Kezdőoldal » Gyerekvállalás, nevelés » Babák » Miért éreztetik sokan azt,...

Miért éreztetik sokan azt, hogy rossz anya az aki nem szoptatja a gyerekét legalább 6 hós koráig?

Figyelt kérdés
Nem csak itt és más fórumokon van ez így, de az utcán, családban, bárhol. Folyton azt kérdezgetik, hogy elég a tejed, mennyit szopik stb. Hála Istennek nekem még elég a tejem, de nem érezném magam rossznak ha már nem lenne az, vagy egyátalán nem lett volna. Sokan vannak akik mindent megtesznek a tejcsiért, de hiába és ráadásul még lenézik őket. Itt is kíirnak olyan kérdést, hogy mit adjanak még a tejci mellé és az a válasz, hogy szedjél inkább ezt avgy igyál azt, meg fejjél, mintha szerencsétlen nem tenné. Komolyan nagyon bosszant és ezt úgy írom, hogy engem nem érint, bár engem sem tudott szoptatni az édesanyám, mégsem érzem kevesebbnek magam, pedig az már több mint 25 éve volt. Mi erről a véleményetek?
2009. júl. 1. 00:57
 1/10 anonim ***** válasza:
16%
Az, hogy tényleg tegyen meg minden anya mindent azért, hogy legyen elég teje. Ha viszont nincs, akkor szerezzen más nőtől - de ennél többet ne foglalkozzon a dologgal. Ha nem tehet róla, minek gyötörné még magát?
2009. júl. 1. 02:02
 2/10 anonim ***** válasza:
100%
Szia! Mert nincsenek tisztában vele,hogy ez csak egy "táplálási" mód. Nem az első 5-6-8 hónapban derül ki,hogy valaki jó anya -e vagy sem, ezt majd az Élet fogja később megmutatni.Nekem is van tejem, de a nagylányomnál nem volt .Éééééés?Semmi hátránya nem származott belőle, egészséges, okos,kiegyensúlyozott nagylány(8 éves).
2009. júl. 1. 05:41
 3/10 anonim ***** válasza:
100%

Ez közfelfogás kérdése.Egy csomó más társadalmo "norma" is létezik még a szoptatáson kívül, amit úgymond elvárnak az emberek, vagy megkíván a közízlés, de senki nem mondta hogy csak a z a helyes megoldás.

Én speciel pont ebben a cipőben járok.Csak minden 2. etetésre van elég tejem.Az összes tejszaporító bogyót/kapszulát stb kipróbáltam, fejtem éjt nappallá téve, növekedett a tej mennisége, de a jelenleginél többet nem tudok elérni már.Így tápszert is kap a babám.

Egyik előző válaszolónak üzenem, hhogy más anyától soha nem fogadnék el tejet, mert nem tudhatom mit evett/ivott, nem rizikóznék azzal, hogy a babám rosz minőségű anyatejet kapjon, főleg, hogy nekünk azért valamennyi van.

A megítélésem?Nekem is mindenki ezt a "van elég tejed" kérdést teszi fel először, és bizony elmondom hogy nincsen.Erre rögtön látom a megvetést, van akin nem csak létszik, hanem hangot is ad neki. Bár tény, hogy ha ismertetem azokat a dolgokat, amelyeket mind kipróbáltam a tejszaporításra (méregdrága kapszulák, éjszakai fejések ájulásközeli álmosságban...), akkor sokan elszégyellik magukat, hogy nem "ó hát nem baj ha kap tápszert is a baba...".

Üdv

Egy 7 hetes baba anyukája

2009. júl. 1. 07:13
 4/10 anonim ***** válasza:
100%

8 htese a babám. Ha bele gebedek sem bírok neki több tejet adni, mint a számára szükséges adag felét vagy háromnegyedét. Így kap tászert is. Én is szedtem mindent, ittam mindent, pihentem, igyekeztem és akartam! De csak ennyi... nem baj. Akkor is imádom a kisbabám és akkor sem hagyom, hogy bárki is lenézzen amiatt, hogy nem kizárólag szoptatom. A szomszéd csak krititált egy időben: "Jaaaaaj, cumisüveget kíp? Jaaaaaj, szegény baba...nincs elég tejed?" Azóta megszült . Nincs teje és nem is erőlteti, hogy legyen. Most befogta a száját.

Szóval engem ne nézzen le senki! Ha le is néz? Engem aztán nem érdekel! :):)

