Foglalkoztat már valakit, hogy milyen lesz újra visszatérni a munkájába? Nekem lassan időszerű lesz. De nem sok kedvem van hozzá.
Jaj, ne is mondd! Olyan jó itthon lenni. :)
Előtte sem voltam a munka hőse, mindig úgy álltam hozzá, hogy más is hozzáférjen. És már előre félek, milyen lesz majd visszamenni. Szeretek itthon lenni, olyan kényelmes. Meg ebéd után a kicsikém alszik, én pihenek, netezek, olvasok.
Biztos nagyon meg fogom szenvedni a munkába állást. De a muszáj nagy úr, nincs mit tenni. :)
Nekem a munkához még lenne kedvem, és vissza is várnak a főnökeim.
Viszont 10 kollégám közül hatan elmentek az elmúlt két évben, így jóformán nem fog engem senki sem ismerni, majdnem mindenki új lesz nekem, ennek pedig nem örülök. Nagyon szerettem a régi társaságot.
Másik pedig, hogy mindenképpen 8 órába szeretnék visszamenni, mert akkor jó a fizetésem és eleve olyan pozícióban voltam olyan feladatkörrel, ami nem igazán engedi meg a kevesebb munkaidőt. De akkor meg sajnos reggel 7-kor le kell adnom a lányom és csak olyan 5 körül érek majd oda érte. Ez meg túl sok idő.
Szóval igen, foglalkoztat már a kérdés, nekem október körül lesz aktuális a visszatérés, akkor lesz 2 éves a lányom, és nem akarok gyesre menni. De majd meglátjuk mit mondanak a főnökeim, és hogy lesz-e bölcsi, ahová felveszik a lányomat...már szervezés alatt áll minden, beírattuk már tavaly a lányomat, közben ezerrel nézegetem a magánbölcsiket is, mint alternatívát.
S miután rájövök, hogy elég nehéz lesz elhelyezni a lányomat és keveset fogom őt látni, azután már nekem sincs sok kedvem dolgozni. De hát ez az élet rendje, előbb-utóbb vissza kell zökkenni a munka remek világába.
Jajj ne is mond..nekem pont nagyon is aktuális eme kérdés!Köszönöm,hogy kiírtad mert már azthittem egyedül vagyok ezzel a "problémával".
Kisfiam májusban tölti a 2 évet,már most szabin vagyok,április 23.-án kezdjük a beszokatást a bölcsibe de már május 3.-án mennem kell továbbképzésre Pestre több napra nem is jöhetek haza!
Nemtudom milyen lesz az elválás a "szétszakadás".
Gyakorlatilag az elmúlt 2 évben nem töltöttünk külön egy teljes napot sem!Viszont sokat jártunk közösségbe(babafoglalkozás,babaúszás,játszóház,babás imerősökkel összejárárs stb)tehát megszokta a fiam a társaságot azzal sztem nem lesz baj,inkább sztem én fogok bőgni a bölcsi kapujában!
Akárki akármit is mond itt lezárul egy életszakasz!Akarva -akaratlanul "leválasztódik" a gyerkőc rólad és nekem ez fáj!!
A munka...háát én szeretem a szakmám a munkám ráadásul viszonylag jó munkahelyem van jó kollégákkal jó főnökökkel de én imádtam itthon lenni a fiammal.
Nem azért nem vágyok vissza dolgozni mert büdös lett a munka hanem mert sztem egy nő életében ez a legszebb szakasz és ezek visszahozhatatlan évek mostmeg vissza a dolgos hétköznapokba!
Ráadásul azt se tudom,hogy hogy fogom munka mellett megcsinálni a napi teendőimet(háztartás,bevásárlás,mosás,főzés stb) úgy hogy ne menjen a fiam együtt töltött idejének a rovására!
Szeretném ha bölcsi után minél többet együtt tudnánk lenni és ugyanazokat tudnánk csinálni mint most:játszóterezés,nagy biciklizések,kirándulások stb!ÁÁÁÁ...szóval egy kicsit bele vagyok betegedve EGYÁLTALÁN NINCS KEDVEM VISSZAMENNI DOLGOZNI!!!
Bocsánat hogy rád zúdítottam de jó volt kiírni magamból!
Én úgy tudom megszűnt a védettség, azaz simán kirúghatnak, mielőtt a gyerek betölti a 3. évet. Eddig 3 éves koráig nem tehettek ki, de most visszamegy az ember, 1 hónap múlva kezébe adhatják a papírt, hogy nincs a végzettségének megfelelő munka, vagy megszűnt a részleg ahol volt és már ki is tudják tenni. Sajnos. Csak jó indok kell hozzá a főnöktől.
Ezt most találtam:
Az új Munka törvénykönyve tervezete megtartja a felmondási tilalom intézményét, e szerint a munkáltató felmondással nem szüntetheti meg a munkaviszonyt a várandósság, a szülési szabadság, továbbá a gyermek gondozása céljából igénybe vett fizetés nélküli szabadság időtartama alatt. A védelem alkalmazása szempontjából továbbra is a felmondás közlésének időpontja irányadó, azonban változás, hogy a védelem fennállására a munkavállaló csak akkor hivatkozhat, ha erről a munkáltatót a felmondás közlését megelőzően tájékoztatta.
További fontos változás, hogy amennyiben az édesanya visszatér a munkahelyére még a gyermek 3 éves kora előtt, alapvetően akkor is megilleti ugyan a felmondási védelem, de lesz egy kivételes eset, amikor mégis megszüntethető lesz a munkaviszonya. Ennek két feltétele van, amelyeknek egyszerre kell fennállniuk:
ha a munkavállaló képessége indokolja ezt, vagy a munkáltató működésével összefüggő okból szükséges
ÉS ha a munkáltatónál nincs a munkavállaló munkaszerződése szerinti munkahelyen egy másik olyan, betöltetlen munkakör, ami az anyuka képességének, végzettségének, gyakorlatának megfelelő lenne; vagy ha ugyan van ilyen, de az anyuka ezt at ajánlatot elutasítja.
Emelett a munkavállaló magatartásával összefüggő okból akkor lehet felmondani a 3 évesnél fiatalabb gyermeket nevelő, de már újra munkába állt kismamának, ha a munkavállaló a munkaviszonyból származó lényeges kötelezettségét szándékosan vagy súlyos gondatlanságból jelentős mértékben megszegi, vagy egyébként olyan magatartást tanúsít, amely a munkaviszony fenntartását lehetetlenné teszi (megjegyzem, ez azért szélsőséges eset.)
Mit jelent ez praktikusan?
Két fontos dolgot:
Míg a jelenleg hatályos rendelkezések szerint a felmondási védelem a fogantatás pillanatától megilleti a várandós asszonyt (akkor is, ha terhességéről maga sem tud, vagy tud ugyan róla, de munkáltatójával még nem közölte), az új Mt. már csak akkor biztosítaná a védelmet, ha a munkáltatónak tudomása van a várandósságról, mint a felmondást kizáró tényről.
Ha az anya nem marad otthon a baba 3 éves koráig, hanem korábban visszatér dolgozni, és időközben a cégnél "úgy alakul", hogy nem tudják visszavenni a korábbi munkakörébe, és a munkáltató nem is tud felajánlani másik hasonló munkakört, akkor a munkáltató megteheti majd, hogy nem állásidőre küldi az anyukát, hanem elbocsáthatja - természetesen a felmondás valós és okszerű indokolásának kötelezettsége ilyen esetben is fennáll!!
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!