Hipotón babák anyukái? Mesélnétek?
Szia, holnap lesz 8 hónapos. 6 hónaposan derült ki, enyhe nyaki-váll hipotóniája van. Kb. 4 napja fordul mind a két irányba, eddig csak egyik irányba fordult. 3 napja elég ügyesen kúszik, még nem az igazi, de egyre erősebb. Még nem ül. Itt tartunk.
És Ti?
Nekünk már a kórházban kiderült,nyaki,háti hypotónia.Semmit nem javasoltak csak sokat legyen hason,és 2havontakontroll.Hát én nagyon aggódó vagyok egyből kerestem Dévényest,aki 3hetes korától heti egyszer jött 5hós koráig.6hósan a kezére támaszkodva ült,2hét múlva mászott és stabilan ült,8hósan már bútorok mellett lépkedett és nem volt 1éves már ment.Szerencsés vagyok,és bár a kórházban azt mondták nem lehet előre megmondani mozgásba,szellemileg lesz-e valami lemaradás,mostanra nyugodtam meg hogy minden rendben vele,ügyes és okos baba.
Én a Dévény tornát nagyon ajánlom!
Az én kisfiam 4 hónapos. 2 hónapos korára lettem benne bizton, hogy valami nem stimmel mert hason folyton "repülőzött" és állandóan kidugta a nyelvét. A gyerekorvos kérésemre írt beutalót Dévény tornára, hogy megnézzék bár szerinte semmi baja. Viszont annyira sokan járnak itt Dévényre, hogy 1 hónapot kell várni mire időpontot tudtak adni. A tornáztatós nő rögtön mondta is, hogy bizony itt probléma van. Pl mikor a vádlijánál fogva lógatta akkor is a törzse mellett maradtak a karjai.
Heti 1x járunk de itthon minden nap kell tornáztatni. Már 4x voltunk, a nyelvét azóta szépen bent tartja a szájában és fokozatosan egyre kevesebbet repülőzik de még nem tud átfordulni pedig próbálkozik szegénykém csak útban van a karja. Viszont a cumit ki tudja venni és egyre többször vissza is tudja tenni a szájába! :) És pár napja a zokniját is próbálja lehúzni pedig kb 1 hete még azon aggódtam, hogy mikor fogja vajon felfedezni a lábát...
a dévény-torna csodákra képes.
3hónapos státusz után kellett a neurológiára mennünk, onnantól jártunk mi is dévény-tornára heti 1x. itthon heti kb.3x kellett tornáztatni 20-25percet. összesen 11x voltunk a gyógytornán, s azt mondta a gyógytornász, hogy ne vigyük többet, mert túl lesz fejlesztve. tehát kevesebb mint 3hónap alatt rendbe jött, azóta is igazi örökmozgó, akivel nehéz lépést tartani. :)
egyébként nálunk is volt minden, nyaki, háti hipotónia, torticollis, laza csípők, porcgyengeség, stb... de ez már szerencsére a múlté! :)
16 hónapos a lányom. koraszülött volt, én ezért vittem el dévényre 4 hónaposan. ott derült csak ki hogy súlyosan hypotón a lányom. én nem tudtam értelmezni az orvosi papírokat. totál le volt tapadva a nyaki, váll és a gerinc izom. a lányom 5 hónaposan tudott csak fogni, addig ökölben, behúzva volt a kis keze. 5 hónapos volt mikor ezzel egyhuzamban elkezdtünk HRG vizi gyógytonrára járni. na ez a kettő együtt egy csoda volt :)
amikor elkezdett lépegetni látszott a lábfején is ez a hypotónia. most ugye 16 hónapos és ha valaki megtudja hogy korababa volt és súlyos hypotón, csak hitetlenkedik.
amiket ő csinált:
átfordulás elsőnek 6 hónap, de 8 lett mire úgy igazán belejött
9 hónaposan felült
10 hónaposan négykézláb mászott
11 hónaposan felállt
12 hónaposan kezünket fogva lépegetett
14 hónaposan megtette első önálló lépéseit
most bár szaladni még nem tud, de már kóvályog a lakásban egyedül, bár igényli még hogy az utcán a kezét fogjuk, hisz még olyan kis esetlen :)
még mindig én :)
szóval jó hogy elkezdtétek a tornát, azt mondják minnél előbb, annál jobb :) tényleg csodákra képes egy jó gyógytornász. lásd mi egy éve járunk és egy hónapja mondta a gy.tornászunk hogy most már hogy elindult elég lesz havi egy ellenőrzés.
kitartás :)
Én azért csodának nem nevezném, mert azért nálunk legalábbis nem egy-két kezelés hozott eredményt, illetve nem tudhatom, hogy ha nem lett volna kezelés, akkor mi történt volna. Ettől függetlenül én is úgy gondolom, hogy hasznos és jót tesz, és a babámnak szüksége van rá, mert látom, hogy nyiklik-nyaklik szegény és most már jobban "egybe" van a gyerek :) Eddig összesen három hónapig volt kezelve, és még nincs vége.
Nálunk is a szülés után azonnal mondták, hogy hipoton, de azt nem mondta senki, hogy kezelni kellene, a gyerekorvosunk csak legyintett, hogy nincs vele semmi baj. Aztán mikor a mászás nem akart elindulni, akkor már javasolta a védőnő (meg neurológusnál is jártunk) a Dévény tornát.
Elejétől fogva minden mozgást később csinált, így:
7 hónaposan forgott
9 hónaposan kúszott
13 hónaposan mászott
15 hónaposan felállt és kapaszkodva sétált
Most 18 hónapos, remélhetőleg hamarosan önállóan megy, egy helyben meg tud állni már.
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!