Kezdőoldal » Gyerekvállalás, nevelés » Babák » Olyan nehéz ez a gyereknevelés...

Olyan nehéz ez a gyereknevelés! Más is van így ezzel? Velem van a gond?

Figyelt kérdés

A kisfiam 1 éves lesz pár napon belül. Ma elmentünk a nagyszülőkhöz és egyfolytában a tv elé ment, azt piszkálta. Kb. 6-szor elhoztam onnan, még egyszer visszament, rácsaptam a kezére és elvittem onnét. Még egyszer visszament és rácsaptam a combjára. A szívem szakadt meg, de már nem tudtam neki mit csinálni. Elmagyaráztam neki szépen, csúnyán: nem megy. Minél jobban tiltom neki, annál jobban csinálja. Mit tegyek? Amikor rácsapok, utána lenyugszik és szépen tud játszani. Apukám azt mondta, hogy a gyermekem hiperaktív. És mihelyst lecsitítom, utána megnyugszik. Aztán olyan kedves, aranyos volt egész délután.

Aztán elmentünk a másik nagyszülőkhöz is. Ott voltak az unoka tesók. Ők egyáltalán nincsenek "fogva". Nekik szinte mindent szabad, csúnyán beszélnek, nem tisztelik a felnőtteket és néha még oda is csapnak nekünk. Viszont nekik van gyerek koruk.

Mit csináljak, hogy csináljam másképp, hogy megtaláljam az egészséges középutat? Olyan nehéz ez, hogy a gyermek 18. életévénél már egy diplomát is adhatnának nekünk. :)

Kérlek segítsetek!

2012. jan. 8. 18:59
1 2 3
 1/22 anonim ***** válasza:

A legkönnyebb rámondani egy eleven gyerekre, hogy hiperaktív.

Egyszerűen csak feszegetik a határaikat.

2012. jan. 8. 19:07
 2/22 anonim ***** válasza:
53%
Miért, a te gyerekednek attól nincs gyerekkora - ahogy te írtad - hogy megszabod neki (amit a szülőnek egyébként kell)hogy mit lehet és mit nem??? A többi gyereknek meg attól van, hogy pimasz és tiszteletlen veled meg a saját szüleivel, nem tanul értéket, hanem tulajdonképpen "vademberré" növekszik (mert az ugyan nem nevelés, ha csak etetik, meg ruházzák...). Ezt most tényleg komolyan így gondolod???
2012. jan. 8. 19:07
 3/22 A kérdező kommentje:

Ne haragudjatok! Most visszaolvastam.

Persze az én gyermekemnek is van gyerekkora, csak határt szabok neki. Anyósom már nem egyszer tett megjegyzést ám erre, hogy a másik unokáinak van gyerekkoruk.

Igazából arra lennék kíváncsi, hogy hogyan tudnám a gyermekemnek elmagyarázni (1 éves), hogy nem szabad?

2012. jan. 8. 19:12
 4/22 anonim ***** válasza:
1 évesen még nem lehet megállapítani azt, hogy egy gyerek hiperaktív-e vagy sem. Pláne amiatt, hogy rászólsz, és nem fogad szót. Egy ennyi idős gyerekre rászólsz, és 2 perc múlva elfelejti, szóval nem azért csinálja, hogy téged idegesítsen. De valóban vannak ilyen dolgaik, minden gyereknek, nem csak a tiednek.
2012. jan. 8. 19:14
 5/22 A kérdező kommentje:
Ja, és azt is mondta anyósom (dada, és olvasta egy könyvben), hogy a gyereknek a példa képe a szülei. Szóval, ha én odaütök neki, ő is vissza fog ütni. Kérdezem én, hogy ha az unokatesókat nem verik, akkor ők miért verekednek? Rossz anya vagyok azért mert "fogom" a gyermekemet?
2012. jan. 8. 19:16
 6/22 anonim ***** válasza:
69%
ne csináld,ha nem neveled a gyereked,nem lesznek korlátai,nem bünteted meg ha kell,nem kap a kezére fenekére, akkor utána siránkozhatsz,mert nem hogy tisztelni nem fog,de nem fogja érdekelni mit mondasz,már röhögni fog a tiltáson,persze ez a kamaszkorában lesz a legnagyobb probléma már kicsiként oda kell figyelni,ne foglalkozz azzal aki azt mondja a liberális gyereknevelés a jó, ahol nem nevelik a gyereket,mert majd megneveli önmagát,mindent szabad,és 2 évesen már ő dönti el mi lesz, jól csinálod,ne foglalkozz az anyóssal
2012. jan. 8. 19:42
 7/22 A kérdező kommentje:

