Mik a tünetei az anyatej allergiának?
PKU esetén nem szabad szoptatni az anyának, vagy csak nagyon korlátozva, de az egy igen-igen ritka betegsé, az az, amit szűrnek a kórházban az újszülött fejéből történő vérvétellel, azért kell 72 órát minimum bent maradni.De ha ilyen van, a kórház értesít!
Amúgy elsővel egyet értek, annyival kiegészíteném, hogy más tünetek is lehetnek, ha nem bír a baba valamilyen táplálékot, amit az anya eszik.
Jelentkezhet:
-véres széklet
-hasgörcs/haspuffadás
-ekcéma
-légzési nehézségek
-piros pöttyök/foltok
Nálatok van valami furcsa tünet? Vagy miért kérdezed ezt?
Bocs azt írtam, elsővel egyet értek, az hogy "erős tej", nem tudom értelmezni, az én szótáramban ilyen nincs, tehát az ételérzékenységgel értettem egyet!
második
Nem tudom, mennyi idős a babád, de saját tapasztalat, hogy kísérleti úton lehet rájönni, hogy mitől van a baj. A legagresszívabb allergén a tehén tej, a szója. Elsőnek ezeket célszerű elhagyni az anya étrendjéből. Egy hétig teljesen tejmenetesen táplálkozz, és meglátod, elmúlnak-e a tünetek. Ha igen, akkor nincs is több kérdés...
Lányom 6 hetes korában derült fény a tejfehérje allergiára. Onnantól, hogy tejmentesen táplálkoztam, ő tünetmentes lett. 2,5 éves korára teljesen kinőtte.
második
Az étcsokikban legtöbbször nincs tejszármazék, ha bírja a pocid (nekem székrekedést okozott).
MINDEN élelmiszernek olvasd el az összetevőit, mielőtt elfogyasztod, mert a legmeglepőbb ételekben is találhatsz pl. zsírszegény tejport, ilyesmit. (Gyári kekszek, felvágottak virslik stb.)
A margarinok közül a Liga és a Delma Multivitamin nem tartalmaz tejszármazékot, és még a asütőmargarinok közül a Vénusz (ez viszonylag új fajta)
De az interneten találhatsz "tejmentes termék listát is".
Nem olyan nehéz, csak az elején tűnik annak, bele lehet jönni.
Vigyázat a péksüteményekkel még!! Kiflit sem ehetsz (tejes kifli), az édes péksütik tésztájában majdnem mindig van tej (kalács stb), a kenyerekben viszont nincs.
Egyedül az a rossz, hogy vendégségben nem ehetsz meg sok mindent (pl. krumplipüré), vagy sütikkel, amikkel kínálnak, azt nem fogyaszthatod, mert nem tudni, mi van benne...
Nálunk az esetek 90%-ban olyankor történt a "baleset", amikor vendégségben voltunk, mert hiába kérdeztem meg, hogy miből főzték/sütötték, simán kifelejtette, hogy "ja, egy ujjnyi tej volt benne, de az olyan kevés...". :o)
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!