2009. júl. 1. 07:31
 5/10 anonim ***** válasza:
100%
Szerintem aki ilyet mond, abban fel sem merül, hogy ezer oka lehet annak, ha egy baba tápszeres. Nekünk szerencsénk és balszerencsénk is volt a sok tejci. Nagyon jól tudtam szoptatni, elképesztő mennyiségű és minőségű tejem volt. De ez volt a balszerencse is, mert nem tudott rendesen ürülni, valaki megfertőzött skarláttal (az máig nem derült ki, hogy ki), lett egy tályog és műteni kellett a szülés után 3 héttel. És még így is szoptattam tovább két hétig, de a seb nem akart gyógyulni emiatt, ezért az 5. héten azt mondtam, hogy elég volt. És megdöbbentő volt számomra, hogy a kezelőorvosaim is olyan lenézően kezeltek emiatt. Pedig ők tudták, hogy van egy nyílt sebem, amivel minden nap kórházba jártam. Nekem nagyon rossz volt, hogy még az orvosaim sem látták be, hogy ez így nem mehet tovább. Aztán két hét gyógyszeres kezelés után elapadt a tejem és aztán nagy nehezen beforrt a sebem is. Azóta kislányom csak tápszert kap, fel sem merült, hogy idegen anyatejet kapjon. Most 5 hónapos és elképesztően vidám, kiegyensúlyozott baba. Most már én is azt gondolom, hogy nem kell mindenáron szoptatni és aki mást gondol, azt nem tartom érdemesnek arra, hogy foglalkozzak a véleményével. Nem ettől lesz valaki jó vagy rossz anya.
2009. júl. 1. 07:46
 6/10 anonim ***** válasza:
100%

Szerintem mindenkinek joga hogy eldöntse mivel táplálja a babáját.Van aki szoptat ezer évig,van aki csak a "kötelező" időpontig,van aki 1hétig,van aki semeddig.

Néha önzésből nem szoptatnak,néha azért mert valami egészségügyi probléma lép fel,vagy csak egyszerűen nincs tej.Mindenki anya, akár szoptat,akár tápszert ad és a legjobbnak azt gondolja amit Ő csinál.Mások nem azon a tényálláson vannak,és általában ebből jönnek a kioktatós válaszok,lenéző hozzászólások,viták.Ráadásul sok olyan tejtermelés fokozó szert ajánlgatnak amiről azt sem tudják hogyan kell szedni,és össze vissza alkalmazzák.Végül ezért nem lesz/marad tejük.Én szoptatok 4hónapja,de amikor kevesebb a tejem,igenis adok almát,barackot stb... Valaki ezt elítéli. Rokonságban felnőlt két baba tápszeren és szépek egészségesek. Sajnos egyesek nem gondolnak bele mások problémáiba,és írnak ész nélkül,bántóan,oktatóan. De még Ők is kerülhetnek az életben hasonló helyzetben,akkor nekik is jól esne pár kedves szó,és segítség!!!

2009. júl. 1. 08:31
 7/10 anonim ***** válasza:
100%

Az én babám 3 hónapos, most kezd el fogyni a tejem, nem csinálok bele lelkiismereti kérdést, hanem el fogom kezdeni a hozzátáplálást, én így már nem szeretnék tápszert adni neki.

A szoptatással kapcsolatban nekem az a véleményem, hogy vannak nők, akiknek ez úgy megy, mint a karikacsapás, és eszükbe sem jut, hogy ezért mások mennyit szenvednek. És az egyszeri buta ember hogyha valamit nagyon jól tud, anélkül, hogy semmit nem kell tennie érte, azt gondolja, hogy ez másnak is így megy. Ami még vicc, hogy úton útfélen hangoztatja, hogy az ő gyereke anyatejes, sőt még a nagyobbnak is jut, és veri a nyálát erre, persze mindezt úgy, hogy orrán-száján folyik az anyatej, és semmit nem tesz érte. A tápszeres gyereket anyjukkal együtt pedig lenézi. Miért? A válasz egyszerű: Mert sötét, mint az éjszaka.

2009. júl. 1. 08:32
 8/10 anonim ***** válasza:
21%

Köszönöm, hogy 20%-ra leszavaztatok.

Itt mindenki nagy hangon írja, hogy az anyának joga van erre is, meg arra is - és azt is, hogy az aztán teljesen mindegy, hogy a gyerek mit kap.

Az elsőben még csak-csak igazuk van - de a második nagyon nem mindegy!

Még, ha létezne is tökéletes tápszer (nem létezik) - de az anyatejben mindig annyi és olyan ellenanyag van, amire a babának éppen szüksége van. Ezért a legjobb, ha a saját anyja tejét kapja.

De ha ez nem megy, akkor egy másik nő tejét. Azt vizsgálják is, hogy ne legyen belőle gond.

Tehéntejet egész pici gyerek nem is kaphat. Márpedig a tápszerek alapja leginkább ez...

2009. júl. 1. 21:53
 9/10 anonim ***** válasza:
100%
Ne foglalkozz azokkal akik leszavaztak. Biztos nem olvasták el rendesen a kérdést!
2009. júl. 2. 06:59
 10/10 anonim ***** válasza:

A szoptatáshoz "mindenki" ért, tudod.... a fenét. Én hónapokig küzködtem, igazán akartam szoptatni, de nem volt tejem. 45 perc fejés után is csak 10 ml! tejet tudtam lefejni. Ez van. Anyám se tudott szoptatni, ez van. Hidd el, mindent,de mindent kipróbáltam. (A teák szart se érnek, és még az ízük se jó, ezt csak úgy mellékesen megjegyzem.)

MÉg mindig rossz,hogy nem sikerült, de attól még jó anya vagyok, ahogy a többi hozzám hasonló anyuka.

2010. júl. 28. 12:19

Kapcsolódó kérdések:

Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu

A weboldalon megjelenő anyagok nem minősülnek szerkesztői tartalomnak, előzetes ellenőrzésen nem esnek át, az üzemeltető véleményét nem tükrözik.
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!