Ezzel ki ért egyett?
Ezt egy netes oldalon találtam, és arról szól a cikk, hogy 1 éves kortól mi adható, mi nem."Mit ne adjunk?
Még legalább fél évig ne adjunk mézet, malátakávét és kakaót, a gyümölcsök közül a kivit, a ribiszkét, a szedret, az egrest, az áfonyát, a málnát, az epret, a szamócát, az ananászt, a mangót, a grapefruitot és más egzotikus gyümölcsöket, a csipkebogyót és a somot.
Az olajos magvak, a csonthéjasok, a gomba hároméves kortól, a szója és a szójából készült termékek (tofu, szójatej stb.) fogyasztása pedig csak hatéves kortól ajánlott."
Én adtam neki mézes teát, 15 hónapos korától kakaót, és még nem volt két éves, mikor megkóstolta a mogyorót.
Szerintem nem a legjobb ötlet ennyire túlfélteni a gyereket, mert mire hozzájut minden ételhez, esetleg az összesre allergiás lesz.
Mondjuk a többit betartottam, amit mondtak, de úgy gondolom, ha egy éves korától már ehet mindent, amit mi is eszünk, akkor az a minden valóban minden:)
Persze ez csak az én véleményem, tőlem mindenki úgy csinálja, ahogy szeretné.
Igen, valóban van olyan bébiétel, de azokból kivonják az allergizáló anyagokat és úgy nem lesz semmi baja a piciknek.
Én 1 éves kortól adtam neki mézet is napi egy mokkás kanállal.
De pl. szóját is kap a gyermekem, ő most 1 éves múlt.
Hát nekem ez alaposan túlóvatoskodásnak tűnik.
Eddig az volt a divat, hogy 1 éves kortól már inkább arra a pár dologra kellett figyelni, amit még ne: gomba és csonthéjasok (2 éves kortól), eper-málna... hmm... hát az olyan másfél éves kortól, de ahogy szezonja van...
Mézet én 1 évestől tudom feldolgozva, tehát sütiben, kekszben, amikor még sütöd... nyersen később...
A többit az enyém már mindent kapott és 13 hónapos.
Ja, kivit nem, mivel én allergiás vagyok, így gondoltam nem sietem el. :)
De az új divat szerint már banánt is csak 1 éves kor után, tehéntejet pl. csak 3 évesen, és minden tejterméket 1 éves kor után. Még a sajtot is.... Ekkor mondtam a védőnek, hogy köszi a tanácsokat. (és majd csinálom, ahogy a gyerekorvosnénivel megbeszéltük)
Melyik bébiételben van gomba???? Én még nem találkoztam vele.
Mondjuk gombával megvártam a 2 évet a naggyal, a kicsivel (most 1 éves)is meg fogom.
Mézet már kaptak 1 éves koruk után, a Pindur épp a napokban, mert csúnyán köhögött és torokgyulladása volt.
A gyümölcsökkel sem fogok várni 1,5 éves koráig, tele a fagyó málnával. A nagy májusi, ő is kapott már 1 évesen apró magvast.
Szójás dolgokat mi sem nagyon eszünk, max évente 1-2× ha valami olyan van, amiben előfordul. De pl a vegetáriánus babáknak már 1 éves kor után tanácsolják a szójatejet!
Nem gondolom, hogy ennyire ki kellene tolni ezen dolgok adását, pláne, hogy nagyon sok picur egyre korábban kerül bölcsibe. Inkább derüljön ki otthon, ha allergiás valamire, mint azt totózzam, hogy mit evett össze a bölcsiben.
Én ami mellett kitartok az a tápszer. A nagy is 2 éves koráig itta, a kicsivel is így szeretném. Természetesen kap tejes és tejjel készült dolgokat, de reggel és este tápszert kap, abban mégis megvan minden, amire az ő szervezetének szüksége van.
olyan bébiétel biztos nincs amiben gombát találsz. az valóban csak 3 éves kor után vezethető be mert az a legnehezebben emészthető étel. ergo ha adsz a gyerekednek akkor a fájdalomtól fog üvölteni, szóval nem éri meg ;)
a málna és eper és a többi apró magvas gyümölcs azért nem ajánlott mert erősen allergén. méghozzá a magok. az üvegesben nincs benne a maguk, speciális eljárással kivonják.
egyénként sok védőnő elmondja, hogy adhatsz epret csak pucold meg. vagy a ribizlit fém szűrőn lehet átpasszírozni :)
a méz botulizmust okoz aminek a legsúlyosabb szövődménye a tüdőgyulladás. emiatt éves kor miatt nem ajánlják.
én pont emiatt vártam vele 18 hónapos koráig.
kakaót kapott 1 évesen :)
bevallom a som nem tudom mi, utána fogok olvasni :S
Nagyjából egyéves koruktól azt ették a gyerekek, amit mi. Soha nem volt ebből gond. A fiam másfél éves, pl. a gombát kifejezetten szereti.
Egyedül a szójával értek egyet, azt mi sem eszünk, nagyon káros az egészségre (a tévhitekkel ellentétben). Kb. olyan ösztrogéntartalma van, mint az antibébi tablettának, fiúknál kifejezetten problémás, erre vezetik vissza az újabban gyakran előforduló sportolói hirtelen szívmegállásokat is. Szóját annyira igyekszem elkerülni, hogy ha felvágottat, ilyesmit veszek a boltban, akkor is megnézem, van-e benne. Az Aldiban szoktam olyat venni, ami garantáltan szójamentes.
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!