Kezdőoldal » Gyerekvállalás, nevelés » Babák » Mikor kezdtétek a hozzátáplálást?

Mikor kezdtétek a hozzátáplálást?

Figyelt kérdés
Hogyan, mivel? Hozzátáplálással kapcsolatban kaptatok olyan tanácsot amit megfogadtatok, de nem kellett volna mert rosszat tett?
2012. ápr. 12. 15:57
1 2 3
 11/25 xStefix ***** válasza:
82%

Igen, részben én is rálátok a hozzátáplálás körüli vitákra, bár nem tudok mindent. De nagyon komoly ellentétek vannak a különböző szakemberek között, ez tény. Én se tudom azt mondani, hogy ez vagy az a biztos, de nekem mondjuk az LLL és az SZME álláspontja az ésszerűbb és szimpatikusabb.

Mondjuk én ilyenkor csak egyetlen dolgot szoktam megnézni, bár talán kicsit paranoid vagyok ilyen szempontból: hogy az adott kutatást ki finanszírozta. Mert nagyon sokszor valamilyen tápszer- vagy bébiétel cég van a háttérben; és ők nyilván nem olyan eredményt várnak, minthogy az anyatej 6 hónapig ajánlott.

Az ESPHGAN-os glutén témára pedig itt egy érdekes olvasnivaló, kiemelve a szoptatás szempontjából fontos megállapításokat - amik valamiért nagyon kimaradtak a hivatalos eüs. javaslatból, itthon is:

[link]

De nem akarom elvinni a témát.

2012. ápr. 17. 19:17
 12/25 anonim ***** válasza:
70%

Remélem a lepontozás a legnagyobb öröme annak, aki lepontozott.

Cserébe én is lepontoztam mindenkit, kipróbáltam, milyen érzés, de nagyon szar, mert mindenki azt írta le, amit tett, ahogy csinálta.

Mi van, ha én 3,5 hónaposan kezdtem? Ettől a gyerekem nem lesz se jobb, se rosszabb, követni, meg az követi, aki ugyanígy gondolja.

2012. ápr. 18. 06:55
 13/25 anonim ***** válasza:
85%

Kedves Utolsó, én meg azt mondom, nekünk ez legyen a legnagyobb bajunk az életben, hogy lepontoztak minket :-))

Kakild le Te is!

(Nem tudom hányadik voltam, de aki 3 hónaposan kezdte a HT-t ...)

2012. ápr. 18. 11:07
 14/25 xStefix ***** válasza:
80%

Én se tudom, ki pontozgat ilyen hősiesen, de én nyertem a 0 %-kal. Pedig akár hisztitek, akár nem, igazat írtam. :)

(Más kérdés, hogy ettől függetlenül persze mindenki úgy tesz, ahogy helyesnek látja.)

2012. ápr. 19. 09:46
 15/25 anonim ***** válasza:
100%
4 hósan kezdtem,1 éves korára állt le a szopiról. hozzáteszem a babának is ez az érdeke.
2012. jún. 8. 15:03
 16/25 anonim ***** válasza:
100%

Nem olvastam el az előzőeket, csak felületesen, és láttam, megy a lepontozás.

Én kb. 4 hónaposan kezdtem el kóstoltatni reszelt almával, őszibarackkal. Nem volt még érett rá, szünetet tartottam. Mivel a tejem mennyiségével voltak gondok, így azért a kanalazás megszerettetése miatt is időnként evett tejpépet.

5 hónaposan kezdtem el igazából, akkor már teljesen meg tudott mindent emészteni.

Nem írom le, hogy mivel és hogyan, mindent úgy csináltam, ahogyan az elő van írva. :-)

Most 9 hónapos, mindent eszik, amit az ő korában már lehet, bár fog híján még turmixolva. Anyatejet sajnos egy hónapja nem kap már, reggel-este tápszerezünk.

Viszont: lehet, hogy nem vártam ki a 6 hónapot, és nem tudom, összefügg-e vele, de a kislányom mindent olyan jóízűen fogad! Semmit sem tudok mondani, amit ne enne meg. Talán a cékla, de azt is eszi, csak nem annyit.

Off: kicsit nevetséges nekem, amikor olvasom, hogy az 5,5 hónapos hozzátáplálást megbánta az anyuka, miért is nem várta ki a 6 hónapot. Miért??? Van utólag jelentősége annak az 1-2 hétnek? Vagy csak azért, hogy el tudd mondani, 6 hónapig kizárólag anyatejes volt a baba??

