Mit kellene tegyek? Nagyon elvagyok keseredve?!
Friss regisztráló vagyok, ez az első válaszom :)
Én annyit szeretnék ehhez hozzáfűzni, hogy ne hagyd, hogy a nagyobbik hisztije a kisebbik "rovására" menjen. Saját tapasztalatból beszélek. Mármint nekem még nincs gyerkőcöm, de van egy nővérem, és ugyanez (talán még rosszabb) volt a helyzet, amikor kicsik voltunk.
A nővérem mindig is nagyon akaratos volt, de amikor megszülettem (2 év van köztünk), teljesen kifordult magából. Két éves kis lénye minden sejtjével utált engem, és mindent megpróbált, hogy elvonja tőlem a figyelmet, szeretetet stb.
Gondolom, alapvetően ez normális dolog, ahogy fentebb is írták (testvérféltékenység), de ha hagyod elharapózni (ahogy például a szüleim is tették), megeshet, hogy később sem fog elmúlni, vagy még rosszabb lesz (mint nálunk; az én tesóm kb 15 éven át minden elképzelhető módon próbálta megkeseríteni az életemet - legtöbbször sikerrel -, és a szüleink nem léptek fel erélyesen vele szemben, mondván: ilyen a természete, nem lehet vele mit csinálni, ha megpróbáljuk beszabályozni, elszökik otthonról stb, ezt nem szabad reszkírozni).
A lényeg, ez odáig fajult, hogy nekem tavaly, 25 évesen pszichológushoz kellett fordulnom, hogy valahogy ezt fel tudjam dolgozni (évek óta nagyon goromba voltam a szüleimmel, ami valószínűleg abból fakad, hogy haragudtam rájuk, amiért nem léptek közbe, és hagyták, hogy a tesóm terrorizáljon, megalázzon, zsaroljon stb éveken át).
Szóval, egy szó, mint száz: akármi is történik a nagyobbikkal, ne hanyagold el a kisebbiket, mert olyasmi fordulhat elő, mint velünk volt anno :(
Utolsó, 12-es hozzászólás nagyon hasznos! (én a 11-es vagyok)
Az ilyen szuperdadás műsorokban is azokat tanácsolják, amit itt leírt a kolleg(in)a:
- elszeparálni a rossz gyereket. Jelölj egy bünti sarkot, vagy bünti széket, bünti szőnyeget... azon kell ülnie/állnia, annyi percig, ahány éves. Ha nem bírja és leszáll a székről, ültesd vissza addig, amíg ki nem bírja. Utána bocsánatot kell kérnie. Közben nyugodtan kell viselkedni, lemenni a szintjére, a szemébe nézni, elmagyarázni, miért kapja a büntit. Az is fontos, hogy mély, komoly hangnemet tarts, de ne kiabálj.
- És az is nagyon jó ötlet, hogy vond be pl a vásárlásba, ez a "jegyezzen meg pár dolgot" cucc. Hozza oda neked, segítsen megkeresni... Biztos élvezné, ha hasznosnak érezné magát anya szemében.
De a lényeg, hogy tényleg le kell törnöd a szarvát, el kell érned valahogy (a bünti székkel pl), hogy kontrollálni tudd a viselkedését, és megszüntethesd a hisztit. Akkor nem fogtok úgy járni, mint én a családommal meg a pszichológussal :)
Sok sikert!
jaj nagyon koszonom a valaszokat, borzaszto amin keresztul megyunk vele, annyi feszultseg van most korulottunk es kimerem mondani a fiam miatt hogy az apjaval teljesen elvagyunk tavolodva egymastol...
mert ugye ot is borzalmasan idegesiti az allando hisztije meg mindenkit a kornyezetebe, kikeszit :( megprobalom hogy mikor rajon a hiszti bezarom a szobajaba es addig nem engedem ki mig le nem nyugszik, biztos orjongeni fog de kozbe beszelek vele ajton keresztul bar meg nagy reszben babanyelvet hasznalja de mindent az egvilagon ert amugy
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!