Kezdőoldal » Gyerekvállalás, nevelés » Babák » Dühkezelés, na de hogyan?...

Dühkezelés, na de hogyan? Nektek milyen módszer vált be?

Figyelt kérdés
13 hónapos kisfiam, a dühét dolgok, térgyak földhöz vágásával ill. ütéssel és harapással vezeti le. Nem tudom miért, hogy honnan szedte ezt, de nem is ez a lényeg. Azt nem tudom, hogy hogyan kezeljem ezeket a helyzeteket ill. hogyan mutassak más módszert arra, hogy a dühét levezesse. Egyáltalán hogy tudja levezetni a dühét egy ekkora gyerek? Vagy hogyan kéne neki, mert igazság szerint lövésem sincs. Kérlek írjátokm eg, hogy nektek milyen módszer vált be. Köszönöm!
2012. febr. 17. 17:38
1 2
 1/13 anonim ***** válasza:

Húha nem vagy könnyü helyzetben. Nagyon kicsi még a kisfiad, hogy ezt megértse.Próbáld vele megértetni, hogy fáj annak,amit földhöz vág.A harapást és az ütést is érzékeltetni kell vele, hogy fájdalmat okoz. DE semmiféleképpen ne verd meg, azzal aztán még jobban kárt okozol benne.

Viszont egy ilyen pici gyerek valóban honnan tanulta?Ez ez igenis fontos!

2012. febr. 17. 17:44
 2/13 anonim ***** válasza:

Szia, én ugyan ebben a cipőben járok, soha nem gondoltam volna hogy ilyen kis méreg zsák lesz belőle, sőt nem tudtam hogy lesz ilyen is lesz.

Sajnos tanácsot nem tudok adni nagyon, én ilyenkor amikor rá jön az 5 perc hagyom hogy kitombolja magát!

Ja és engem még ütni is szokott, olyankor lerakom vagy ott hagyom és úgy mond megsértődök hogy lássa hogy anya szomorú ettől, hát még ez sem hatott rá nagyon.

De megnyugtat hogy nem vagyok ezzel egyedül.

Az én fiam is 13 hónapos:)

2012. febr. 17. 17:45
 3/13 A kérdező kommentje:
Néha én is kapok, de a doktor nénink azt a tanácsot adta, hogy adjam vissza. Persze szolid formában, de iganis találkozzon azzal, hogy fáj. (szolidan). És megértette, mert egyre kevesebbet kapok ill. hamar abba is marad viszont jött ez a tárgydobálás. Nem tudom mit kezdjek vele, senkitől nem láthatott ilyet (max. gyerekektől a játszóházban), kiegyensúlyozott baba. Nem tudom mit kezdjek vele, mert hiába beszélek a fejével még nem érti, ehhez kicsi, de valahogy féken kell tartanom. De hogy???
2012. febr. 17. 17:50
 4/13 A kérdező kommentje:
Még annyi, hogy soha nem vertem meg és nem is szándékozom.
2012. febr. 17. 17:50
 5/13 anonim ***** válasza:

Semmi baj nincs a kisfiaddal, nem kell túlmisztifikálni, hogy honnan tanulta. Olvasd el Margot Sunderland Okosan nevelni tudni kell c. könyvét!

Teljesen természetes és normális amit csinál, még nem tudja, hogy hogy birkózzon meg a nagy érzelmekkel, az agya még nem elég érett rá. Ez nem olyan, mint amikor egy 15 éves verekszik és durvul, na ott már gondok vannak, mert az agya igenis elég fejlett ahhoz, hogy a sérelmeket vagy kudarcokat kezelni tudja erőszakmentes módon.

Próbálj meg minél kevesebb olyan helyzetet teremteni, ahol ilyen reakció jöhet elő a babádból, ha harap vagy üt, akkor szépen mondd el neki, hogy nem szabad, mert fáj. Tereld el a figyelmét, vidd el a helyszínről, mutass neki más érdekes dolgot. Amihez semmiképp sem szabad nyúlnia, azt tedd el. Konnektorba tegyél vakdugót (gondolom már van). Amit lehet, nézzetek meg együtt. Ne egy nagy nem-ből álljon a nap, mert az is kiválthat ilyen reakciót, mint amit írtál. És főleg, ne legyenek irreális elvárásaid a babáddal szemben, ezért is írtam a könyvet, ott pontosan le van írva az agy fejlődésének összes állomása, látni fogod, hogy mikor mire képes a gyermeked, mire érett az idegrendszere.

