Kezdőoldal » Gyerekvállalás, nevelés » Babák » Mennyi tgyás-t, gyedet fogok...

Mennyi tgyás-t, gyedet fogok kapni?

Figyelt kérdés
A kislányom 1 éves kora után visszamentem dolgozni tavaly augusztusban. A második babám most novemberben fog megszületni. Mi lesz az ellátások alapja? Az nem számít, hogy a szülést megelőző évben (2011-ben) nem 180 bérezett napom, csak kevesebb + gyeden voltam? A jogviszonyom folyamatos volt, ugyanazon a munkahelyen vagyok. Egyébként magasabb a bérem, mint a minimálbér kétszerese. Akkor ezután kapom majd a gyást és a max. gyed-re leszek jogosult?

2012. máj. 22. 11:02
 1/4 anonim ***** válasza:

Ha nem lesz 180 bérezett napod 20110-ben, akkor a szülés időpontjától visszafelé számolnak 180 bérezett napot.

Tehát ha mondjuk július 1-től táppénzen vagy, és november 1-én szülsz, akkor november 1-től számolnak vissza, maximum 2011. január 1-ig:

(június 1-november 1 közötti táppénz nem bérezett nap, így mennek tovább)

2012-január 1 május 31: 152 bérezett nap

plusz decemberből még 28 nap.

Az ez idő alatt elért jövedelmed lesz a tgyás alapja.

Ha nem dolgozol tovább idén, akkor a gyed alapja is ez lesz a kedvezményszabály értelmében.

Ha dolgozol idén június végéig, akkor 2012-ben már meglesz a 180 bérezett napod, akkor decemberre már nem számolnak át, és mivel a gyed alapja 2012, így azt az idei jövedelmed alapján állapítják meg.

Mivel novemberre várod a babát, nem hiszem, hogy már januárban táppénzen lettél volna (ez azért fontos, mert ha januárban már táppénzen lettél volna, akkor másként számítják az ellátásokat)

2012. máj. 22. 12:00
 2/4 anonim ***** válasza:
Jaj, bocsi, az első esetben június 1-t akartam írni (mert így nem lesz még idén 180 bérezett nap) nem júliust - az alapján is számoltam a későbbiekben, ne haragudj.:D
2012. máj. 22. 12:01
 3/4 A kérdező kommentje:

Augusztusig v. szeptemberig dolgozni akarok. Nincs szerencsére semmi gond.

Akkor jól értem az idei 180 napból (kvázi az első félév) jövedelme alapján kapom a tgyást (bérem 70%-a) és utána majd a max. gyedet. Így akkor a lehető legjobban járok, ugye?

2012. máj. 22. 12:28
 4/4 A kérdező kommentje:
Ja és nagyon köszönöm, hogy segítesz!
2012. máj. 22. 12:28

Kapcsolódó kérdések:

Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu

A weboldalon megjelenő anyagok nem minősülnek szerkesztői tartalomnak, előzetes ellenőrzésen nem esnek át, az üzemeltető véleményét nem tükrözik.
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!