Nálatok is jelentkezett ez a tünet: anyósfóbia?
Pár éve vagyunk együtt a párommal, tavaly költöztünk össze, pontosabban költöztem oda, idén házasodtunk össze és született meg a babánk. A problémám az anyósom,akivel egy fedél alatt élünk (mi az emeleten, ő a földszinten). Egészen a kisbabánk megszületéséig viszonylag normálisan viselkedett, nem igazán avatkozott bele a magánéletünkbe, nem osztogatott jobbnál jobb tanácsokat és nem is töltött több időt fent nálunk, mint lent nála, a saját lakrészén. DE!!! amióta megszületett a babánk, egyetlen unokája, hihetetlenül okos lett, mindent jobban tud, mint más és ezt ki is nyilvánítja. Igaz, hogy én minden tanácsot szívesen meghallgatok, de ez nem jelenti azt, hogy meg is tartok. Ebbe viszont ő nem nyugszik bele. Mondok 1 példát: miért nem teáztatom az amúgy csupán anyatejes babámat? Ezt hallom több más hasonló nagy költői kérdés mellett amióta szültem. El mondtam már számtalanszor az indokot (a baba 6 hetes koráig az anyatej a baba étele s itala), de még mindig nem nyugszik bele. Már a szomszédasszonyának is elpanaszolta, hogy nem teáztatom a babámat és hogy befeketedik a szeme alja és ki fog száradni, aki le is támadott ez miatt. És most, hogy már látja, hogy mégsem fogadok neki szót, a férjem fejét eszi, hogy főzzön akkor ő teát a babának. És hogy mit képzelek, hogy internetről nevelem a babámat és nem az ő tanácsára hallgatok stb....
Ez lenne az egyik...a másik pedig az, hogy naponta 5x feljön, függetlenül attól, hogy reggel van, vagy este, vécézek, vagy hajat mosok stb. Már elegem van...ha meglátom is rosszul vagyok...kezd fájni a fejem, nincs türelmem hozzá és az okoskodásaihoz. Miért nem elég, ha minden nap csak 1x jön fel és akkor unokázhat fél órát órát. A napokban már nagyon kiborultam amikor megtudtam, hogy a férjemet gyötri már egy jó ideje a teáztatással és kitálaltam neki. Elegem van a sok anyóslátogatásokból és a sok okos anyóstanácsokból. Lelkiismeret furdalásom van, hogy ezt tettem, de muszáj tűrnöm, csak azért mert én költöztem oda?
Szia!
Olyan sok hasonló téma merül itt fel, én is tettem már ki ilyen kérdést. 15 éve ismerem az anyósomat, és azelőtt még jóban is voltunk, soha semmi problémánk nem volt egymással, de amióta terhes lettem megőrülök tőle. Ő nem olyan erőszakos, csak idegesít, minden, ahogy jön, amiket mond, amiket hoz, ahogy megfogja a gyereket, ahogy beszél hozzá. Most már rájöttem, hogy eleinte sokkal érzékenyebb voltam, és ha tudtam, hogy jön, akkor előtte egész nap görcsben voltam, hogy mibe fog már megint belekötni, de ma már egy kicsit jobb. Szerintem nagyon nagy a generációs különbség köztünk, és közöttük, amikor ők szültek még nagyon más volt a világ, sokkal kevésbé tudnak haladni a korral, elfogadni, hogy nem mindenki egyformán gondolkodik, hogy van többféle alternatíva, amit lehet követni. Nagyon nehéz megtalálni a hangot velük ( szerintem ez nemcsak az anyósokra, hanem sok anyukára is vonatkozik), de a saját érdekünkben meg kell. A gyereknek kell a nagyi, neked meg jó ha van valaki, akire rábízhatod, akire néha számíthatsz. Én nagyon sok energiát fektetek bele, hogy "megneveljem" az anyósomat, néha úgy érzem lehetetlen, de sokszor a régi mondásra gondolok, okos enged, szamár szenved. A teáztatás nálunk is ment, a cukrozás is, miért nem eszik csokit, kolbászt, miért nem szobatiszta még ( 15 hónapos), miért szoptattam annyit, miért kelek el hozzá éjjel, és hagyom inkább sírni, sorolhatnám. Szóval megértelek, de a saját érdekünkben talán jobb, ha megbékélünk a helyzettel, ők nem fognak változni, vagy legalábbis kicsi rá az esély, azzal a sok bosszankodással meg csak magunknak ártunk. Persze azért szereld fel a zárat, azért mindennek van egy határa:)!
Bocs, ha hosszú lett, talán érthető, mit is akartam...
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!