2012. febr. 17. 18:06
 6/13 anonim ***** válasza:

Az én lányom is 13 hónapos.Mindig is egy kis akarat tömeg volt, már egészen ici pici korától!!!Most a helyzet egyszerűen szinte néha már kibírhatatlan.Ha pelenkázni akarom, nagyokat rúg, és hiába mondom hogy fáj, és nézek rá szigorúan, meg vagyok határozott, egyszerűen mint ha meg se hallaná.Ha valamit megtiltok, pl ne nyúljon a laptophoz ami épp töltőn van, akkor csak azért is ráüt, és látszik a szemén, hogy direkt csinálja.Én próbálok következetes lenni, mindig akkor valami olyat csinál ugyan úgy reagálok.Határozott hangnemben beszélek ilyenkor vele, mert párszor már szakadt a cérna, és sikerült felemelni a hangom, de ilyenkor csak rosszabb lett.Az apja rá szokott "ütni" a kezére, de csak kiröhögi és játéknak veszi.De nem is üti inkább figyelmeztető intésnek nevezném, de mindegy is, mert semmit nem ér.Ez hogy határozott vagyok egyre jobban használ.Én most már csak reménykedek, hogy javulni fog.Mást nem tehetek.Olyan is van, mikor rá jön a hülyeség, bármi a kezében van hozzám vágja!Múltkor egy élmény volt a fakockát érezni az arcomon...Ilyenkor azt elveszem és nem kapja vissza, persze előtte elmagyarázom neki, hogy ez fájt és ezt nem szabad csinálni.

Próbálom nyugodtan és higgadtan kezelni, de nehéz.

2012. febr. 17. 18:08
 7/13 A kérdező kommentje:
Nincsenek irreális elvárásaim vele szemben, de valóban a nem váltja ki legtöbbször ezt a dührohamot. Ha tetszik, ha nem, nem szabad a távirányítót dobálnia (igazad van egyébként, el fogom rakni ezentúl), nem szabad a forró sütőt megfognia, nem szabad bemászni a mosogatógépbe és nem szabad a wc-ből megenni a fertőtlenítő szert (volt már rá példa). Kisördög angyal formában.
2012. febr. 17. 19:04
 8/13 anonim ***** válasza:
Az én kisfiam is 13 hónapos. Ennyire nem "vészes" mint a tiéd, de ő is megéri a pénzét. Én azt vettem észre, hogy direkt csinálja a dolgokat. pl. a tv-t is direkt dobálná le bármivel ami a keze ügyébe akad....de csak addig amíg látja rajtam, hogy az feldühít. Sandán néz rám vigyorog és várja a reakciómat, hogy mit lépek ha meglátom a szándékát. :))) Amikor észre veszi, hogy hidegen hagy a dolog, mármint látszólag nem érdekel mit szándékozik csinálni akkor abba hagyja a próbálkozást. (persze ez nem mindig jön be :() Ő is nagy hisztis, engem szerencsére nem bánt, viszont a saját fejét szokta ütni, ezt pedig nem hagyhatom, na olyankor még inkább ideges lesz. Fogalmam sincs hogy ezt honnan szedte, tőlünk ilyet biztosan nem látott. Meg ütni sosem ütöttem, ezért aztán ez egy nagy kérdőjel nekem. A legjobb megoldás nálunk az elterelés. Ilyenkor bemegyünk egy másik helységbe, előveszek egy olyan játékot amit nem lát sokat. (ezt egy könyvben olvastam, hogy legyen pár olyan játéka eltéve amivel nem játszik minden nap) Ezek újból és újból felkeltik az érdeklődését és hosszabb időre is letudod kötni vele. Minden mást pedig próbálj meg kiküszöbölni: zárd be a wc ajtót, tedd el a távirányító (ha nem látja nem is érdekelheti), zárd be a szárító ajtaját...stb. :D Ezen az időszakon is át kell esnünk, de túl leszünk rajta :)))
2012. febr. 17. 21:11
 9/13 anonim ***** válasza:
én úgy kerülöm ki a hisztit, és ez mindig beválik, hogy én sem mondok nemet, hanem szólok neki, hogy gyere ne foglakozz a szekrénnyel inkább vigyünk könyvet apának, vagy ha valamit a szájába vesz amit nem szabad, akkor megkérem rá, hogy had kóstoljam meg, és akkor odaadja, vagy ha elvesz valamit amit nem kellene, akkor mondom neki, hogy gyere cseréljünk és adok neki mást. de ha nemet mondok, akkor sír, puffog.
2012. febr. 17. 23:24
 10/13 anonim ***** válasza:

Az enyémnek is volt egy ilyen időszaka, pár hónap 1-2 éves kora között, ő először csapkodott, majd harapott (hú de tudott fájni) aztán a karmolásos időszak következett.

Próbáltunk neki mindent mondani, de nem használt semmi, sőt ha megemeltem a hangomat, akkor még jobban bántott. Talán az jött be, hogy nem vettünk róla tudomást. elég nehéz volt megállni, de ez volt csak célravezető, azért mert nem volt reakció, nem volt érdekesség, és szépen lassan elhagyta.

De ez szinte minden gyereknél van, mert még fejletlen az idegrendszerük, nem tudják kontrollálni a dühüket.

Kisfiam teljesen leszokott erről, most 2,5 éves, és egy áldott jó gyerek. valószínűleg nálatok is csak egy átmeneti időszak ez. Mindenesetre te semmiképpen ne bántsd érte (fizikailag) azt nem szabad, mert utánozva tanul.

2012. febr. 17. 23:39
1 2

Kapcsolódó kérdések:

Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu

A weboldalon megjelenő anyagok nem minősülnek szerkesztői tartalomnak, előzetes ellenőrzésen nem esnek át, az üzemeltető véleményét nem tükrözik.
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!