Kezdőoldal » Gyerekvállalás, nevelés » Babák » Honnan lehet tudni, ha egy...

Honnan lehet tudni, ha egy baba minimálisan oxigénhiányos lett? Sejthető ez már a születésekor, vagy csak később gyanakodnak rá, mikor lassabban fejlődik, mint a társai, vagy részképességzavarai lesznek?

Figyelt kérdés

Gondolom nyilván elhúzódó, problémás szülésnél lehet rá gyanakodni, de talán normál szülésnél is előfordulhat.

Ilyenkor van valami jele ennek az első napokban? Mert ha igen, akkor tudnák eleve mondani az orvosok, hogy: Anyuka, számítson rá, hogy esetleg ez meg az lesz.

2012. márc. 18. 21:12
 1/6 anonim ***** válasza:

oxigénhiányra akkor lehet számítani ha probléma volt a terhesség vagy a szülés alatt és a pici nem jutott rövid ideig oxigénhez. ezt többnyire szülés után közlik az anyukával, zárón is rajta van és el kell menni majd neurológushoz.

később persze vannak tünetei, lassabb fejlődés, lábujjhegyen járás, epilepszia, stb

2012. márc. 18. 21:21
 2/6 anonim ***** válasza:
Én gyorsan szültem, nem mondták, hogy oxigénhiányos lenne, de a mozgásfejlődése le volt maradva, akkor közölte a gyógytornász, hogy LEHET, hogy oxigénhiányos. Én sem tudom hol az igazság.
2012. márc. 18. 22:04
 3/6 anonim ***** válasza:
100%

Az első jól mondja, lehet rá számítani az előzményeket figyelembe véve.

A kisfiam 2. baba, az első is meglehetősen gyorsan született (3.5 óra alatt spontán), ő meg 1.5 óra alatt spontán, de úgy, hogy ebből 45 perc volt a kitolás. rá volt tekeredve a zsinór, az egyik karját rászorította a mellkasára, a másikat meg a nyakához és ez volt a szerencse, hogy ellent tudott tartani a karjával, különben megfulladt volna. A zsinór folyton visszarántotta szegényt a szülőcsatornában, ki-be lifetezett, de nem merték vákumozni a fulladásveszély miatt. Aztán a nagyon sokadik nyomásra végre letépte a lepényt és így kiszabault, ki tudott bújni. 9/10 Ap-t kapott, és semmi látható nyoma nem volt oxigénhiánynak, de mondták a dokik, hogy több mint valószínű, hogy a fél oldala, avagy az a bizonyos karja problémás lesz, illetve valószínűsíthető egy enyhe oxigénhiány, mi később az idegrendszeri fejlődés állomásainál valahol majd meg fog mutatkozni (valószínűleg a mozgásfejlődésben először).

Így aztán sokat olvastam a témában, és figyeltem a gyereket... Igazándiból minden fejlődési és mozgásszakasza megvolt, csak picit később, mint a nagykönyvi (mondjuk ez sok gyereknél így van, úgyhogy nem aggódtam túlzottan ). Lábujjhegyezett is, keményen 2 hétig (ami azért korántsem vészes, tekintve az előzményeket). Kicsit későn indult el önállóan, viszont attól a pillanattól kezdve szaladt is, megállással-elindulással, és pár napon belül irányváltásokkal, szintén ekkortól lépcsőzik önállóan fel-le, támaszkodás nélkül, mai viszont meglepően jó és korát meghazudtoló.

Viszont: iszonyúan hangos, egyszerűen a spontán hangképzése olyan irdatlan hangerejű, hogy jaj. Mivel a hallása tökéletes, és figyelmeztetésre képes halkítani és suttogni, itt már megmutatkozik az oxigénhiány okozta izomtónus-túlfeszültség :( Ezenkívül meglehetősen túlmozgásos is, ami szintén idevezethető vissza.

Már megkerestem a gyógypedagógust, akihez hordani fogjuk, konzultáltunk és felérte a gyereket. Mosta fiam két éves, és néhány alapozó tornaelemet már használunk ugyan egy ideje, de még nem kezdtünk bele komolyan a dologba, mert képtelen hosszadalmasan a számára kevésbé érdekes és kissé néhol kellemetlen tornasort csinálni, ehhez még érnie kell agyban egy kicsit, hogy megértse és elfogadja, h muszáj és kész. Olyan hároméves kora körül kezdjük majd a napi célzott fejlesztést. Mivel az ő állapota korántsem vészes, remélhetőleg ez így elegendő lesz, hogy iskoláskorra megelőzzük a részképességzavarokat.

Ahhoz képest, hogy mit jósoltak, csak a töredéke valósult meg, hál istennek. De ha nem hívták volna fel a figyelmemet a lehetőségre, akkor nekem valószínűleg eszembe se jutott volna, hogy ebből a szempontból figyeljem, és nem jöttem volna rá, hogy az oxigénhiány miatt problémás a hangképzése, emiatt vannak ez az irdatlan turbó benne,hogy soha egy percre se marad nyugton, folyton rohan... szóval utána tudtam járni és megtalálhatom a módját, hogy hogyan segítsek neki.

Egyébként a zárójelentésen egy árva betű sincs oxigénhiányról, mivel 9/10 lett és nem diagnosztizáltak semmiféle problémát nála.

2012. márc. 18. 22:08
 4/6 anonim ***** válasza:
Szerintem ez csak később vehető észre, de akkor sem bizonyosan! Sógoromék kisfia, SNI-s lett, és a vizsgálatok során mondták neki, h feltehetőleg oxigénhiány lépett fel szüléskor! Náluk ez 4 évesen derült ki!
2012. márc. 18. 22:32
 5/6 anonim ***** válasza:

Nálunk sem volt rajta a zárón, sőt, amikor rákérdeztem,akkor is azt mondták,hogy nem.

Az én babám feszes. Áldom magam,hogy senkinek nem hittem és már 5 hetesen Dévény-re vittem. Így talán nem, vagy minimális lemaradásunk lesz.

Mást egyenlőre még nem látok rajta. Nagyon vidám, érdeklődő, kommunikatív baba. Nem sír sokat, jó baba.

Reménykedem,hogy megúsztuk ennyivel.

Nekünk is köldökzsinór gondunk volt!

2012. márc. 19. 04:50
 6/6 anonim ***** válasza:
100%
Vannak az oxigénhiánynak nagyon komoly fokai. Vannak amit azonnal szülés után észrevesznek, de van ami csak később a fejlődés során derül ki a gyereknél. Ha minimális az oxigénhiány szerintem csak később mutatkoznak a tünetek, ha egyáltalán mutatkoznak, az orvosnak kutya kötelessége felhívni az anyuka figyelmét arra, hogy mire számíthat. Nekem a babám koraszülött volt, 32. hétre született, és a szülést megelőző nap bejött hozzám a fejlődésneurológus, szülés napján a nőgyógyász és elmondták, hogy mire számíthatok, mert ezt is tudnom kell, nem csak azt, hogy minden jó. Tisztába kell lenni a másik oldallal is. Ha fennáll az oxigénhiány gyanúja akkor fel kell világosítani a szülőt ezekről. Szerencsére nálunk nem lett semmi, de mégis elmondták. Sőt még tájékoztató füzetet is kaptam róla!
2012. márc. 19. 07:58

Kapcsolódó kérdések:

Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu

A weboldalon megjelenő anyagok nem minősülnek szerkesztői tartalomnak, előzetes ellenőrzésen nem esnek át, az üzemeltető véleményét nem tükrözik.
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!