Kezdőoldal » Gyerekvállalás, nevelés » Babák » Miket tud 13-14 hónapos gyereked?

Miket tud 13-14 hónapos gyereked?

Figyelt kérdés

Minden érdekel, s az is, hogy hogyan tanítottad meg neki.

Kicsit kétségbe vagyok esve, mert mintha nem foglalkoznék eleget 13 hónapos(lassan 14) leányommal, s mintha le lenne maradva, mentális, szociális, szellemi szinten...

2012. jan. 18. 08:11
 1/6 anonim ***** válasza:

Drágám ha le van maradva egy ennyi idös gyerek az nem a nem foglalkozástól van. Ennyi idösen a gyermeknek semmi többre nincs szüksége a fejlödéshez csak ingerekre (de még annak sem kell túlsoknak lenni, söt...), vagy is kivinni néha sétálni, és legyen elötte család kép, jó ha van nagyszülök, testvérek, vagy más gyermekek is a közelben (szokták mondani, hogy a nagycsalád a legjobb fejlesztö).

Ha a gyermek magától nem fejlödik testileg és agyilag akkor ott más problémák vannak amit had döntsön el egy orvos.

2012. jan. 18. 08:17
 2/6 A kérdező kommentje:

Amúgy hasonlítgatni nem akarom, csak nem tudom, hogy vajon a genetika játszik-e szerepet benne (az apukája 3-4 évesen alig beszélt, meg nem akart szobatiszta lenni...), vagy én nem foglalkozok vele eleget...

Mondok néhány példát, ami azt hiszem az én hibám...

Akarok neki mesét olvasni, de kiszedi a könyvet a kezemből, nem a képeket nézegeti, hanem rágcsálja a könyv szélét... Ahogy nincs a kiságyban ront neki midennek, olyan "hondoron trunk", olyan kis vadócka...

Szociális szinten a béka sgge alatt tartunk, mivel nem nagyon tudunk menni sehova, ahol emberekkel találkozik, így lehet amitt van, hogy a gyerekek nem érdeklik, inkább csak a tárgyakkal játszik, ha valaki leguggol hozzá, elbújik a lábaimnál, eldugja a fejét, vagy épp elkezd sírni, ordítani, és csak ölemben akar lenni...

Nem lehet tanítani játékosan sem, mert semmi nem érdekli, semmire nem figyel, semmilyen játék nem érdekli, csak a telefonok, távirányító, meg persze minden olyan, ami tiltott... Szóval olyan kis Tarzán módjára viselkedik...

Beszélni nem akar. Tudja mondani, hogy papa, tata, cisz(cumi), Ha kérdeztem nemrég hány éves, mondta, hogy egy, de mostmár nem mondja, már azt se mondja, hogy egyél!, pedig ezt is mondta...

Mozgásával nincs gond, inkább szellemi, szociális gondok vannak...

Vagy lehet én tettem túl magasra a mércét?

Fiatal anyuka vagyok, ráadásul sajnos az apukája nélkül(távkapcsolat, ideiglenesen vagyunk így), szüleimnél, akik állandóan stresszelnek, így nem tudok a kicsivel sem úgy foglalkozni, ahogy kéne... Mit tehetnék érte? A legnagyobb baj az, hogy nem figyel reám, nekem meg hamar elfogy a türelmem, s inkább hagyom a meseolvasást is, meg a játékokat is...

2012. jan. 18. 08:27
 3/6 anonim ***** válasza:

Szia!

Ne aggódj,szerintem nincs lemaradva a lányod!

Az én kicsi lánykám 16 hónapos,de még egy szót sem mond.Most kezdi érdekelni a könyv,ujság nézegetés(de még most sem sokáig,megunja kitépi a kezemből megrágcsálja és megy tovább)Az idegenektől ő is nagyon fél,kb 13 hós kora óta(addig az ördögtől sem félt és hirtelen megváltozott)azt mondják ez az korral elmúlik!

A tiltott dolgok az én lányomat is nagyon érdeklik,most is épp itt az ölemben próbálja kihúzni a kábelt a laptopból:)

Szóval szerintem ne izgulj! Majd fejlődik ő a saját tempójában!

Legyél türelmes!Kitartás!

2012. jan. 18. 08:45
 4/6 anonim ***** válasza:

Kisfiam 14 hónapos, Ő se tudd többet. Sőt beszélni annyit se tud mint a Te kislányod. Csak mutogat, meg Ó, ennyi. Őt is a tiltott dolgok érdeklik a legjobban. Imádja a mobilom nyomkodni, és a füléhez teszi, mintha telefonálna. Kb. 1 percig ha nézegeti a képeket, utána csapkodja a könyv lapjait, dobálja, és szintén rágcsálja. Most éppen kipakolt mindent a fiókból, mint mindig.

Ne aggódj semmi baj nincs a gyerekeddel!

Egy jó tipp, ha jó dolgot csinál, akkor dicsérd meg, ha viszont tiltott dolgot, akkor ne mond, hogy nem szabad - mert annál inkább csinálja - hanem tereld el a figyelmét.

2012. jan. 18. 08:57
 5/6 anonim ***** válasza:

Szerintem sincs gond a piciddel. Az jutott eszembe, hogy talán érzi a te feszültségedet a jelenlegi körülmények miatt, nem? Ha nálunk fesz van, az enyémek is nyügibbek, nehezebben esznek, stb. Ilyenkor nehezebben is koncentrál egy baba, kevésbé játszik. Ha ez megnyugtat, az én fiaim (most lesznek 13 hósak) is pár perc után kiragadják a könyvet a kezemből, és a szájukba vennék, hiába, fogzanak állandóan. Ne add fel, csak mutogasd a könyveket, és mondd el mit láttok, minden nap többet fog majd fel belőle, és jobban érdekli. Egyéb játékoknál meg csináld azt, hogy kezdj el te magad játszani, meglátod, ettől rögtön érdekes lesz minden, és be akar majd szállni.

Mi amúgy most a formabedobókkal játszunk legtöbbet, meg az egymásba építhető-rakható mindenfélével, ezek a kedvencek. Az ágyról lejövést is tanuljuk, tolatva, már szépen megy.

Ha nagyon aggódsz kérd ki a gyerekorvos, védőnő véleményét, vagy menjetek el fejlődésneurológiára. Ott majd megnyugtatnak, gondolom. :)

2012. jan. 18. 10:18
 6/6 Bea1202 válasza:
Szia! Az én fiamat se érdekli a mese, csak az, hogy hogyan lehetne megenni a könyvet.. 13 hónapos. Szerintem ez tök normális dolog, hiszen végre oda tud menni egyedül, ahova akar(és szabad), miért is maradna nyugton. A tiltott dolgok meg pont azért izgisek nekik, mert azokhoz nem szabad nyúlnia. Én ezt úgy oldottam meg, hogy kapott saját játéktelefont meg játéktávirányítót.
2012. jan. 20. 14:16

Kapcsolódó kérdések:

Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu

A weboldalon megjelenő anyagok nem minősülnek szerkesztői tartalomnak, előzetes ellenőrzésen nem esnek át, az üzemeltető véleményét nem tükrözik.
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!