Mikortol vannak el a babák maguktól?
Gyerekfüggő, öt-hat hós kornál előbb általában ez nem szokott előfordulni. Akkor már elnézeget egy-egy játékot, tud fogni, átteszi egyik kézből a másikba, esetleg ha mászik, akkor még az is leköti.
De vannak olyan gyerekek, akiknél ez sosem jön el, legalábbis babakorban nem. A nagyobbik lányom pl sosem volt el magában, játékok nem érdekelték, négy éves koráig. Addig meg csak a közösen végzett dolgok kötötték le, mese, vagy együtt játszás, közösen játszható dolgok, mondókák, dalok stb. Most öt éves, és most tart ott, hogy eljátszik magában, babázik, vagy valamilyen szerepjátékot játszik huzamosabb ideig.
Nagyon változó. A kisfiam 2 évesen kezdett el egyedül ellenni, a kislányom 2 hónapos, és gyakran egész délelőtt elnézeget a járókában, pedig nem "szoktattam" vagy ilyesmi. Persze tudom, lesznek még anyásabb időszakai.
Egyébként a hordozókendő nagyon jó dolog, a rugalmas változatot könnyű felkötni, és sokféle házimunkát el lehet végezni úgy, hogy a baba közben érzi a közelségedet.
azért ez szoktatás kérdése is. én 1,5 hós korától szopi, büfi után hagyom egy picit magában, hadd fedezze fel a világot. (a gyerekorvosunk tanácsolta, hogy ne szoktassam hozzá, hogy mindig én kötöm le a figyelmét). így eleinte csak 5 percet nézelődött, aztán kb.4 hónaposan már fél órát is. ilyenkor mellette vasaltam, teregettem, krumplit hámoztam, beszéltem hozzá, énekeltem neki.
most, hogy megszületett a ksitesója, a nagy lassan 2 éves. nagyon örülök, hogy önállóan is elvan egy darabig. amíg szoptatom a kicsit,a nagy szépen leül rajzolgatni, vagy mesekönyvet lapozgatni.
persze, nem mindig, de azért gyakran előfordul.
A "szoktatást" én úgy értettem, hogy nem hagytam sírni azért, hogy megszokja. Hanem én is letettem, ha más dolgom volt, és csodálkozva vettem észre, hogy elvan vidáman. :)
Egyébként szerintem a legtöbb babának időszakai vannak, sok olyan van, aki pár hónaposan elfoglalja magát egyedül, olyan 8 hónapos kora után pedig újra anyásabb lesz. Ez olyan, mint az alvási szokások szerintem, az is hullámzó.
Igen még valóban kicsi, de fokozatosan szerintem hozzá lehet szokatni ahhoz hogy egy rövid ideig ellegyen egyedül, igenis szükségük van arra is hogy egyedül le tudják magukat kötni.
Hogy érted azt hogy nem tudod lerakni? Állandóan kézben akar lenni? Vagy akkor nincs el egyedül ha mondjuk eljössz mellőle? Van esetleg zenélő-forgótok? Nálunk nagyon bevált, volt belőle 3 is, imádta nézegetni manókám egészen 5hónapos koráig sokszor tudtam elvégezni a házimunkát amíg ő nézegette. Mostmár a DuckTV segít :)
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2025, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!