Tényleg olyan veszélyesek a szójaalapú tápszerek?
Gyakran előfordul keresztallergia tej-szójára, természetesen a szójára később jön ki. A másik, amiért vannak ellenzői, hogy befolyásolhatja a hormonháztartást.
Én fiam is tejallergiás, mivel 1 éves elmúlt, a doki azt mondta, próbáljam meg a szójatejet, és ha azzal nincs gondja, kapja azt. Én kértem, hogy írja fel a Peptit (tejalapú, de tejallergiásoknak való), mert attól nincs baja, és nem szeretnék nagy mennyiségű szóját adni neki. Amúgy joghurtból szójásat kap.
3-as vagyok. Bízz a dokidban, ha nem bízol, válts orvost, bizalom nélkül nehezen fogtok kijönni. Nem vagyok orvos, sem szakértő, egy biológus ismerősöm mondta, aki otthon van a témában, és mivel nekem adott a doki választási lehetőséget, én így döntöttem. De ha valaki nagyon allergiás a tejre, nem is kaphat semmilyen tej alapot.
Az egyébként egyelőre nem bizonyított, hogy bármilyen hatása lenne a nagy mennyiségű szójabevitelnek.
(Napi 200 grammot kb. a fiam is megeszik joghurt formájában, de tápszerből napi 500 ml-t még iszik, így együtt én már soknak találnám, de hangsúlyozom, ez az én véleményem.)
Azért írják sok helyen hogy nem jó, mert a szója fitoösztrogént (növényi női hormon) tartalmaz.
Itt a fórumon is volt már ebből több parázs vita, én biztosan nem adnám huzamosabb ideig/rendszeresen a fiamnak.
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2025, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!