Kezdőoldal » Gyerekvállalás, nevelés » Babák » Itt tényleg ilyen sok anyuka...

Itt tényleg ilyen sok anyuka van aki jól keresett és mégjobb lesz a GYED-e?

Figyelt kérdés
A legtöbb GYED-es kérdés válaszadói írják, hogy mivel maximalizálva van a GYED így ők több százezer Ft-tól esnek el. És mit rinyálunk mi, akiknek kb. 8-9ezerrel lesz kevesebb. Én kb 55ezret fogok kapni, nagyon el vagyok keseredve.
2012. jan. 24. 23:49
1 2
 11/18 anonim ***** válasza:

Nézzétek egy kicsit erről az oldalról is!!!

A "jól kereső" anyukákat talán azért háborítja fel a gyed maximalizálása, mert fizetésük alapján magasabb összeg járna nekik, az is max. 1,5 évig. Kihangsúlyozom: 1,5 évig.

De akkor a tűzoltó, rendőr stb. nyugdijja miért nincs maximalizálva, pedig azt akár évtizedekig is kaphatja?????

2012. jan. 25. 10:43
 12/18 anonim ***** válasza:

Eddig a maximum GYED-et kaptam, de a változás után nekem is kevesebb lesz a GYED összege. Második baba útban(?), nem tervezem, hogy visszamegyek dolgozni. A következő GYED-es időszakra már nem is fognak kompenzálni.

Lényeg, hogy támogatják a családokat, család és gyerekbarát intézkedéseket hoznak. Csak nem az 1-2 gyerekeseket és a magyar átlagon élőket.

2012. jan. 25. 10:45
 13/18 anonim ***** válasza:

Max. gyedet kaptam eddig is és ezután is azt fogok kapni - legalábbis idén biztos. A kérdésednek egy kicsit "nekik miért nem döglik meg a tehenük?" szaga van. Ha nem így gondolod, bocs.

Miért nem értek egyet a maximalizált ellátással? Azért, mert amikor dolgoztam és jól kerestem, a kutya nem nézte, hogy mennyit adózom, annak nem volt plafonja. Akkor amikor adni kéne, annak miért van? Félreértés ne essék, nem sírok, én is ugyanúgy spórolok, ugyanúgy megnézem a dolgok árát, mint aki 40-50eFt gyedet kap. De ez akkor is igazságtalan az, hogy ugyanannyi gyedet kaptam/kapok, mint aki fele annyit adózik/adózott.

Egyébként a "több százezer" kifejezést úgy kell érteni, hogy összességében a gyed időszaka alatt.

2012. jan. 26. 09:51
 14/18 anonim ***** válasza:
77%

Igen, kedves utolsó, csak azt kéne számításba venned, hogy most nem dolgozol, most az állam tart el téged azért, hogy otthon lehess a kisbabáddal, és biztosítsad neki a legoptimálisabbnak tartott fejlődést azáltal, hogy az édesanyja mellett van. Rendben van, hogy befizettél x összeget adóba minden hónapban, rendesen bejelentett a munkahelyed, stb. De pont ezért van különbség a gyed összegében annál, aki eléri a plafont, és annál, aki kevesebbet keresett. Te a lehetőségekhez képest a maximumot kapod. Ha ugyanannyit keresnél, mint amikor dolgoztál, megérné neked visszamenni? Hát szerintem nem. Jobb otthon a gyerekkel, sőt szülök még egyet. Semmi motiváció nem lenne, hogy 2 év után visszamenj. Ráadásul az adófizetőktől sem lehet elvárni, hogy mindenkinek annyi gyed-et biztosítsanak az adóforintokból, amennyi a fizetése volt az aktív dolgozós éve alatt. Ez nonszensz lenne. És nem is erről szól a rendszer, hanem a támogatásról.

Igazából a probléma a felfogásban van, valójában egy grátisz az állam részéről a lehetőség, hogy ennyi ideig otthon lehess a kisbabáddal. És ezt így kell nézni. Más országokban van 6 hét szülési szabadság, és vagy visszamész, vagy elveszíted az állásod. És ne mondja senki, hogy max gyeddel + családi pótlékkal kapott 100e Ft nettóban az nem jó pénz. Havi 210e nettóhoz képest, mint amennyit én kerestem szülés előtt, valóban kevesebb, de bőven ki lehet belőle jönni. Spórolni kell, de ki nem spórol manapság. És a lehetőség mindig ott van, hogy ha tényleg nem tudunk megélni belőle, akkor visszamenjek dolgozni.

Azt a részét kellene megoldani a problémának, hogy legalább ne csökkenjen a gyed. Mert az mindenkit érzékenyen érint.

2012. jan. 26. 11:11
 15/18 anonim ***** válasza:
35%

Ne keverjük már megint ide a külföldet, mert azt leszámítva, hogy gyereket szülünk, semmi nem egyezik!

Külföldön valóban csak pár hét van "fizetve" anyának az otthonlétre, de külföldön van bölcsi (jelen esetben tök mindegy, hogy magán v. állami). Külföldön meg lehet élni egy keresetből (apa) és anya otthon tud maradni. Legrosszabb esetben anya fizetése elmegy a lakhatásra és a bölcsire. Külföldön van részmunka, uram bocsá' távmunka lehetőség.