2012. jún. 8. 15:16
 17/25 xStefix ***** válasza:
65%

Igen, lehet jelentősége annak az 1-2 hétnek is. Leginkább akkor, amikor az első próbálkozásoknál még minden érintetlenül jön ki a babából - pár héttel később viszont már részben emésztve. (Lásd feljebb is egy példán.) És esetleg hasi panaszokat sem okoz már (annyira).

A kezdő életkorral az a gond, hogy senki sem lát bele az adott babába, így nem lehet tudni, hogy pontosan mikor lesz megfelelően érett arra, hogy szilárdat is egyen. A látható tünetek, mint emésztetlen étel, hasfájás vagy allergiás reakciók, is csak a "szerencsésebb" esetekre vonatkoznak, mert ezekből rögtön sejteni lehet, hogy valami nem jó. De nem mindig vannak ilyen látványos tünetek; viszont az sem biztos, hogy belül a pocakban is minden rendben van...

Az emésztőrendszer leterhelése, még akkor is, ha nincsenek gondra utaló jelek, az immunrendszer fejlődését is visszavetheti, mert a kettő nagyrészt egy és ugyanaz. Ezért intenek óvatosságra a szakemberek, hogy csökkenjen a kockázat.

2012. jún. 12. 16:08
 18/25 anonim ***** válasza:

Hát, nem tudom ...

Én írtam korábban, hogy 3 hónaposan kezdtem a fiamat hozzátáplálni, aktív, bőséges szoptatás mellett.

A kisfiam most 14 hónapos, nagyjából mindent eszik már, kivéve apró magvasak, mogyoró, pacalpörkölt, szóval a normalitás határain belül maradtunk. Viszont a mai napig is 6-8x szopik még mindig.

ÉS: Soha, semmilyen beteg nem volt még (KOPP-KOPP), pedig hordom emberek közé, a játszótéren lenyalogatja a hinta láncát, eszi a homokot, az Apja orvos, így olyan kórokozókat is kap a kórházból, amikkel a legtöbb csecsemő nem is találkozik.

Ezzel nem okoskodni, pláne nem veszekedni akarok, csak a tapasztalatomat írom le. Nálunk nem úgy tűnik, hogy a korai HT gyengítette volna a gyerek immunrendszerét. A bőre gyönyörű, az emésztése jó, boldog, kiegyensúlyozott, imád enni, mindent :-)

6. voltam.

2012. jún. 12. 22:45
 19/25 xStefix ***** válasza:

Nézd, ezek mind egyéni történetek... Most írhatnám azt "kontra", hogy mi meg kivártuk a lányommal 6 hónapot, sőt, és utána még több, mint 3 éves koráig szopott - és a mai napig kb. 3x volt beteg. Akkor most kinek van igaza? ;)

Én mondjuk nem szeretek ebben a témában egyéni élményekkel példálózni, mert mindkét oldalnak igaza lehet a maga nevében. De a nagy ÁTLAG, ami alapján az ajánlás is született, még mindig afelé mutat, hogy a korai hozzátáplálás nem előnyös a babának. A "nagykönyvtől" persze mindig lesz eltérés, de én inkább kockázatkerülő típus vagyok, úgyhogy nem hagyom figyelmen kívül, amit szakmailag megalapozottnak tartok.

2012. jún. 13. 18:21
 20/25 anonim ***** válasza:

Tényleg nem vitatkozni szeretnék, de pont a nagy átlag mutatja azt, hogy több hátránya van a későn kezdett HT-nek, mint előnye, lásd pl.bemásolt cikk.

Ettől függetlenül persze mindenkinek saját döntése, de én azt tapasztalom, hogy a gyerekorvosok többsége is egyre inkább "visszatáncol", amikor a HT megkezdését javasolja, még azok is, akik pár éve még a féléves korig tartó kizárólagos szoptatást javasolták.

2012. jún. 14. 16:25
1 2 3

Kapcsolódó kérdések:

Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu

A weboldalon megjelenő anyagok nem minősülnek szerkesztői tartalomnak, előzetes ellenőrzésen nem esnek át, az üzemeltető véleményét nem tükrözik.
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!