2. babánál hogy lesz a tgyás összege, ha nem dolgoztam köztük?
Dehogy fog csak gyest kapni.
Én is így vagyok, csak nekem a nagyobbik gyerkőc már 2 éves 8 hós volt amikor most januárban megszületett a kicsi.
Kapok tgyást is, gyedet is, meg gyest is.
De mivel a 365 nap biztosított időm nem lesz meg, így nem a korábbi bérem lesz a számítások alapja, hanem a minimálbér.
Tehát kapok ugyan, de jóval kevesebbet fogok kapni.
Komolyan nem értem, miért kell riogatni a kérdezőt!
Ha nem szűnt meg a munkaviszonyod, akkor a tgyás és a gyed ideje a mögöttes munkaviszony miatt biztosítási jogviszonynak számít. Ergo a kérdezőnek megvan a szükséges 365 napja, jár tgyás és gyed is.
Mivel azonban nem volt 180 (!) bérezett napja, ezért a tgyás és a gyed is maximalizálva lesz. Mindkettő az aktuális minimálbér kétszeresének a 70%-a.
Mivel csak egy hónapot leszel gyesen, így nem a minimálbér után fogod kapni a gyedet, hanem a korábbi ellátás alapja lesz az új ellátás alapja is.
Anyagilag azonban jobban jársz, ha nem gyest veszel igénybe, hanem táppénzt vagy ha már aktuális, akkor a tgyást a szülés várható ideje előtt 28 nappal igényled. A tgyás és a gyed szempontjából egyik sem kavar be, szimplán csak egy hónapig nem 25eFt-ot, hanem a dupla minimálbér utáni 60%-os táppénzt fogod kapni.
Jelenleg így alakul:
Minimálbér kétszeresének a 70%-a: 130200 Ft.
Tgyás esetében ebből csak szjat vonnak: 20832 Ft. Ebből lehet érvényesíteni a családi adókedvezményt. Ha te veszed igénybe mindkét csemete után, akkor a tgyás nettóban: 129368 Ft.
Gyed esetében van 10% nyugdíjjárulék is. Ha mindkét csemetével te veszed igénybe a cs. adókedvezményt, akkor az nettóban: 116368 Ft.
De ez attól is függ, hogy mikor szülsz, mivel a mindenkori minimálbérről szól a történet, ha a gyedet már jövőre igényled, akkor a 2013-as minimálbér lesz az alapja a gyednek, de a br. 200eFt-os fizetésed után járó gyed (br. 140eFt) fölé nem mehet.
"A tgyás-nak és a gyednek két együttes feltétele van:
a szülés napján aktív biztosítotti státusz és
a szülést megelőző 2 évben 365 nap biztosítotti jogviszony.
A biztosítotti státusz alatt az egyszerűség kedvéért érts munkaviszonyt."
a gyed,gyes ellátás szempontjából nem számit biztositotti státusznak.
igy akkor kapsz gyest a nagy után még 1 évig,a kicsi után 2 évig,ez 3 év gyes,plusz a családi 2 gyerekre. ez havi 52100.- a 2 gyerekre összesen.
több csak akkor járna ha most 1 évet dolgoznál minimum,de mivel már állapotos vagy ez sehogy sem jönne ki.
mindenképpen kérdezz rá az ögyintézés pontos menetére a az sem mindegy mikor adod le a gyes igénylést,mert van 2-3 hó átfutás,ne maradj pénz nélkül.
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!