Én is így gondolom a párommal együtt. Csak mi "kilógunk" a családból ezen a téren, mert hát a kisfiúnkat milyen szigorúan fogjuk c. szóval.

Köszönöm a bíztatást és azt, hogy szerintetek is jó fele terelem a gyermekemet!

2012. jan. 8. 19:49
 8/22 anonim ***** válasza:
100%

Szerintem nem jól közelíted meg a problémát. Nagyon-nagyon tanácsolom, hogy olvass szakirodalmat, pl. Margot Sunderland: Okosan nevelni tudni kell c. könyvét. Nem jó irányba haladsz, ha még 1 éves sincs a babád, és már a combjára vagy egyéb testrészeire csapsz. Még ha nem is erősen csinálod, tehát nem fáj neki. Ne ez legyen a stratégiád, hanem először is legyél tisztában azzal, hogy mit várhatsz el a babádtól bizonyos életkorban. Azzal nincs semmi baj, hogy ezt még nem tudod, hiszen első gyermekedet neveled. De óriásit tehetsz magadért, a kisfiadért és a következő gyermekeidért (ha lesznek), ha tudod, hogy mikor mire számíthatsz tőlük. Egy 1 éves nem rosszaságból csinálja, amit csinál, hanem mert így fedezi fel a világot maga körül. Mindennel amit csinál, tanul. Ez nem azt jelenti, hogy ész nélkül mindent hagyni kell neki. Nem csinálhat veszélyes dolgokat, ezt tudatosítani is kell benne azzal, hogy elmondod neki. De ne lepődj meg, hogy még sokszor és sokszor meg fogja próbálni. Figyeli a reakciódat (ebből is tanul). Elterelheted a figyelmét, nálunk ez nagyon beválik.

Legyél nagyon-nagyon sokat a kisfiaddal, reagálj a jelzéseire, te tanítod őt meg mindenre. Beszélgess vele, mesélj neki, mutass meg neki mindenfélét, amit otthon csinálsz. Ne lepődj meg, ha eljön egy olyan korszak pár hónapon belül, amikor csapkod, csíp, harap, vagy agresszív más gyerekekkel, ez is természetes. Azt is meg kell tanulniuk, hogy az érzelmeiket hogy kell kezelniük és kifejezniük. Ilyenkor neked kell elmondani, hogy mi az ami a másiknak fáj, és mit nem szabad csinálni.

De tényleg mindent meg fogsz találni a könyvben, amit ajánlottam.

Remélem tudtam segíteni!

2012. jan. 8. 19:54
 9/22 A kérdező kommentje:

Pfuu, rengeteget tudtál segíteni, nagyon köszönöm!

Ezt a könyvet az interneten is lehet olvasni? Hol találom?

2012. jan. 8. 20:00
 10/22 anonim ***** válasza:
Én bp-i vagyok, és a könyvtárból vettem ki, interneten még nem találkoztam ezzel a könyvvel letölthető formában sajnos. Viszont tényleg nagyon jó, mert nem egy nevelési irányzatot mutat be és afelé tereli az embert, hanem tudományos kutatásokon keresztül mutatja be, hogy hogyan fejlődik a baba agya, és ez mikor mire teszi őt képessé. Szóval pont az objektivitása a jó.
2012. jan. 8. 20:14
1 2 3

Kapcsolódó kérdések:

Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu

A weboldalon megjelenő anyagok nem minősülnek szerkesztői tartalomnak, előzetes ellenőrzésen nem esnek át, az üzemeltető véleményét nem tükrözik.
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!