Dévényesek! Szellemileg volt lemaradásotok?
4 hónapos kora óta kezelik laza izomzat miatt, most 11 hónapos a lányom.
A mozgása elmarad: 10 hónaposan kúszott és ült, még nem mászik, kapaszkodva feláll, de elég ingatag.
Szellemileg sosem volt elmaradása. Már mond néhány szót, képet megmutat a könyvben, legót két db-ot összerak, stb., szóval szerintem teljesen normál a szellemi fejlődése, mindig is az volt.
Ez az alapproblémától i függ. Nálunk nem volt születéskor gond, időre is született, csak a méhen belül tartásprobléma.
1. vagyok.
4 hónapos korában vettük észre, hogy egyáltalán nem használja az egyik karját, lógatta. Így hason sem tudott feküdni, csak kinyúlva.
Értelmileg azt vettem észre, hogy eszik-alszik, semmit, de semmit nem csinál, az a "tipikus jó baba"
3 hónapig járt a Dévényes és kinyílt a lányom számára a világ. Minden érdekelni kezdte, mozgása csodálatos, 6 hósan egyedül felült mászásból, 10, hós koráig mászott, majd felállt, 10,5hós korától önállóan jár.
Dévényes is mondta, hogy a tornáztatásával az agyát is stimulálják, hisz ez a lényege a tornának.
Most 14 hós és sokkal szebben megy és önállóbb, mint a környékbeli 1,5 éves gyerek. Egyedül fel-le mászik, egyedül mászik fel a csúszdára és jön le. Érti amit kérünk tőle, fejét rázza, ha nem és mondja is.
Szóval nála volt értelmi lemaradás, Dévényes is mondta.
Nálunk nem volt, de ő is a tipikusan jó baba kategória volt, feszesek voltak az izmai.
8 hónaposan került a Dévényeshez, 2 alkalom után megfordult, újabb két alkalom után kúszni kezdett.
Ahogy megtanulta a mászást, állást, járást, és egyre ügyesebb lett, úgy lett kis visszahúzódó babából egy égetnivaló rosszcsont kisgyerek :)))
Elötte minden mindegy volt neki, szinte sosem sírt, mindig nagyon komoly baba volt, ahogy kinyílt a világ, egyre kíváncsibb lett, és egyre próbálgatta magát.
Most majdnem négy éves nagyfiú, ügyes, cserfes csibész, már a trambulint is megpróbálta, felmászik csúszdán, mászókán, de egy kicsit még mindig látom rajta, h néha tétovázik, kicsit esetlen még.De ezt csak én látom, az óvodában kérdeztem, ott azt mondták, h nagyon nyugodt, kiegyensúlyozott kissrác, aki kicsit óvatosabb a többinél.
Az agyi éréshez fontosak a mozgások, fontosak a tapasztalat gyűjtések, és ennek a iánya kicsit meglátszott rajta, de a gyerekek hihetetlenül gyorsan behozzák az apróbb lemaradásokat.
A beszédfejlődése rendben zajlott, az eszével nincs baj, gyorsan átlát összefüggéseket, jól téjékozódik térben, sokszor kisegített már, h hova is parkoltam az autóval:)))
Aki kívülről látja nem veszi észre, h mekkora hátránnyal indult.
1. és 4. vagyok.
Hát igen, a szülő számára ez szubjektív, hisz tág határok között mozog a normális kategória.
Egy semmit nem csináló babát lehet hívni, tünemény jó babának, lehet lustinak, de lehet bambának is, aki gyanús.
Szóval ezt a szakember dönti el, hogy mégis van -e vagy volt -e gond.
De én elképesztő fejlődést láttam a lányomnál a Dévény torna elkezdését követően azonnal.
Az, hogy mi lett volna, ha nincs Dévény torna, szerencsére nem kell megtudnom:)
Köszi!
Az én babám is feszes!
Még csak 4,5 hónapos lesz. Értelemben eddig nem látok lemaradást. Közepes baba! Nem sír túl sokat, de nincs is állandóan csöndben.
Kacag, nevet, kapálózik!
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!