Kezdőoldal » Gyerekvállalás, nevelés » Babák » Mit csinál már 11 hónapos...

Mit csinál már 11 hónapos babátok és mekkora? Az enyém nincs lemaradva?

Figyelt kérdés

Kisfiú, 74 cm és 8,5 kg (50 cm és 3250 gramm volt születéskor). Ami a mozgást illeti: bútorokba kapaszkodva megy egy hónapja, egy kézzel kapaszkodva áll fel és ül le, egyik bútorról a másikra kapaszkodik. Kúszik és mászik is (csak pár hete mászik, előbb felállt).

Még nem mond szavakat, a következőket viszont sokat: bababa, mamama, papapa, dadada, jajajaja, gigigi, stb...

Sokat pakol (dobozból, fiókból, stb), utánozza az arckifejezésünket, kézmozdulatainkat (pl. két kézzel fogja a fejét, ha mi is), próbál tapsolni, könyvet nézeget, zenére mozog.

2009. júl. 7. 15:51
 1/9 anonim ***** válasza:
100%
Az en kisfiam is 11hos 9kg es 74cm.Felall,kapaszkodva jar,es vezetgetve.Kuszik,viszont nem maszik:(,remelem meg fog majd,de sztem elobb fog szaladni.Papa-t int,tapsol,megy neki is a apaa,mama,anya,baba...Es iszonyat anyas:) Nincs lemaradva a babad!
2009. júl. 7. 15:56
 2/9 A kérdező kommentje:
Köszönöm a gyors választ. Ami az enyémet illeti, már 3.5 hónapja kúszott, és mint írtam, már lépegetett is, és régóta négykézlábra állt, mi is aggódtunk, hogy kimarad a mászás. Aztán egyszer csak elindult:) Remélem, nálatok is így lesz!
2009. júl. 7. 15:58
 3/9 anonim ***** válasza:

Bár lányom hamarosan 1 éves már, Ő 76 cm, 9 kg.

Egyedül feláll, és megy pár métert, még kicsit bizonytalanul. Leguggol, lehajol a játékaiért. Ad puszit, int pápát, tapsol, fújja az orrát, utánozza a tüsszentést, köhögést. Oda adja kérésre ami a kezében van. Ismeri a fejét, pociját, lábát. Fel- lemászik az ágyról. Ismeri hogy nem szabad, mutatja a fejével is. Zenére táncol. Bepakolja a játékait egy vödörbe. Pohárból iszik. Ha énekelek neki ő is "énekel".

2009. júl. 7. 16:02
 4/9 A kérdező kommentje:
Utolsó válaszoló, köszönöm. Leírnád, hogy 11 hónaposan kb. mit csinált? Mennyi idő telt el, amíg az első kapaszkodós elindulásból önálló járás lett?
2009. júl. 7. 16:06
 5/9 anonim ***** válasza:

lányom 15-én lesz 11 hós. 9,3 kg és 73 cm.

7 hósan kúszott, 8 hósan mászott. 9 hósan felállt kapaszkodva. azóta oldalazva lépeget kapaszkodva.

2009. júl. 7. 16:33
 6/9 anonim ***** válasza:

Mit tud a baba? (babaszoba.hu)

11 hónaposan egyedül áll kapaszkodás nélkül. Kezet, ujjat fogva ügyesen lépeget. Néha elég, ha csak egy kézzel kapaszkodik. Álló helyzetből képes lehajolni anélkül, hogy lehuppanna, lecsücsülne. Öltöztetésnél segít, de lehet nagyon türelmetlen is. Már majdnem egyedül iszik, szereti a kanalat, de nem mindig sikerül eltalálni a száját, dühös lehet emiatt. Falatokat ügyesen szájába tesz, egyre többet rág.

Másokat utánoz, a tárgyakat dobozba rakja, kiveszi, egyszerű utasításokat megért. Szívesen elfoglalja magát az egymásba rakosgatással játszható játékokkal, vannak kedvenc tárgyai, játékai. A tiltást is megérti, bár elsősorban a hanghordozás alapján viselkedik másképp. A szobában is érdemes stabil, magas szárú cipőt ráadni, amikor mászkál.

Adott dologra adott hangot használ, de idő kell a kiválasztáshoz, melyik legyen az a hang. "Saját szavakat" alkot - az adott tárgyakra mutatva jó, ha tudjuk, mire használja - erősítsük meg, mert így alakul ki a helyes fogalom, az igazi szó (pl. tütü = autó). Még nem figyel sokáig, de egy-egy dologra rámutat. Érti a kint, bent, itt és ott szót.

Szereti a hangját hallatni, láthatólag elkezdi élvezni a zenét, énekelgetni kezd. Megkülönböztethetők nála olyan időszakok, amikor van kedve együttműködni, máskor határozottan ellenáll.

Ebben az időszakban megszaporodhatnak az éjszakai felébredések. Nem feltétlenül kell hozzá fölkelni, csak ha huzamosabb ideig sír. Meg tudja magát nyugtatni a kedvenc puha plüssállatkájával vagy kis rongydarabjával, és visszaalszik.

Ha még nem áll fel, inog, nem ül stabilan, egyenes derékkal, mindenképpen jelezzük ezt a gyermekorvosnak. Látás-, hallásvizsgálat indokolt, ha eddig még nem történt meg, és bizonytalan a beszédértése, az odafigyelés vagy a tárgy után nyúlás

2009. júl. 7. 16:35
 7/9 anonim ***** válasza:
2. vagyok: kb 1 hónapja engedte el először a kanapét és átkapaszkodott rám, ez kb 2 lépés volt. Utána egy két hétig ugy hogy ha állt megfogtam a kezét, szembe álltam vele, és hívtam magamhoz, közben elengedtem a kezét. Most már nem kell semmilyen trükk, simán elengedi a bútorokat, kezemet, és megy még seggre nem huppan. :) Persze ha valahova gyorsan akar menni, akkor térdre, majd négykézláb és úgy mászik. Tehát az első egyedüli lépésektől kb 1 hónap telt el, de még tényleg nem 100%ban biztos magában, ha van mibe kapaszkodni kihasználja.
2009. júl. 7. 16:58
 8/9 anonim ***** válasza:
Megint 2.: amiket leírtam abból a pohárból ivás, a testrészek felismerése nem ment még 11 hónaposan. Meg a többit nem mindig csinálta, mostmár szinte mindig.
2009. júl. 7. 17:00
 9/9 A kérdező kommentje:
köszönöm!
2009. júl. 7. 17:48

Kapcsolódó kérdések:

Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu

A weboldalon megjelenő anyagok nem minősülnek szerkesztői tartalomnak, előzetes ellenőrzésen nem esnek át, az üzemeltető véleményét nem tükrözik.
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!