő fiam 3,5 hónaposan leválasztotta magát a ciciről, azóta tápszeres. Sajnos a tápszert is csak nyammogja, mint a kanalas ételeket, meg is látszik a gyarapodásán. Az utóbbi 2 hónap alatt 30 dkg-ot hízott összesen, most 7,5 hónapos és 7,5 kg.

Szerintem durva a kérdésben megfogalmazott általánosítás...

2009. júl. 9. 15:15
 9/23 anonim ***** válasza:
71%

szerintem is ez hülyeség ez a kérdés. Ha lefejnéd a tejed és cumisüvegből adnád látnád hogy teljesen más cumisüvegből adni. Ezzel most azt mondod hogy egy tápszeres gyerek nem lehet annyi kilo mint a tied mert az tápszeres. na ne ezt te se gondolod komolyan ugye

ezt a kérdést ott rontottad el h fel tetted

2009. júl. 9. 15:16
 10/23 anonim ***** válasza:
100%

Lehet, hogy nem "vitakérdésnek" szántad, de tutira az lesz belőle.

Szóval szerintem a többség nem tömi vagy nem szándékosan tömi.

Egyrészt a dobozon is az szerepel: "A megadott mennyiségek csak irányértékek és egyénileg eltérőek lehetnek. Ha az orvos másként nem rendeli, a csecsemő annyit és akkor ehet, amennyit és amikor szeretne." Azaz igény szerinti tápszerezés, ha a doktornéni/bácsi szerint nem túl kövér a baba. Namármost sok doktorbácsi/néni úgy áll a kérdéshez: inkább legyen jó étvágya egy babának, mint ne legyen. Örüljön a szülő, hogy eszik a baba. Hány anyuka szenved az ellenkezőjétől. Bár nekünk egy tündéri doktornénik van, mi is megkaptuk a fentieket. Mondanom sem kell, mi is tápszerrel pótlunk.

Másrészt nem egy olyan kérdéssel találkozni ezen az oldalon is, hogy "túletethető e egy tápszeres baba?". S mi anyukák megnyugtatjuk egymást, hogy nem, nem etethető túl. Dehogynem! Kezdő anyukaként én sem jöttem rá, hogy szegény kisfiam azért tömi a szájába a kezét, illetve üvölt, mert a büfi nem jött ki, s nem azért, mert éhes maradt a normál tápszeradag után. Igenis vannak kis zabagépek, akik még akkor is tudnak enni, ha hami közben már visszafelé folyik a tápszer.

Harmadrészt nem hiszem, hogy az, aki "az x hónapos kisbabátok hány kiló és centi" típusú kérdést felteszi, dicsekedni akar. Lehet, hogy csak én vagyok naiv, de szerintem ők csak aggódnak, hogy megfelelően fejlődik e a babájuk, nem hízik e sokat vagy éppen kevesebbet, mert sajnos sem a védőnőtől, sem a gyermekorvostól nem kapnak megfelelő útmutatást.

Negyedrészt az, ami a védőnőd szerint meg van adva, az egy átlag. Az átlagban pedig benne van az átlagtól akár 1, akár 2 kilóval is (akár lefelé, akár felfelé) eltérő baba is. Van ugyanis egy sáv az átlag mindkét oldalán, ami még bőven normális. Emellett a növekedés üteme függ a genetikailag örökölt jellemzőktől. S ne felejtkezzünk el a hosszról sem. A növekedés ugyanis többtényezős kérdés.

Bocsánat a kirohanásért, csak már nagyon unom az egymás örökös b...-át. A múlt héten vidéken nyaraltunk egy eldugott kis faluban, s érdekes, az ottani emberek közül senki nem jött a "jé, de nagy baba" hülyeséggel. Mindenki csak dicsérte a fiam, hogy de szép, okos, ügyes, nevetős, huncut kis tróger. Én pedig végre egy igazán boldog anyuka lehettem, akinek nem kellett elnézést kérnie egy vadidegentől, hogy a 6,5 hós, császárral született, félig tápszeres kisfia 8,8 kg és 73 centi.

2009. júl. 9. 15:16
1 2 3

Kapcsolódó kérdések:

Minden jog fenntartva © 2025, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu

A weboldalon megjelenő anyagok nem minősülnek szerkesztői tartalomnak, előzetes ellenőrzésen nem esnek át, az üzemeltető véleményét nem tükrözik.
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!