Magyarországon mi van? Sok anyuka azért nem megy vissza dolgozni, mert anyagilag nem éri meg, mert ha talál is bölcsit, akkor az, meg a munkába járás annyi pénzt elvisz, amennyit keres. És akkor még a lakbér/hiteltörlesztés hol van?

Ez a cél, hogy a külföldi mintára lenyirbálják a szülő nők anyagijait? Semmi probléma ezzel, tegyék meg. De előbb a kiszolgáló lehetőségeket kellene megteremteni. Tök jó, hogy 2014-től kötelező lesz az ovi 3 éves kortól. Csakhogy most sincs elég hely az oviban, pedig csak 5 éves kortól kötelező. Mond meg nekem őszintén: szerintem hány (vidéki) ovi tud 2 év alatt ovit bővíteni? Ahogyan végiggondolták a közszféra leépítéseit (előbb megnyirbálni a munkanélküli ellátást, majd kirúgni 6e embert), úgy ezt is végig lehet normálisan gondolni!

A másik:

Ezt az állam tart el téged dumát hagyjuk már! Adóztam eleget, a férjem adózik eleget, adófizető állampolgárokat nevelek. És ugyanez elmondható az összes tgyást és gyedet kapóról! Őket kéne normálisan támogatni, nem a 0 munkaviszony (és 0 Ft befizetett adó!) utáni gyerekgyárosokat.

2012. jan. 26. 11:40
 16/18 anonim ***** válasza:

A kisebbség, ha rájuk célzol, nem kap gyed-et, a gyes jár alanyi jogon. Gyed-et az kap, akinek megvan a biztosított ideje, ami alapján jogosult a gyedre.

És szerintem is jogos a külföldi példát hozni, ott sem kolbászból van a kerítés. Sajnos ott sincs a nagy átlagnak pénze arra, hogy megengedhessék maguknak az egyik szülő fizetésének kiesését.

Akár elfogadod, akár nem, mivel te most nem dolgozol, az állam tart el téged, pontosabban az adófizetők. Ahogy te tartottad el az akkor gyeden lévő anyukákat, amikor dolgoztál. Ez független attól, hogy fizettél adót és mennyit, mármint maga a tény, mert a helyzet az, hogy te most kapsz a kalapból és adsz.

Szerintem is igazságos, hogy a tgyás a plafon nélküli, és a gyed-nek már van felső határa.

Abban igazad van, hogy nincs elég bölcsődei és óvodai hely, és sok esetben baromi kreatívnak kell lenni, hogy hogy oldd meg a munkába járást/dolgozást + a babád elhelyezését.

De az már megint egy másik kérdés, hogy törlesztőrészlet, az ember saját maga vállalja be ezeket, nagyon nagy ostobaság volt menekülővalutában felvenni a hitelt, de ki tudta ezt akkor? Rengeteg család szív most emiatt, ez is igaz. De akkor is kell valamiféle rendszer a gyed-re, és ami most van, az nem rossz, nem a max. gyedre jogosultaknak kell panaszkodniuk. Az meg minden állami támogatás/segély alapelve, hogy sosem lehet annyira kedvező, hogy inkább azt érje meg választani a munka helyett. Valahol ugyanez a helyzet a gyed-del is. És még minden körülményt egybevéve is, szerintem örülni kell, hogy Magyarországon ez a rendszer működik, és _választhatsz_, hogy otthon maradsz a gyerekkel 2-3 évig, vagy valamikor ezidő alatt visszamész dolgozni.

2012. jan. 26. 12:00
 17/18 anonim ***** válasza:
Elnézést, a kisebbség között is vannak, akik gyed-et kapnak természetesen, a biztosítási időtől függ, nem a faji hovatartozástól.
2012. jan. 26. 12:00
 18/18 anonim ***** válasza:

Nekem tök mindegy, hogy kisebbség v. többség, milyen színű a bőre, egy kutya: azokat kéne támogatni jobban, akik munkavégzés után mennek babázni. Nem tudok pontos számokat, de szerintem ha a 0 munkavégzés utáni ellátásokat felosztanák a gyedesek között, nem lenne ennyi elkeseredett anyuka, aki minden évben fogja a fejét, hol a szuperbruttó, hol a nyugdíjjárulék emelése, most éppen az adójóváírás eltörlése miatt.

Félreértés ne essék: én nem panaszkodom a max. gyeddel, de attól még, hogy én jól kerestem, még az én ellátásom is csökken vagy nem nő olyan mértékben, mint a minimálbér. És megmondom őszintén, nagyon bántja a csőrömet, hogy ahelyett, hogy összefognának a "gyedesek" és közösen próbálnának lépni (ha mást nem, egymást támogatni lelkileg), az van, hogy "bezzeg a gazdagok" megint jól járnak. Lassan már tényleg ott tartunk, hogy az ember eltitkolja, hogy igen, többet keresett, mint a minimálbér kétszerese.

2012. jan. 26. 12:22
1 2

Kapcsolódó kérdések:

Minden jog fenntartva © 2025, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu

A weboldalon megjelenő anyagok nem minősülnek szerkesztői tartalomnak, előzetes ellenőrzésen nem esnek át, az üzemeltető véleményét nem tükrözik.
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!